Banatsko mesto Jarkovac, na Spasovdan 17. maja, obeležilo je 300 godina postojanja sela kulturno-zabavnim programom, kao i modnom revijom svetski poznatog kreatora Dušana De Šorđana.

Jarkovac je naseljeno mesto u opštini Sečanj u Sednjobanatskom upravnom okrugu i  zauzima površinu od 1,8 kilometara kvadratnih.

 

U Pravoslavnoj crkvi „Svetog Vaznesenja Gospodnjeg“,  jednoj od najlepših u Banatu,  obeležena je slava  svečanom liturgijom i rezanjem kolača. Održano je takmičenje u kuvanju riblje čorbe na kojem je učestvovalo 18 ekipa. Tročlani žiri  imao je težek zadatak da odabere najbolju. Prvo mesto osvojio je  Đuđić Dragan iz Jarkovca, drugo Maći Drapoš  iz Jarkovca, dok je treće mesto pripalo Bogdanu Dikliću  iz Alibunara.

Pobednici takmičenja u kuvanju riblje čorbe

U okviru manifestacije proslave 300. godina postojanja Jarkovca, kroz centar sela, defilovao je KUD „Svetozar Šemić“ u raskošnim nošnjama, nakon čega su prikazali svoje igračko umeće.

 

 

U prostorijama mesne zajednice održana je promocija  monografije „300 godina Jarkovca“ na kojoj su prisustvovali  Živkov Boško predsednik Jarkovca, Predrag Rađenović predsednik opštine Sečanj, Ljiljana Kitić zamenica predsednika opštine Sečanj, Darko Vukoje predsednik OO SNS Sečanj“ i poslanik u AP Vojvodine, kao i mnogobrojne zvanice.

 

O značaju i važnosti obeležavanja ovog veoma vrednog  jubileja nešto više rekao je Živkov Boško predsednik Jarkovca.

-Obeležavanje jubileja počelo je prošle godine pripremom monografije „300 godina Jarkovca“, prvi pisani  tragovi o našem selu datiraju još iz davne 1718. godine.  Danas prelepom manifestacijom proslavljamo ovaj lep jubilej- rekao je Živkov Boško.

Predsednik Jarkovca se osvrnuo na istoriju sela i podsetio da je po prvom zabeleženom popisu postojalo 30 domaćinstava. Godine  1773. Jarkovac ima tri ulice i 325 domaćinstava. U vreme najveće Svetske ekonomske krize 1934. godine  selo  je imalo 3120 stanovnika.

  

Danas Jarkovac ima  1200 stanovnika i jedino je naseljeno mesto u opštini Sečanj koje nema negativnu stopu nataliteta, a u prilog tome govori podatak da je u ovoj školskoj godini upisano dvadeset dva đaka prvaka.

Jedan od znamenitih ljudi Jarkovca  je Dušan Šorđan rođen 1948. godine, koji je karijeru modnog kreatora počeo u Beogradu, gde je krojio unikatnu odeću za poznate. Njegove modele nosile su: princeza Grejsi Keli, Lajza Mineli, Džoan Kolins i Linda Evans. Danas on živi u rodnom mestu i za proslavu 300 godina Jarkovca organizovao je prelepu modnu reviju pod nazivom „Dušan de Šorđan i dame“ na  kojoj je pored meštana učestvovao i glumac  Slobodan Ćustić.

 

 

POGLEDAJTE U VIDEO PRILOGU KAKO JE BILO NA OBELEŽAVANJU 300 GODINA JARKOVCA: