Odlazak na odmor u Makarsku i Dalmaciju svima nama koji smo živeli u bivšoj Jugoslaviji vraća sećanje na letovanja našeg detinjstva, na putovanja sa najlepšim plažama, nezaboravne trenutke sa porodicom i ukusne specijalitete tog kraja.

 

Najlepše plaže na Jadranu nalaze se u Dalmaciji, ali najatraktivnije su baš na Makarskoj rivijeri. Topla mediteranska klima, najbistrije more na svetu, šljunkovite i peščane plaže, uz koje se prostire prirodna hladovina koju pružaju borovi sa mnoštvo sportskog sadržaja za decu i mlade, a sa nezaboravnim pogledom na Park prirode Biokovo, e baš su to lepote koje pruža Makarska.

Za ljubitelje sporta ovo je pravi raj, jer  je Makarska upravo grad sportova, ima dva bazena, sportsku halu, teretanu, opreljenu svaremenim spravama, dvoranu za  borilačke sportove, šest atletskih staza, fudbalski i košarkaški teren koji su uvek turistima na raspolaganju, ali i teniske terene na kojima se igraju na daleko poznati turniri u celoj Evropi.

 

Restorani, taverne i konobe su pravo mesto da zadovoljite čulo ukusa sa tradicionalnim specijalitetima od morskih plodova, kvalitetnim maslinovim uljem, suvim smokvama, ali i da probate spoj tradicionalne i savremene kuhinje. Gostoljubivost turističkih radnika i lokalnog stanovništa je na visokom nivou tako da može da zadovolji i one najzahtevnije. Proteklih godina je mnogo toga urađeno na unapređenju turizma. Uređenost plaža, kvalitet hotelskog i privatnog smestaja je zaista fenomenalna.

 

Sa neodoljivim zalaskom sunca grad se pretvara u grad hedonizma i pruža gostima bezbroj kulturno-zabavnih događaja za nezaboravan odmor koji se samo na Makarskoj rivijeri može doživeti.

Naša redakcija je sa grupom novinara i turističkih radnika nedavno  krenula putevima Avnoja i hedonizma, baš u grad sa najlepšim plažama, mirisnim borovima, bogatom kulturnom baštinom i nezaboravnim noćnim provodom. Obilazeći Makarsku rivijeru, ostravo Brač, Pučišće i Split probudili smo uspomene na jedno nezaboravno vreme.

Doživeli smo prijatne trenutke i uživali u gostoprimstvu Pece Anđelkovića vlasnika turističke agencije „Peca turs“ iz Makarske  i vlasnika „Titel prevoza“ iz Kule  Jožefa Joške Solde, nekadašnjeg jugoslovenskog šampiona automobilizma.  Domaćini su se potrudili za prijatnu i nezaboravnu atmosferu, kao i predivne uspomene koje smo poneli za sobom.

Naši domaćini bili su gradonačelnik Makarske, direktori turističkih zajednica, direktori hotela i Peca Anđelković ispred „Peca turs“ kao i Jožev Solda vlasnik „Titel prevoza“ iz Kule

 

Pučišći

Klesarska škola u Pučišćima na ostrvu Brač je jedina specijalizovana klesarska škola u Hrvatskoj, osnovana je 5. januara 1909. godine. Praktična nastava izvodi se na daleko čuvenom „bračkom“  kamenu“ tipa „veselje“.

Od bračkog kamena su izgrađene mnoge svetski poznate građevine među kojima su najpoznatije Bela kuća u Vašingtonu, zgrade Parlamenta u Beču i Budimpešti, a u Hrvatskoj najpoznatije su Dioklecijanova carska palata u Splitu, Šibenačka  katedrala svetog Jakova i Trogirska katedrala, sva tri spomenika su pod zaštitom UNESCO-a.

Ova škola je članica European Association of Building Crafts and Desing, udruženje klesara i klesarskih škola iz 22  države Evrope, a glavni cilj udruženja je očuvati i unaprediti stare zanate u Evropi.

Split