Politika- U petak 25. maja, ispred Skupštine Zrenjanina održan je protestni performans kojim su građani Zrenjanina napravili svojevsni špalir od flaša i balona. Tim performansom ukazano je na katastrofalnu situaciju u vodosnabdevanju našeg grada i izraženo građansko nezadovoljstvo jer, i pored gomile obećanja (uključujući i ona da je problem rešen), lokalna vlast ne samo da nije uradila ništa, već imamo i zid ćutanja oko načina i mehanizma njegovog budućeg rešavanja.

 

      Kako to obično biva, samo dva sata od okončanja performansa u medijske redakcije stiglo je “saopštenje” “konzorcijuma” koji se predstavlja kao investitor u poslu izgradnje postrojenja. Ne želimo previše da se bavimo pomenutim “konzorcijumom” ali ipak moramo da napomenemo da je pomenuto saopštenje stiglo bez memoranduma, bez zaglavlja, bez pečata, bez potpisa, sa gomilom pravopisnih grešaka, a bez dokaza za bilo šta što na tom parčetu papira piše! Obaška što čak ne stiže ni sa zvanične mail adrese već sa privatog maila. Sve to, samo po sebi, ukazuje na ozbiljnost “konzorcijuma” koji je u suštini sačinjen od tri firme,a sve tri se nalaze na istoj adresi i sa jednim čovekom kao odgovornim licem u sve tri “kompanije”. Jednom će se morati saznati kako su oni dobili posao. Da li će to biti svedočanstvo nekoga ko, bar pokuša, da opere obraz, ili radom javnog tužioca, to ostaje da vidimo. Ali, kao što rekosmo, oni nisu tema našeg interesovanja. Ono što nas interesuje jeste šta lokalna vlast radi da se problem reši? Naprosto, oni su najodgovorniji!

 

      Ako je verovati onome što na tom parčetu papira piše, dva dana pre protesta (23.5.) održan je sastanak predstavnika grada, “konzorcijuma”, banke i predstavnika Vlade R. Srbije. Takođe, na tom istom papiru piše da je postignut dogovor oko “modela rešavanja problema”! Šta to znači? Koji je to model koji je usaglašen? Treba li podsećati da je pitanje rada postrojenja ostalo bez odgovra jer ne može tim poslom da se bavi privatna firma? Treba li posebno napominjati da javnost MORA da zna kako će se taj problem rešavati? Napisati samo da je dogovor postignut, a uz sve manjkavosti u samom tekstu, je politički pamflet a ne nešto što građanima uliva poverenje da će problem biti rešen. Nadalje, ko je učestvovao u tim razgovorima ispred Grada Zrenjanian? Ko je učestvovao ispred Vlade R. Srbije? Zašto se oni nisu obratili zvaničnim saopštenjem već to radi “investitor”? Šta banka radi na tim sastancima? Ovo će takođe morati dobiti odgovore, a Inicijativa će se pisano obratiti nadležnima u gradu, ali i u Vladi Srbije sa zvaničnim zahtevom. Takođe, na tom papiru piše da će postrojenje (ponovo) početi sa probnim radom, i da će se po okončanju probnog rada “kupac i prodavac” dogovoriti oko kupoprodajnog ugovora?!? Ko je kupac? Ko je prodavac? Da li je moguće da se napiše tako nešto a da nema odgovora ni na jedno pitanje? Koliko lokalne vlasti nipodaštavaju građane Zrenjanina?

 

      Nažalost, sve ono što smo sumnjali potvrdilo se u praksi. Zato će, pored zvaničnih zahteva gradu i Vladi Srbije, jedan, slične sadržine, otići i na adrese jednog nezavisnog dela vlasti u Srbiji. Da vidimo može li mač pravde razrešiti  ovaj “Gordijev čvor”.  Mi svakako nećemo odustati!

 

 

 

Građansku inicijativu „Zajedno za vodu“ predstavljaju gradski odbori političkih partija i udruženja građana koja su se okupili oko jednog cilja – rešavanja problema dobijanja čiste pijaće vode u Zrenjaninu., a to su:

Udruženje “Naš grad, naša stvar”                                                       Liga socijaldemokrata Vojvodine
Centar za zaštitu potrošača “Begej”                                                                   Dosta je bilo
Demokratska stranka                                                                                   Vojvođanska partija
Demokratska stranka Srbije                                                                                      Dveri
Narodna stranka – Povereništvo Zrenjanin                                          Pokret slobodnih građana (PSG)
Zelena stranka                                                                                       Socijaldemokratska stranka Srbije