Zrenjanin- Manifestacija koju sa velikim ponosom organizuje Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“, „Pesnička štafeta“ ovog proleća realizovana je 44. put.

Ovogodišnja, Pesnička štafeta posvećena je prijatelju zrenjaninske biblioteke, književniku Igoru Kolarovu (1973-2017) koji je bio dva puta gostujući pesnik na ovoj manifestaciji.
Igoru u čast, pet stvaralaca za decu i mlade ove godine vodilo je  „Pesničku štafetu“: Dejan Aleksić, Jasminka Petrović, Branko Stevanović, Dušan Pop Đurđev i Uroš Petrović. Bogatoj zbirci od 40 knjiga za decu koje je biblioteka povodom manifestacije objavila u ediciji “Književnost za decu i omladinu” pridružila se, kao 41. drugačija u odnosu na sve dosadašnje, knjiga „Veliki lepi balon“ koja sadrži tekstove Igora Kolarova, kao i pesme i priče pet stvaralaca koji su bili gostujući voditelji manifestacije. Knjigu je ilustrovalo šest poznatih ilustratora: Dobrosav Bob Živković, Ana Petrović, Kosta Milovanović, Mladen Anđelković, Tihomir Čelanović i Aleksa Gajić.
 

Bibliotekari i gostujući pesnici su u periodu od 16. do 27. aprila obišli su Srednji Banat i opštinu Titel.
“Štafeta” je stigla u 60 škola, pratilo ju je oko 10.000 dece, a 3.000 aktivno učestvovalo u manifestaciji predstavljajući gostujućim autorima svoje stihove. Preko 200 pesama ušle su u konkurenciju za nagrade, a 12 najuspešnijih učesnika odabrani su da predstave svoje pesme na velikoj završnoj svečanosti i dobiju posebne nagrade. Dodeljene su tri treće nagrade, dve druge i po jedna prva, kako za učenike nižih, tako i za učenike viših razreda osnovnih škola.

NAGRAĐENI UČESNICI 44. PESNIČKE ŠTAFETE

NIŽI RAZREDI
3.  Katarina Teodorović, 4. razred, OŠ „Dr Boško Vrebalov“ Melenci
-za pesmu „Miš”

3. Dragan Panić, 3. razred, OŠ „Svetozar Miletić“, Vilovo
-za pesmu „Burek”

3. Dijana Keseg, 3. razred, OŠ „Sonja Marinković“ Zrenjanin
-za pesmu „Moj papagaj”

2. Svetlana Gluvakov, 3.  razred, OŠ “Veljko Đuričin”Jarkovac
-za pesmu „Banat”

2. Jelena Sabo, 4. razred, OŠ ,,Bratstvo-jedinstvo”Belo Blato
-za pesmu „Naočare”
1.   Lorant Nađ Bakoš, 4.  razred, OŠ ,, Sonja Marinković” Lukino Selo
-za pesmu „Kliker u mojoj glavi“

VIŠI RAZREDI

3. Anastasija Vanja Romanov, 7. razred, OŠ „Mladost“ Tomaševac
-za pesmu „Proleće u meni”

3. Đember Sintija, 6. razred, OŠ „Miloje Čiplić“ Novi Bečej
-za pesmu „Ma rossz leszek“/ „Danas ću biti nevaljala“

3. Neda Grgić, 6. razred, OŠ „Đura Jakšić“ Međa
-za pesmu „Brzalica“

2. Sara Kovač, 6. razred, OŠ “Bratstvo-jedinstvo” Belo Blato
-za pesmu „Nebo“/„Nebo“
2. Isidora Cvetić, 7. razred, OŠ „Aleksa Šantić“ Sečanj
-za pesmu „Ogledalo“

1. Ema Nađ , 7. razred, OŠ “Sonja Marinković”Zrenjanin
-za pesmu „Bez granica”

Povodom završetka 44. „Pesničke štafete“ u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“ bibliotekari su zahvaljujući stručnoj pomoći saradnika iz knjižare „Birooprema“ pripremili  posebnu izložbu:
„Pesnička štafeta“ – jednistveno kulturno nasleđe koja, u formi vremenske linije, prikazuje razvoj manifestacije od njenog nastanka, 1975. godine,  do danas.

Izložbu su otvorili direktor zrenjaninske biblioteke, Milan Bjelogrlić i pisac Uroš Petrović.

