Zrenjanin- Pogledajte program Kulturnog centra Zrenjanina do kraja  jula 2018. godine:

 

 

 

 

FRANCUSKI FILMSKI KARAVAN

CIKLUS “VELIKI RAT”

Novi ciklus Francuskog filmskog karavana «Veliki rat» u Kulturnom centru Zrenjanina

Svake srede i četvrtka u maloj sali od 21h. Ulaz je besplatan.

 

Ciklus se organizuje u saradnji Francuskog instituta u Srbiji i Kulturnog centra Zrenjanina, a posvećen je obeležavanju stogodišnjice kraja Velikog rata. Francuski institut i Kulturni centar Zrenjanina Vas poziva da pogledate izbor filmova koji se bave epohom koja je zauvek izmenila tok čovečanstva. Sačinjen od četiri filma koji su snimljeni u rasponu od trideset godina, ovaj ciklus nudi različite perspektive o svakodnevnom životu i životu na frontu ljudi koji su živeli u to zlo doba.

 

 

ČETVRTAK, 19. JUL

Film : « Istočni front, zaboravljeni front 1915-1919.»/ Un front oublié, le Front d’Orient 1915-1919 (FRA, 2010, 52’)

Režija: Fransoa Boro

Od 1915. do 1919. godine, hiljade francuskih vojnika bore se na Balkanu. Nakon katastrofe na Dardanelima, ekspedicioni francusko-britanski korpus se iskrcava u Solunsku luku sa četvorostrukom nemogućom misijom: da pomognu srpskoj vojsci u povlačenju. Da se trajno nastane u neutralnu zemlju kako bi bilo izbegnuto njeno pripajanje neprijatelju. Da pomognu Rumuniji koja se pridružila silama Antante. Na kraju, da poraze Bugare. Teškoće su ogromne: problemi sa snabdevanjem, ekstremni klimatski uslovi, brojne bolesti, demotivisanost trupa…

 

 

 

SREDA, 25. I ČETVRTAK, 26. JUL

Film : « Život i ništa drugo »/La vie et rien d’autre (FRA, 1989, 135’)

Režija: BertranTavernije

Igraju: Filip Noare, Sabin Azema, Moris Barije

Godina 1920. Veliki rat se završio pre dve godine. Francuska leči svoje rane i radi na rekonstrukciji zemlje. U tom ambijentu, dve žene različitog društvenog porekla je spojio isti cilj: da pronađu čoveka kog vole, a koji je nestao tokom rata. Njihova istraga ih vodi do istog izvora informacija, komandanta Delaplana. Od 6. do 10. novembra 1920. godine, Iren, Alis i komandant se upoznaju, suočavaju i uče jedni o drugima…

 

NEDELJA, 22. JUL

BERZA MAKETA AUTOMOBILA

U Kulturnom centru Zrenjanina u nedelju, 22. jula od 11 do 14 časova biće održana Berza maketa automobila. Osoba za kontakt – Vanja Petrović – 063/8232132

 

 

PONEDELJAK, 23. JUL

IZLOŽBA SKULPTURA I CRTEŽA VUKAŠINA MILOVIĆA

  • Postavka je otvorena od 23. jula do 13. avgusta 

Izložba skulptura i crteža Vukašina Milovića, dobitnika prve nagrade Likovnog salona/konkursa 30X30, biće otvorena u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u ponedeljak, 23. jula u 19 časova.

Vukašin Milović, rođen je u Andrijevici u Crnoj Gori 1962. godine. 1988. godine završio je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu u klasi kod profesora Nikole-Koke Jankovića. Na istom fakultetu je stekao zvanje magistra skulpture 1990. godine u klasi kod profesora Milorada Tepavca. Do sada  je priredio 24 samostalne i učestvovao na velikom broju grupnih izložbi kod nas i u svetu. Za skulptorski rad je 10 puta nagrađivan.

