Trideset dana od dopisa „gradskim ocima“, dvadeset od zakonskog zahteva Vodovodu da dostavi ugovore na uvid, isto toliko od zajedničke konferencije koja je održana ispred, a ne unutar gradske kuće jer nam je pristup zabranjen, isto toliko od pisanja lokalnih, ali i republičkih medija… a ni jednog odgovora još uvek nema! Zašto? Dirnuli smo u košnicu? Prsti su lepljivi, a od slasti se izgleda i jezik ulepio!

U šta su se to „gradski oci“ ulepili? Milione eura, reklo bi se po ćutanju! Uvidom u dokumentaciju saznali smo da je taj „Zillio“ za potrebe izgradnje postrojenja uzeo kredit kod Erste banke u vrednosti od 4 miliona eura! Kamata, po uzetom kreditu iznosi 5.75% na godišnjem nivou, a kredit je uzet na period od 10 godina! Smatrajte nas budalama, ali zašto ga „Italijan“ nije uzeo u svojoj državi gde je kamata 0,3% za isti kredit? Možda smo i idioti, ali šta je to taj „Italijan“ radio do sada, kada u hipoteku stavlja neizgrađen objekat? Nema ništa drugo? Kako je uopšte dobio posao? Kamata bi sigurno bila i veća da nije pokazao ugovor (koji je nezakonit!),  a kojim se ukazuje da će narednih decenija „derati kožu“ građankama i građanima Zrenjanina! Posebno zanimljivo je što se u ugovoru o kreditu pominje „nekoliko“ Zillio grupa. Jedna je iz Beograda, neke su iz Novog Sada, a pojavljuje se i Sinertech kao „lice“ u zajmu. Da li je lepak za milione eura u činjenici da se od početka priče o fabrici vode pominje ime Ivana Devića, da li kao koordinatora radne grupe za sastavljanje elaborata o utvrđivanju modela za sprovođenje javne nabavke, da li još iz doba dok je bio pomoćnik gradonačelnika ili pak sada, kada je director JKP “Vodovod i kanalizacija”?

Dakle, neki Zillio je uzeo novac od banke da izgradi postrojenje, uzeo 4 miliona, a mi, građanke i građani Zrenjanina treba da platimo 8.5 miliona eura! Kome? Lokalnim moćnicima, političkoj  kasti, Deviću… Kome? Zašto bismo mi to plaćali, sve da je postrojenje i ispravno? Ko kupi kajmak? Ko liže med? Šta su „oni“ uložili sem nas? Bar dinar? Jasno je da nisu uložili ništa, ništa sem nas i naših para! Kada se sve sabere i oduzme, ono što su i sami izjavili, svaku porodicu u Zrenjaninu će ova „transakcija“ koštati preko 200 eura! E, pa ne može!!!

Pravdaće se sutra mnogi od njih da nisu znali, pravdaće se da se nisu okoristili, pravdaće se za sve i svašta, ali se neće opravdati! Treba da znaju da su svi odgovorni ukoliko odmah ne kažu šta znaju. Vremena baš i nemaju previše. Nije sud samo u Srbiji, ima i onih međunarodnih! Ako se istina ovde sakrije, videćemo je negde drugde. Mi nećemo odustati! Neće im proći! I to neka znaju-saopštili su iz Opozicione stranke i udruženja građana u Zrenjaninu.