Nakon otvaranja izložbe, u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ svečanim programom završena je ovogodišnja manifestacija. Predstavljeni su odabrani programi osnovaca kojim su gostujuće pisce ove godine u školama dočekali učesnici manifestacije: OŠ „Vuk Karadžić“, OŠ „Jovan Cvijić“ i OŠ „Đura Jakšić iz Zrenjanina“.

U ime organizatora manifestacije, deci, prosvetnim radnicima i gostujućim stvaraocima zahvalili su se direktor biblioteke, Milan Bjelogrlić i Andrej Jakovljev.
Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika pozdravio je sve učesnike u ime Grada Zrenjanina koji je pokrovitelj manifestacije, a književnici Branko Stevanović, Uroš Petrović, Dušan Pop Đurđev i Dejan Aleksić predstavili su ovogodišnje najuspešnije mlade stvaraoce stihova.
Dvanaestoro nagrađenih dobilo je tablet računare,  poklon Kompanije Telekom  Srbija, koje je uručio u ime kompanije Slaviša Vlačić, potom knjige izdavačkih kuća „Kreativni centar“ i „Propolis buks“, a Kompanija „Gomeks“ i ove godine pripremila je slatke pakete koje je uručio Nedeljko Golušin, marketing menadžer kompanije.
Podršku ovogodišnjoj manifestaciji pružili su i: EU info centar, Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, „Mrkšićevi salaši“ i „Omladina“.

Podsetimo,
Od prve „Pesničke štafete“ koja je održana 1975. godine, u kontinuitetu, najbolji pesnici za decu bili su gosti-voditelji manifestacije: Desanka Maksimović, Mira Alečković, Ljubivoje Ršumović, Dobrica Erić, Vesna Aleksić, Mošo Odalović, Raša Popov, Duško Trifunović, Dragan Lukić, Pero Zubac, Igor Kolarov, Dejan Aleksić, Branko Stevanović, Jasminka Petrović…
Uz „Zmajeve dečje igre”, „Pesnička štafeta“ se, tako, ubraja se u manifestacije za decu sa najdužom tradicijom u Srbiji.
Pored respektabilne tradicije, „Pesnička štafeta“ jedinstvena je u odnosu na ostale manifestacije za decu i po svojoj koncepciji.

Odabrani pesnik, sa bibliotekarima Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“, devet dana putuje, gostuje u oko 60 škola Srednjeg Banata (u opštinama: Žitište, Kikinda, Sečanj, Nova Crnja, Novi Bečej) i opštini Titel,
bira najbolje poetske radove koje mu prezentuju učenici i predstavlja svoju pesničku zbirku koju uoči manifestacije objavljuje Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“.
Na velikoj svečanosti kojom se manifestacija završava,  nagrađuju se autori najboljih pesama i dele se specijalne nagrade.

„Pesničku štafetu“ čini jedinstvenom i broj njenih učesnika: u samoj manifestaciji aktivno učestvuje oko 3.000 osnovaca angažovanih u okviru takmičarskog, recitatorskog, muzičkog i dramskog izraza, dok približno 10.000 najmlađih prati kompletna dešavanja u vezi sa njom.

Budući da je manifestacija „Pesnička štafeta“ namenjena učenicima nižih i viših razreda osnovne škole, realizuje se u koordinaciji sa prosvetnim radnicima i predstavlja kreativni doprinos nastavi maternjeg jezika i književnosti: učenicima je omogućeno da upoznaju reprezentativne savremene stvaraoce književnosti za decu i mlade i da im predstave svoje stihove, ali pored literarnog i svoje likovno, folklorno i drugo stvaralaštvo. Deci je omogućeno da na „Pesničkoj štafeti“ učestvuju na maternjem jeziku.
Kroz saradnju Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ sa šest opština Srednjeg Banata i opštinom Titel promoviše se takođe i multikulturalnost i uvažavanje različitosti.

Sa velikim ponosom Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin” organizuje ovu manifestaciju koja preko 40 godina prati i promoviše i stvaralaštvo dece i stvaralaštvo za decu. Generacije vodećih stvaralaca za decu i generacije mladih, od kojih su neki danas takođe priznati stvaraoci, čine veliku “Štafetinu” porodicu. Važnost ove manifestacije danas je možda i veća nego što je bila. U vreme kada je stvaralaštvo za decu marginalizovano, a manifestacije njima namenjene retke i nedovoljno podržane, afirmacija kulture čitanja, podsticaj dečjem stvaralaštvu i književnosti za decu obaveza je svake biblioteke.