Skulpture mu se nalaze u zbirci Narodnog muzeja u Beogradu i drugim muzejima i zbirkama kod nas i u svetu. Docent je za Primenjeno vajarstvo na FPU u Beogradu. Član je ULUS-a od 1989.

 

Za Milovića i njegove radove navodi se reč o vajaru umetniku čije se stvaralaštvo delom oslanja na iskustvima postmoderne. Inpresioniran je vatrom i metalom, još za vreme studija na FLU u Beogradu njegov rad je bio primećen ne samo u generaciji kojoj pripada, a rezultatima koje je postigao digao je studije iz oblasti skulpture u metalu na znatno viši akademski nivo. Iz tog perioda Narodni muzej u Beogradu je otkupio njegove dve skulpture za svoju zbirku. On je pasionirani poznavalac materije i materijala. Osećao je da je stanište njegove skulpture u raznim metalima i počeo je da na najraznovrsnije načine istražuje mogućnosti i potencijale metala bez obzira da li su obojeni ili vrste gvožđa. Poseduje jaku motivaciju i visok kriterijum u umetnosti. Pri građenju skulpture koristi se mnogim tehničkim i mehaničkim pomagalima gde na površini skulpture ostaju tragovi vizuelnog i likovnog pisma……

 

 

U TOKU

IZLOŽBA ANĐELE MICIĆ “DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN”

  • Postavka je otvorena do 26. jula

Izložba “Dogodilo se na današnji dan”, likovne umetnice Anđele Micić, biće otvorena je u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina do 26. jula. Publici se predstavlja cikllus od 18 radova uređenih u kombinovanoj tehnici koji su nastali u periodu 2016/17. godine. #Anđela Micić je završila osnovne studije Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu (2015.), master studije na istom fakultetu (2016.) a doktorirala na Fakultetu Primenjih umetnosti u Beogradu – 2017. g. Članica je ULUS-a. Izlagala je na preko 30 grupnih i sedam samostalnih izložbi. Aktivna je u svim poljima likovnog stvaralaštva. Za ovaj ciklus navodi da su uspomene sastavni deo naše prošlosti i da ih ponovo oživljava u njenim radovima. Baveći se starim fotografijama, starim stvarima generalno, u svojim radovima je kombinovala segmente nekoliko uspomena, ili je od jedne uspomene pravila različite varijacije te se iz tog razloga spontano i nametnuo termin – metamorfoza uspomena.  #Izložba je sastavni deo njenog master rada koji je sa ovim izložbenim ciklusom dobio zaokruženu “sliku” njenog trenutnog umetničkog interesovanja i umetničkog promišljanja – datom temom.

 

 

MANIFESTACIJA  “BANATSKA BAJKA – LETO U GRADSKOJ BAŠTI”

Manifestacija Banatska bajka – leto u Gradskoj bašti održava do 19. avgusta 2018. godine. Ulaz na sve programe je besplatan.

 

Četvrtak, 19. jul,  19 časova- Radionice Centra za kreativno odrastanje i multikulturalnu saradnju  CEKOM

                                   18 časova – “Sovice mudrice” sa Otilijom Buheker Ilić  predstaviće radionicu pod nazivom “Veliki svet u malim očima”, Nemačka.

Petak, 20. jul, 20 časova – Druženje uz predstavljanje udruženja žena  “Sva lepota sveta”, Katarina Kaća Halasović.

Subota, 21. jul,  20 časova– Muzičko veče, nastupa Nikola Kasaš, pijanista.

Nedelja, 22. jul,  20 časova– Predstavljanje Turističke organizacije Vojvodine

Napomena: U slučaju kiše, lošeg i nestabilnog  vremena, program zakazan za taj dan će biti otkazan ili će se održati u Baroknoj sali Gradske kuće.  Predstavljanje u Baroknoj sali je predviđeno za programe koji se održavaju petkom i nedeljom –kada se predstavljaju  naseljena mesta i gostujuće Turističke organizacije.