Zrenjanin- Svetski dan Crvenog krsta 8. maj i „Nedelja Crvenog krsta“ od 8. do 15. maja u 2018. godini, biće obeleženi temom koju je opredelila Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca: „Svuda za svakog“.

-Cilj je da se proširi znanje javnosti o Međunarodnom pokretu Crvenog krsta i Crvneog polumeseca pokazujući različitost  aktivnosti Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, na način koji može da promeni tradicionalno viđenje Pokreta, kao i da se proširi znanje javnosti o Međunarodnom pokretu Crvenog krsta i Crvneog polumeseca pokazujući različitost aktivnosti Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, na način koji može da promeni tradicionalno viđenje Pokreta- istakla je Aleksandra Tanasijević sekretar Crvenog krsta Zrejanin.

 

-Cilj je i isticanje originalanog, inovativnog i neobičnog pristupa Crvenog krsta u odgovoru na humanitarne izazove. Ove godine koristiće se jednostavan poziv za akciju i deliti jedan od najupečatljivijih simbola – osmeh, kao univerzalni znak sreće i zadovoljstva. Za volontera to znači dobro ispunjeni zadatak. Za osobu pogođenu nesrećom znači da je neko spreman i voljan da pomogne- dodala je Tanasijević.

Svuda u svetu, Crveni krst je tu za svakoga. Uz principe neutralnosti i nepristrasnosti, nudimo nadu i podršku. Crveni krst deluje kao sila za pozitivne promene u lokalnim zajednicama kada je najpotrebnije. Prisutan svuda, pruža pomoć najugroženijim u svim kontekstima – od velikih katastrofa, u konfliktnim situacijama, u udaljenim i teško dostupnim mestima gde nema drugih humanitarnih organizacija ili drugi nemaju pristup.

 

Pored promocije aktivnosti u vezi sa temom “Svuda za svakog”, potrebno je angažovati se i na tradicionalni aktivnostima u ovom periodu. Crveni krst Zrenjanin će tokom Nedelje Crvenog krsta realizovati sledeće aktivnosti:

Dana 8. maja Crveni krst Zrenjanin će organizovati predstavljanje aktivnosti Crvenog krsta u centru grada i tom prilikom predstaviti program aktivnosti Crvenog krsta Zrenjanin u „Nedelji Crvenog krsta“.

Članovi Omladinske terenske jedinice Crvenog krsta Zrenjanin će oformiti informativni punkt u ul. Kralja Aleksandra Prvog Krađorđević (ispred bivše Robne kuće) iu vremenu od 13,00 do 15,00 časova informisati sugrađane o radu i aktivnostima mladih u Organizaciji. Podeliće edukativni materijal, liflete i brošure izrađene od strane Crvenog krsta prilikom realizacije raznih kalendarskih i tradicionalnih aktivnosti.
I ovom prilikom ćemo ukazati na značaj edukacije u oblasti pružanja prve pomoći.

Osim informisanja i prezentacije aktivnosti Crvenog krsta cilj je i afirmisanje Organizacije i motivisanje posebno mladih ljudi na uzimanje učešća u aktivnostima Organizacije. Od posebnog značaja su nam novi mladi volonteri koji se Organizaciji priključuju nakon ovakvih akcija. Crveni krst je Organizacija volontera čiji rad se zasniva na njihovom angažovanju, a mladi daju poseban doprinos svojom kreativnošću i idejama. Članovi Omladinske terenske jedinice Crvenog krsta Zrenjanin će potencijalnim volonterima ponuditi Upitnik za volontere.

Tradicionalnom akcijom „Paket za novorođenu bebu“ Crveni krst će i ove godine pokušati da podseti na problem niskog nataliteta. Porodicama čije bebe budu rođene tokom Nedelje Crvenog krsta na porođajnom odeljenju Opšte bolnice «Đorđe Joanović» u Zrenjaninu uručićemo bebi pakete. Porodilište zrenjaninske bolnice će posetiti predsednica Crvenog krsta Zrenjanin dr Sonja Kapeler Puškarić sa volonterima na Svetski dan Crvenog krsta – 8. maja u 12 časova.

Deo aktivnosti Crvenog krsta Zrenjanin tokom Nedelje Crvenog krsta:

Dana 8. maja u vremenu od 13,00 do 15,00 časova na Trgu Slobode će biti organizovana promocija Programa ,,Sigurnije škole, otpornije zajednice“.

Dana 9. maja u prostorijama Crvenog krsta Zrenjanin će deci korisnicima programa ,,Narodna kuhinja“ uz podelu toplog obroka biti uručene igračke i knjige koje su za njih prikupljene u organizovanoj akciji Crvenog krsta Zrenjanin i osnovnih škola na teritoriji Grada Zrenjanina.

Dana 9. maja će biti organizovana poseta Okružnom zatvoru Zrenjanin i uručivanje pomoći u vidu polovne odeće i posteljine licima koja se nalaze na služenju kazne zatvora.

U prostorijama Crvenog krsta Zrenjanin će 9. maja biti održano predavanje na temu difuzije – širenja znanja o Crvenom krstu za učenike viših razreda osnovnih i srednjih škola.

Dana 9. maja biće održana godišnja sednica Osnovne organizacije Crvenog krsta Bagljaš na kojoj će biti prezentovane aktivnosti organizacije u prethodnom periodu i usvojeni Izveštaj o radu u 2017. godini i Plan rada za 2018. godinu.

