„Najveća radost je postati majaka, druga radost je biti babica”- (Norveška poslovica)

Međunarodni dan babica, 5. maj, ustanovila je 1992. godine Internacionalna konfederacija babica. Obeležava se kao podrška babicama sveta da slave babičanstvo kao profesiju. Babice pomažu izgradnju zdrave porodice – u rukama babica je ključ za budućnost.

 

Najsrećniji trenutak u životu svake žene je kada postane majka. Tu sreću sa njima svakodnevno dele akušerske sestre, u narodu poznate kao babice. One su veoma važan deo svakog porođaja, tako da je timski rad babica i lekara ginekologa od izuzetnog značaja.

Od trenutka prijema trudnice na porođajno odeljenje akušerska sestra-babica čini sve kako bi se buduća majka osećala dobro i sigurno. Akušerska sestra-babica učestvuje u zbrinjavanju žena pre, tokom i posle porođaja, neguju novorođenčad, te pružaju podršku i daju obaveštenja članovima porodice, pogotovo budućem ocu.

Iako rade i noću, za vreme praznika, na sve teškoće zaborave kada na ruke dočekaju bebu.

Godišnje se u Službi ginekologije i akušerstva Opšte bolnice „Đorđe Joanović” Zrenjanin rodi oko 1.450 beba. Ranijih godina je taj broj je bio veći, na žalost svedoci smo trenda smanjenja broja porođaja.

Nagrada Marie Goubran

Marie Goubran je rođena u Irskoj 1945. godine. Završila je srednju školu za sestre i studije za babicu. Krajem 1972. godine postaje profesor na fakultetu za babice. Vrlo brzo odlazi u Afriku (Zimabve i Nigerija) gde radi sve do 1980. godine na unapređenju zdravlja žena. Bila je šef sestara dve i po godine u Velikoj Britaniji. Od 1987. je ekskluzivni sekretar ICM-a. Ustanovljava stalne vidove saradnje sa WHO i UNICEF-om. Njen rad na edukaciji babica širom sveta za bezbedno materinstvo je osnovna nit koja je povezivala sve njene aktivnosti i celokupno životno delo.
Posle njene smrti, 1990. bord ICM ustanovio je nagradu koja nosi njeno ime i koja se dodeljuje svake treće godine za izuzetna dostignuća babica iz celog sveta u oblasti zdravlja majke i deteta.