Zrenjanin- Pogledajte program Kulturnog centra Zrenjanina za jul 2018. godine:

UTORAK, 3. JUL TRIBINA

Tribina “Feministički autonomizam 70-ih godina 20. veka”  biće održana u utorak, 3. jula u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina sa početkom u 19 časova. Uvodničar je Relja Knežević, sociolog i doktorand na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Moderator tribine je Miroslav Samardžić.

 

IZLOŽBA ANĐELE MICIĆ “DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN”

 • Postavka je otvorena do 26. jula

Izložba “Dogodilo se na današnji dan”, likovne umetnice Anđele Micić otvorena je do 26. jula u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina. Publici se predstavlja cikllus od 18 radova uređenih u kombinovanoj tehnici koji su nastali u periodu 2016/17. godine. #Anđela Micić je završila osnovne studije Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu (2015.), master studije na istom fakultetu (2016.) a doktorirala na Fakultetu Primenjih umetnosti u Beogradu – 2017. g. Članica je ULUS-a. Izlagala je na preko 30 grupnih i sedam samostalnih izložbi. Aktivna je u svim poljima likovnog stvaralaštva.

Za ovaj ciklus navodi da su uspomene sastavni deo naše prošlosti i da ih ponovo oživljava u njenim radovima. Baveći se starim fotografijama, starim stvarima generalno, u svojim radovima je kombinovala segmente nekoliko uspomena, ili je od jedne uspomene pravila različite varijacije te se iz tog razloga spontano i nametnuo termin – metamorfoza uspomena.  #Izložba je sastavni deo njenog master rada koji je sa ovim izložbenim ciklusom dobio zaokruženu “sliku” njenog trenutnog umetničkog interesovanja/umetničkog promišljanja – datom temom.

 

 

FRANCUSKI FILMSKI KARAVAN CIKLUS “VELIKI RAT”

 • JUL 2018.

 

 Novi ciklus Francuskog filmskog karavana «  Veliki rat » u Kulturnom centru Zrenjanina. Svake srede i četvrtka u maloj sali od 21h –

Ulaz je besplatan.

Ciklus se organizuje u saradnji Francuskog instituta u Srbiji i Kulturnog centra Zrenjanina a posvećen je  obeležavanju stogodišnjice kraja Velikog rata. Francuski institut i Kulturni centar Zrenjanina Vas poziva da pogledate izbor filmova koji se bave epohom koja je zauvek izmenila tok čovečanstva. Sačinjen od četiri filma koji su snimljeni u rasponu od trideset godina, ovaj ciklus nudi različite perspektive o svakodnevnom životu i životu na frontu ljudi koji su živeli u to zlo doba.

 

 • Raspored projekcija
 • Filmski sažetak

SREDA, 4. I ČETVRAK, 5. JUL

Film : « Čuvarke »/Les Gardiennes (FRA, 2017, 134’)

Režija: Gzavije Bovoa

Igraju: Natali Bej, Laura Smet, Iris Bri

Godina 1915: muškarci su na frontu, a žene moraju da preuzmu uloge čuvarki farmi. Majka, Ortens, neumorna radnica, zapošljava Fransin, devojčicu iz sirotišta, da joj pomaže, zato što njena ćerka odbija da posluša. Međusobno poštovanje i divljenje se razvijai zmeđu Ortens i Fransin. Ali kako bi zadržala svoju porodicu na okupu, Ortens će morati da žrtvuje devojčicu, i da plati cenu.

 

SREDA, 11. I ČETVRTAK, 12. JUL

Film : « Kapetan Konan–Capitaine »/ Conan (FRA, 1996, 130’)

Režija: Bertran Tavernije

Igraju: Filip Toreton, Samiel Le Bian, Bernar Le Kok

Balkan, septembar 1918. godine. Dok se u Francuskoj potpisuje primirje, savezničke snage na Istočnom frontu i dalje ratuju. U Bukureštu, vojnici pljačkaju i ubijaju. Norbert ima delikatni zadatak da osudi krivce, ljude kapetana Konana, svog prijatelja, koji je zaslužan zbog toga što se istakao pod vođstvom FranšeaDeperea  u bici kod Dobrog Polja. Uprkos Konanovom besu, koji po svaku cenu želi da zaštiti svoje ljude, Norbert će morati da obavi svoj zadatak.

