Tradicija se nastavlja, već šest godina za redom Prvoje se prvi vraća u svoj Taraš. U nedelju, 11. marta, u kasnim popodnevnim satima je sleteo na svoje sadašnje gnezdo, obišao nekadašnje, i odleteo do bare Rogozare koja je usled topljenja snega i padavina ponovo dobila oblik bare, posle dužeg perioda, na( kojoj već danima na njoj uživa mnoštvo ptica od kojih je bilo možda i do hiljadu galebova. Tu je halapljivo počeo da traži hranu, kako bi povratio snagu od oko 12.000km dugog i opasnog puta koji je prešao.

 

-Prošle godine je stigao 4. marta, one tamo 1. marta i iskreno već smo se bili zabrinuli za njegov život, naročiti posle svakodnevnih ružnih vest koje nam stižu iz Libana, a koje se odnose na nemilosrdno ubijanje roda i drugih migratornih vrsta ptica tokom seobe iznad te zemlje- sve zarad zabave i trofejnog lova. Vlasti ove zemlje nakon apela 52 organizacije iz 28 država rade zaštiti vazdušnog prostora, i sprovode strožiju primenu zakona lovu i krivolovua radi sigurnog neba za ptice selice. UG „Taraške rode“ jedno je od potpisnika grupnog apela koji su inicirale kolege iz Hrvatske SOS Tesla- Sačuvajmo bele rode u udruženje BIOM, a takođe je potpisnik pisma koje smo poslali samostalno u ime našeg udruženja- rekla je Aleksandra Marovac Cucić članica UG “Taraške rode”.

 

-Uglavnom, svima nam je laknulo danas kada se Prvoje vratio, ali ipak postoji briga i za sve druge rode. Nadamo se da će se vratiti u što većem broju jer ih čeka lepo iznenađenje obilje hrane i označena gnezda i imena za svaku od njih. Obeležili smo 35 gnezda, ostalo je još 5, to ćemo do srede uraditi. Isto toliko parova je imenovano. Imena su davala deca na licu mesta, domaćini ispred čijih kuća se nalaze gnezda, kao i članovi našeg udruženja- istakla je Aleksandra i dodala ako još neka stigne do srede, svi zainteresovani moći će da prisustvuju proslavi povodom njihovog povratka koju naše udruženje organizuje u saradnji sa lokalnom osnovnom školom „Svetozar Marković – Toza“.

 

Doček roda 2018

10:00 – 12: 00     Postavljanje 1. platforeme za gnezdo bele rode od 10-10:30 (polazak do tog gnezda je ispred škole u 09:50 )
10:30h- 12:00h   Postavljanje 2. platforme od 10:30h- 12:00h
10:30 – 12:00       Obilazak sela i gnezda na koje se vratila prva roda uz počasno obeležavanje istog
12:00 – 14:00       Edukativna radionica i rešavanje radnog lista
Kreativna radionica – izrada suvenira u obliku roda
Zabavna radionica(Čepom do osmeha) – sklapanje mozaika (u učionicama OŠ Svetozar Marković Toza )
14:00 – 14:15       Otvaranje programa (u sali OŠ )
Pesme o rodama Tatjane Đulinac

“Život roda-druga strana medalje”
Dodela zahvalnica zaslužnim meštanima
Najava filma “Pod istim nebom” reditelja
Srđana Đuranovića
14:30 – 15:00       Projekcija filma “Bele rode moje ravnice” reditelja  dr Olivera Fojkara
15: 00 – 15:30        Predstava za decu “Roda Roada” pozorišna trupa “Studio Mreža”

Izložba slika nastalih tokom likovne kolonije biće otvorena tokom celog trajanja događaja u prostoriji udruženja žena