Dana 10. maja biće održana Izborna sednica Skupštine Crvenog krsta Zrenjanin, na kojoj će biti konstituisana Skupština Crvenog krsta Zrenjanin za mandatni period 2018 – 2022 godina, verifikovani mandati novim članovima Skupštine Crvenog krsta Zrenjanin, razrešeni članovi Skupštine Crvenog krsta Zrenjanin za mandatni period 2018.-2022. godine, sprovedene izborne aktivnosti ( izbor predsednika i potpredsednika Crvenog krsta Zrenjanin, izbor članova Upravnog odbora Crvenog krsta Zrenjanin, imenovanje članova Nadzornog odbora, izbor predstavnika Crvenog krsta Zrenjanin u Skupštinu Crvenog krsta Vojvodine i u Skupštinu Crvenog krsta Srbije ) i biće donet Plan akcije Crvenog krsta Zrenjanin za period 2018.-2022. godine.

U prostorijema Crvenog krsta Zrenjanin dana 10. maja biće upriličeno okupljanje i druženje volontera uz prigodan program u cilju međusobne razmene iskustava, davanja predloga i ideja za bolje funkcionisanje organizacije ali i radi izražavanja zahvalnosti za njihov dosadašnji rad.

Dana 10. maja u prostorijama KC Zrenjanin u saradnji sa Rotarakt klubom Zrenjanin biće održana Tribina o vršnjačkom nasilju za učenike osnovnoškolskog uzrasta. Predavač će biti volonter Crvenog krsta Zrenjanin, vršnjački edukator u programu ,,Promocije humanih vrednosti“.

Dana 11. maja Crveni krst Zrenjanin će obeležiti Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi organizovanjem akcije dobrovoljnog davanja krvi u prostorijama Crvenog krsta Zrenjanin (Velika sala) uručivanje priznanja za prvi put datu krv.

Nakon realizovanog likovno literarnog Konkursa „Krv život znači“, biće proglašeni najbolji radovi i rezultati će tokom Nedelje Crvenog krsta biti dostavljeni školama. Pobednicima ćemo uručiti nagrade na svečanosti obeležavanja 14. juna-Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi. Dana 11. maja (Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi) u Zrenjaninskim srednjim školama će biti održana predavanja na temu dobrovoljnog davalašta krvi, dok će u centru grada biti formiran informativni punkt na kome će volonteri Crvenog krsta Zrenjanin informisati sugrađane i deliti edukativni materijal.

Dana 11. maja će biti organizovan drugi deo lokalne obuke u okviru programa ,,Sigurnije škole, otpornije zajednice“ za mlade volontere.

U okviru programa „Briga o starijima“ tokom Nedelje Crvenog krsta će biti organizovani obilasci korisnika, naših starijih sugrađana. Osnovnim organizacijama Crvenog krsta će biti uručen potrošni materijal za organizovanje akcija merenja šećera u krvi.

Dana 11. maja biće održana godišnja sednica Osnovne organizacije Crvenog krsta „Žarko Zrenjanin“ na kojoj će biti prezentovane aktivnosti organizacije u prethodnom periodu i usvojeni Izveštaj o radu u 2017. godini i Plan rada za 2018. godinu.

Tročlana ekipa Omladinske terenske jedinice Crvenog krsta Zrenjanin će dana 12. maja učestvovati na takmičenju „Raid Cross“ koje će u organizaciji Crvenog krsta Vojvodine biti održano u Bačkom Monoštoru.

U prostorijama Crvenog krsta Zrenjanin će 12. maja biti održano predavanje na temu difuzije – širenja znanja o Crvenom krstu za članove Omladinske terenske jedinice Crvenog krsta Zrenjanin.

Dana 12. maja u večernjim časovima će biti organizovano okupljanje i druženje mladih volontera Crvenog krsta Zrenjanin.

Predstavnik Omladinske terenske jedinice Crvenog krsta Zrenjanin će učestvovati u radu sednice Skupštine OTJ Gradske organizacije Crvenog krsta Novog Sada ( 11.-13. maj ).

Dana 13. maja biće realizovano Gradsko takmičenje ekipa u pružanju prve pomoći i RPPO u prostorijama Crvenog krsta Zrenjanin i u Plankovoj bašti. Pored ekipa zrenjaninskih osnovnih i srednjih škola, na takmičenju će se predstaviti i ekipe prve pomoći iz Crvenog krsta Arada i Bekeščabe.

U Maloj sali Crvenog krsta Zrenjanin će 13. maja biti organizovan sastanak sa porodicama nestalih lica i podnosilaca zahteva, u vezi sa razmenom iskustava i dobijanje informacija iz mandata Službe traženja.

Dana 14. maja u Crvenom krstu Zrenjanin će biti izvedene pozorišne predstave na temu„Promocija humanih vrednosti“ koje su predstavljale Crveni krst Zrenjanin i Crveni krst Novog Sada na Pozorišnom festivalu PHV predstava u Zrenjaninu (28.-30. mart). Predstave će uz promociju Programa biti izvedene za decu zrenjaninskih osnovnih škola.

Dana 14. maja u prostorijama Crvenog krsta Zrenjanin ( Velika sala ) za učenike osnovnih i srednjih škola će biti organizovano takmičenje ,,Šta znaš o Crvenom krstu“.

Korisnicima programa „Narodna kuhinja“ 14. maja će biti uručena odeća – donacija kompanije ,,Takko fashion“.

Dana 15. maja biće upriličen susret volontera, jednodnevni izlet u Beograd uz posetu Crvenom krstu Srbije i obilazak Bojčinske šume, za pedeset starijih volontera Crvenog krsta Zrenjanin.

Članovi Omladinske terenske jedinice će tokom nedelje Crvenog krsta prezentovati aktivnosti mladih (zdrava ishrana, prevencija trgovine ljudima i promocija humanih vrednosti) u Osnovnim školama na teritoriji grada Zrenjanina.