Zrenjanin- Povodom održavanja druge po redu manifestacije „Festival tradicije i kulture“, tokom koje će nam se predstaviti gosti iz Mađarske i Slovačke, kao i 35. takmičenja u kuvanju riblje čorbe „Zlatni kotlić“ i 11. „Memorijala Đula Farkaš – Farki“ juče je u Multimedijalnoj sali Gradske kuće održana konferencija za novinare na kojoj su govorili  pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina Zoran Ljubotina, menadžer turizma u RG „Ečka“ Milivoj Putić, direktor Kulturnog centra Kisač Pavel Surovi i glavni menadžer BTC-EGTC saradnje Republike Mađarske i Srbije na polju ekonomije, kulture, turizma Mikloš Koso.

 

Ova privredna, turistička, kulturno-umetnička i gastronomska manifestacija održaće na centralnom gradskom trgu, 28. i 29 avgusta. Cilj događaja jeste jačanje prekogranične saradnje sa našim gostima iz Slovačke i Mađarske na poljima evropskih projekata, turizma i kulture, ali i prikazivanja bogatstva različitosti i multikulturalnosti.

Duško Radišić istakao je da je naše najveće bogatstvo multikulturalnost i da je to upravo poruka i cilj ovog događaja.

-Ovo će biti prilika za uspostavljanje jačih veza i saradnje sa našim susedima, ali i prilika da vidimo kakvim turističkim i kuturnim bogatstvima oni raspolažu. Najavio je saradnju na polju kulture sa Rumunijom i Mađarskom- rekao jeDuško Radišić i dodao da je planirano  da se svakog meseca tokom sledeće godine organizuju aktivnosti u kojima bi učestvovale naše ustanove kulture i pozvao sugrađane da u što većem broju posete štandove.

 

Zoran Ljubotina je rekao da se radi mnogo na proširenju saradnje sa našim ovogodišnjim partnerima na Festivalu.

-Gosti iz Slovačke i Mađarske će ove godine predstaviti svoju kulturu, tradiciju, turizam i gastronomiju na izlagačkim prostorima i kroz kulturno-umetnički program i najavio  takmičenje u kuvanju riblje čorbe sa, do sada, najvećim brojem učesnika, učešće naseljenih mesta sa pretežno slovačkim i mađarskim življem, kao i predstavljanje turističkih organizacija i banja iz Srbije-istakao je Ljubotina.

 

Milivoj Putić je predstavio jedan od najvećih ribnjaka u Evropi, kao bitan segment privrede u Republici Srbiji – Ribnjak Ečku.

-Ribnjak Ečka će na pomenutim manifestacijama, 29. avgusta, pripremiti oko 2000 ribljih čorbi za učesnike i sve posetioce manifestacije. Na ovaj način ribnjak će promovisati i svoj svojevrsni brend – ečanski šaran, ali i Carsku baru, koja predstavlja bitan segment eko turizma grada Zrenjanina- rekao je Putić.

 

Pavel Surovu se zahvalio gradu Zrenjaninu i gradonačelniku Čedomiru Janjiću na ukazanom poverenju i prilici da Slovaci prezentuju svoju kulturu i tradiciju i ocenio manifestaciju kao priliku za uspostavljanje još boljih odnosa između srpskog i slovačkog naroda, ali i kao šansu da se širi turistička, privredna i svaka druga saradnja. U Narodnom muzeju u Zrenjaninu će 28. avgusta biti organizovana izložba „Slovačka lepota“, gde će biti predstavljene slovačke nošnje.

 

Mikloš Koso je najavio još raznovrsniji i bogatiji program i predstavljanje Mađarske.

-Ove godine gosti će doći iz Bekeščabe, Đule, Morahaloma, Sarvaša, Temišvara i Debrecina. Predstaviće nam se sa svojim turističkim, gastronomskim proizvodima, ali folklornim igrama-rekao je Koso.