ZrenjaninU subotu, 21. aprila, u Muzičkoj školi “Josif Marinković“ održano je treće po redu takmičenje “Josif“ na kome su se nadmetali mladi slofeđisti. Ovo takmičenje je jedinstveno po svom karakteru, jer je za razliku od ostalih takmičenja ovog tipa, namenjeno najmlađim učenicima osnovnog muzičkog obrazovanja i vaspitanja, to jest učenicima I, II i III razreda osnovne muzičke škole.

Kako navode članovi stručnog veća za teoretski odsek  koji su ujedno i organizatori ovog događaja Takmičenje mladih solfeđista “Josif“ zamišljeno je sa ciljem da učenici odmah u početnom periodu upoznavanja sa muzikom dobiju priliku da zavole predmet solfeđo kroz druženje i razmenu iskustava sa svojim vršnjacima. S obzirom na to da je takmičenje ekipnog karaktera, talentovanim učenicima pruža se mogućnost da pokažu svoje znanje, veštine i umeće, a prosečnim učenicima da kroz zajednički, timski rad, preskoče granicu prosečnosti i stignu do boljih rezultata, te da nastave da rade i vežbaju. Organizatori takmičenja takođe smatraju da u širenju pozitivnog stava prema muzici veliki udeo ima dobra atmosfera, zajedničko muziciranje i druženje.

 

Na ovogodišnjem takmičenju učestvovalo je 16 ekipa, odnosno 51 učenik iz pet muzičkih škola: MŠ „Josif Marinković“ Vršac, OMŠ Vrbas, MŠ „Živorad Grbić“ Valjevo, MŠ „Vojislav Vučković“ Beograd i MŠ „Josif Marinković“ Zrenjanin. Stručni žiri takmičenja činili su: Marinela Skutelis – predsednik (profesor solfeđa u MŠ „Isidor Bajić“ Novi Sad), Katalin Kevrešan – član (profesor solfeđa u MŠ „Josif Marinković“ Zrenjanin), Jovana Ćurčić – član (profesor solfeđa u MŠ „Slobodan Malbaški“ Kikinda), kao i Aniko Gardinovački – ispitivač, dok je sekretar žirija bila Katarina Čuč Janačković.

U sve tri kategorije proglašeni su laureati: prva kategorija – ekipa „Klasičari“ iz Zrenjanina, u klasi prof. Dragane Damjan; druga kategorija – ekipa „Magični solfeđo“ iz MŠ „Dr Vojislav Vučković“ iz Beograda, u klasi prof. Mirjane Nedeljković; treća kategorija – ekipa „All Stars“ iz Zrenjanina, u klasi prof. Tatjane Ivanica. Tradicionalno, i ove godine je takmičenje otvoreno pesmom koju je priredila škola-domaćin, a zatvoreno je pesmom koju su na kreativnoj radionici naučili, a prilikom dodele diploma i izveli svi učesnici takmičenja.