Zrenjanin- Članovi Organizacije rezervnih vojnih starešina Zrenjanina u okviru redovnih aktivnosti na čuvanju u negovanju tradicije na oslobodilačke ratove, organizovali su čišćenje i uređenje spomenika streljanim pripadnicima Velikobečkerečkog partizanskog odreda, koji se nalazi na putu Zrenjanin-Mihajlovo.

Akcija je organizovana uz saradnju sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture, JKP „Čistoća i zelenilo“, Komandom za razvoj Banatske brigade i Gradom Zrenjaninom, a pridružili su se i članovi Udruženja vojnih penzionera Zrenjanina.

Cilj je da se ukaže na potrebu da se spomenici iz naše istorije ne zaborave i da se spreči njihovo propadanje, bez obzira na koji period naše istorije se odnosili.

– Pre dve godine su ovde sličnu akciju imali i članovi Udruženja građana iz naselja „Ruža Šulman“. Prošle godine je takođe očišćen spomenik, ali mi nismo uspeli do sada da saznamo ko je to uradio, verovatno se radi o pojedincu. Svima njima je bilo znatno teže zbog visokog rastinja koje je okruživalo spomenik. Naš ideja je da ukažemo da postoje ovakva mesta i da o njima treba da brinu i državni organi. U planu je i uređenje obeležja iz Prvog svetskog rata, ali je većina takvih obnovljena i sređena povodom obeležavanja stogodišnjice početka rata, pa ćemo do kraja godine organizovati i posetu nekoj od tih lokacija, kaže Tanja Dulović predsednica ORVS Zrenjanin.

Spomenik je podignut na mestu gde su 26. jula 1941. godine streljani Vladimir Kolarov Koča, Ruža Šulman i Frank Samuel Šandor iz Zrenjanina, Aldan Tiberija i Stojan Arsenov iz Kikinde, a nakon što je Velikobečkerečki partizanski odred (kako piše na spomen ploči) zapalio žito nedaleko od ovog mesta. O događajima koji su se desili pre i nakon streljanja istaknutih pripadnika pokreta otpora protif fašizma, prisustne je upoznala Tanja Dulović, predsednica ORVS Zrenjanin. Nakon radne akcije koja je organizovana u nedelju 20. maja i u kojoj je učestvovalo dvadesetak aktivista, delegacija Organizacije rezervnih vojnih starešina Zrenjanina je položila venac na spomenik.