Zrenjanin- Dan Vojske Srbije 23. april,danas je svečano obeležen u kasarni ”NH Svetozar Marković Toza” u Zrenjaninu.

Svečanosti su prisustvovali vojnici, podoficiri, oficiri, predstavnici lokane samouprave, Srednjebanatskog upravnog okruga, kao i članovi drugih organizacija i udruženja.

 

Vence na spomen-bistu narodnog heroja Svetozara Markovića Toze položili su predstavnici Komande za razvoj banatske brigade, Grada Zrenjanina i Srednjebanatskog upravnog okruga. U ime Grada Zrenjanina to su učinili zamenik gradonačelnika Saša Santovac, zamenica predsednika Skupštine grada Ljuba Travica i zamenica sekretara Skupštine grada Svetlana Grujić.

 

Prisutnima se obratio zamenik komandanta Komande za razvoj Banatske brigade, potpukovnik Nikola Fatić, koji je govorio o značaju ovog datuma i istorijskom kontekstu njegovog obeležavanja.
-Vojska je na ovim prostorima oduvek bila sinonim za slobodu, dostojanstvo i zaštitu svoga naroda. U tradiciji i predanju našeg naroda zapamćeno je da se on nikada nije mirio sa tuđinskom vlašću i da je uvek želeo da bude svoj na svome. Tako je odlukom predsednika Republike Srbije određeno da dan Vojske Srbije bude 23. april, dan koji nosi sećanje na Cveti 1815. godine, kada je u Takovu doneta odluka o početku Drugog srpskog ustanka za oslobođenje od turske vlasti. Kao produkt ustanka, usledilo je stvaranje stajaće vojske i ustanovljavanje garde od 76 mladića po stasu i ugledu iz najboljih kuća- rekao je potpukovnik Fatić.

 

U kulturno-umetničkom delu programa učestvovali su Gradski dečji hor Kulturnog centra Zrenjanina, pod upravom mr Senke Milisavljević i učenica osnovne Muzičke škole “Josif Marinković” Sanja Kuburić, a prvonagrađeni rad na literarnom konkursu “Pismo vojniku” pročitala je Anastasija Vanja Romanov, učenica 7. razreda OŠ “Mladost” Tomaševac.