Zrenjanin-U Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“ u ponedeljak, 19. marta održana je jubilarna, deseta radionica „Princeza u papirnoj kesi“ .

Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin” duguje veliku zahvalnost svim učiteljicama naših osnovnih škola koje su bile raspoložene da decu dovedu u Biblioteku i omoguće da kroz radionice o rodnoj ravnopravnosti i bibliotekari mnogo nauče od dece. Deca, neposredna i iskrena, pružila su tačan uvid u to kako stoje stvari u našem društvu kada su u pitanju jednaka prava dečaka i devojčica da budu ostvareni u čemu god požele.

Kroz radionice o rodnoj ravnopravnosti u Biblioteci prošlo je više od dve stotine dece nižeg osnovnoškolskog uzrasta i bibliotekari se nadaju  da time pomažu u stvaranju nove generacije dece kojoj će termini tolerancije, nediskriminacije, rodne ravnopravnosti i nenasilja biti bliski, prirodni, dati im polet da sanjaju velike snove i budu veliki ljudi. Novi zakon o rodnoj ravnopravnosti ističe upravo ono što je i bila tema radionica u protekle dve godine, a to je preventivni rad sa mlađom decom, od predškolskog uzrasta nadalje, na razvijanju tolerancije, ravnopravnosti i nenasilja u našem društvu.

Na jubilarnoj, 10. radionici “Princeza u papirnoj kesi” predstavljena je knjiga Priče za laku noć za male buntovnice, revolucionarna na polju dečje književnosti jer je to jedinstvena knjiga u kojoj je predstavljeno 100 izuzetnih žena koje su svojim radom menjale istoriju, a dosad su bile nepravedno zapostavljene i o njima se jako malo zna. Ova knjiga je prva tog tipa, modernog dizajna, zanimljivo napisana, a postoji obilje sličnih knjiga posvećenih muškarcima koji su menjali svet. U njima se žene ili nisu pominjale ili su predstavljale redak izuzetak. Nadamo se da će u Biblioteci uskoro biti mnogo knjiga poput ove koja je danas, kroz kviz i igru, predstavljena deci.

 

Ovakvim radionicama Biblioteka nastavlja aktivno da učestvuje u neformalnom obrazovanju i pruža potvrdu o svojoj spremnosti da se kao institucija kulture menja i transformiše prema potrebama savremenog društva. Kao što se na radionici o rodnoj ravnopravnosti razbijaju stereotipi, tako se ovakvim radom razbijaju i stereotipi o Biblioteci kao ustanovi u kojoj se knjige čuvaju i izdaju, i pokazuje se da je Biblioteka otvorena  ustanova kulture u kojoj se podstiče kritičko mišljenje, koja je mesto susreta i interaktivnog učenja, zabavno mesto gde se uz knjige uči i stiče šira kultura.

Davno je dokazano da razvijanje ranih čitalačkih navika kod dece obezbeđuje lakše i bolje usvajanje znanja i omogućuje predispozicije za kvalitetnije akademsko obrazovanje u kasnijem životu. Tako Biblioteka, i kroz savremene tehnike prenošenja znanja, ostvaruje svoj stari cilj – širenje prosvećenosti i pismenosti, u najširem smislu tih reči.