Zrenjanin- Predstava “Zrenjanin“ Igora Štiksa, u režiji Borisa Liješevića i izvođenju NP “Toša Jovanović“ iz Zrenjanina je najbolji dramski komad na 68. Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine, kulturnom događaju od izuzetnog regionalnog značaja čiji je generalni pokrovitelj bila kompanija GOMEX. Odluku je žiri u sastavu predsednik, teatrolog mr Miroslav Radonjić, glumica i rediteljka Dragana Varagić i novinarka Smiljka Seljin, doneo jednoglasno.

Specijalno priznanje i plaketa dodeljeni su direktoru kompanije GOMEX Goranu Kovačeviću za nesebičan doprinos realizaciji 68. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine. Zahvaljujući se na ukazanoj časti, Kovačević je istakao da će GOMEX uvek imati „sluha“ za događaje čiji je organizator Narodno pozorište iz Zrenjanina i najavio podršku i naredne godine.

 

Nagrada za najbolju predstavu za decu u celini dodeljena je predstavi “Pustolovine Toma Sojera“, inspirisanoj romanom Marka Tvena “Doživljaji Toma Sojera“, u izvođenju “Dečjeg pozorišta-Dječijeg kazališta – Gyermerkszinhaz“ iz Subotice. Glumačke nagrade dobili su Biljana Keskenović za najbolju žensku ulogu –  uloga Anđe u predstavi “Anika i njena vremena“, inspirisanoj pripovetkama Iva Andrića, dok je najbolju mušku ulogu ostvario Dejan Karlečik za ulogu Zrenjanina u predstavi “Zrenjanin“ Igora Štiksa. U konkurenciji 12 predstava, nagrada za najbolju režiju pripala je Nikiti Milivojeviću za režiju predstave “Mala mađarska pornografija“, po motivima proze Petera Esterhazija i izvođenju Novosadskog pozorišta/Ujvideki Szinhaz.

 

Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine traje bezmalo 7 decenija i takva refernca mogla bi da mapira vojvođansku teatarsku scenu na evropskoj mapi profesionanih pozorišnih susreta. Mnogo lakši uslovi i činjenica da je Zrenjanin, grad sa najstarijom pozorišnom tradicijom na Balkanu, čini taj banatski grad potencijalnim domaćinom festivala narednih 5 godina.