 

SREDA, 18. I ČETVRTAK, 19. JUL

Film : « Istočni front, zaboravljeni front 1915-1919.»/ Un front oublié, le Front d’Orient 1915-1919

(FRA, 2010, 52’)

Režija: Fransoa Boro

Od 1915. do 1919. godine, hiljade francuskih vojnika bore se na Balkanu. Nakon katastrofe na Dardanelima, ekspedicioni francusko-britanski korpus se iskrcava u Solunsku luku sa četvorostrukom nemogućom misijom: da pomognu srpskoj vojsci u povlačenju. Da se trajno nastane u neutralnu zemlju kako bi bilo izbegnuto njeno pripajanje neprijatelju. Da pomognu Rumuniji koja se pridružila silama Antante. Na kraju, da poraze Bugare. Teškoće su ogromne: problemi sa snabdevanjem, ekstremni klimatski uslovi, brojne bolesti, demotivisanost trupa…

 

 

 

SREDA, 25. I ČETVRTAK, 26. JUL

Film : « Život i ništa drugo »/La vie et rien d’autre (FRA, 1989, 135’)

Režija: BertranTavernije

Igraju: Filip Noare, Sabin Azema, Moris Barije

Godina 1920. Veliki rat se završio pre dve godine. Francuska leči svoje rane i radi na rekonstrukciji zemlje. U tom ambijentu, dve žene različitog društvenog porekla je spojio isti cilj: da pronađu čoveka kog vole, a koji je nestao tokom rata. Njihova istraga ih vodi do istog izvora informacija, komandanta Delaplana. Od 6. do 10. novembra 1920. godine, Iren, Alis i komandant se upoznaju, suočavaju i uče jedni o drugima…

 

 

 

 

PONEDELJAK, 23. JUL

IZLOŽBA SKULPTURA I CRTEŽA VUKAŠINA MILOVIĆA

 • Postavka je otvorena od 23. jula do 13. avgusta –

Izložba skulptura i crteža Vukašina Milovića, dobitnika prve nagrade Likovnog salona/konkursa 30X30, biće otvorena u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u ponedeljak, 23. jula u 19 časova.

Vukašin Milović, rođen je u Andrijevici u Crnoj Gori 1962. godine. 1988. godine završio je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu u klasi kod profesora Nikole-Koke Jankovića. Na istom fakultetu je stekao zvanje magistra skulpture 1990. godine u klasi kod profesora Milorada Tepavca. Do sada  je priredio 24 samostalne i učestvovao na velikom broju grupnih izložbi kod nas i u svetu. Za skulptorski rad je 10 puta nagrađivan.

Skulpture mu se nalaze u zbirci Narodnog muzeja u Beogradu i drugim muzejima i zbirkama kod nas i u svetu. Docent je za Primenjeno vajarstvo na FPU u Beogradu. Član je ULUS-a od 1989.

 

im tehničkim i mehaničkim pomagalima gde na površini skulpture ostaju tragovi vizuelnog i likovnog pisma……

 

Za Milovića i njegove radove navodi se reč o vajaru umetniku čije se stvaralaštvo delom oslanja na iskustvima postmoderne. Inpresioniran je vatrom i metalom, još za vreme studija na FLU u Beogradu njegov rad je bio primećen ne samo u generaciji kojoj pripada a rezultatima koje je postigao digao je studije iz oblasti skulpture u metalu na znatno viši akademski nivo. Iz tog perioda Narodni muzej u Beogradu je otkupio njegove dve skulpture za svoju zbirku. On je pasionirani poznavalac materije i materijala. Osećao je da je stanište njegove skulpture u raznim metalima i počeo je da na najraznovrsnije načine istražuje mogućnosti i potencijale metala bez obzira da li su obojeni ili vrste gvožđa. Poseduje jaku motivaciju i visok kriterijum u umetnosti. Pri građenju skulpture koristi se mnogim tehničkim i mehaničkim pomagalima gde na površini skulpture ostaju tragovi vizuelnog i likovnog pisma……

 

PETAK, 27. JUL

ZLOŽBA

 • ART KVADRAT
 • – Postavka je otvorena od 27. jula do 9. avgusta –

Međunarodna putujuća izložba ART KVADRAT SRBIJA 2017/18. biće otvorena u petak, 27. jula u izložbenom salu Kulturnog centra Zrenjanina. Otvaranje je zakazano za 19 časova. Na izložbi će biti izloženo 59 radova – 59 autora. Ovog puta na izložbi pored autora iz Srbije učestvuju i autori iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Holandije, Hrvatske, Italije, Izraela i Španije.

Karakteristika ove izložbene postavke je i ta da, u svakom gradu, mestu gostovanja radove ocenjuje publika a pobednik je onaj autor koji je sveukupno dobio najviše glasova za svoj rad.

 

 

MANIFESTACIJA  “BANATSKA BAJKA– LETO U GRADSKOJ BAŠTI”

Manifestacija Banatska bajka – leto u Gradskoj bašti održava se  i ove godine, po drugi put, od petog juna do 19. avgusta 2018. godine. Ulaz na sve programe je besplatan.

Programi su tematski podeljeni i počinjaće od od 20h, sem dečijih. Utorak je rezervisan za vinske priče i muziku sa malim izletima u vidu gostovanja Mirjane Barjkatarević, popularne ženske spisateljice i Nastupa “Gradnuličkih bisera”. Gostovaće udruženja vinara i vinogradara iz Araca, Orlovata, Mužlje, Zrenjanina, Kleka, Taraša kao i gosti sa strane. Srede su rezervisane za multimedijalne programa i predstavljanja umetnika, književnika, kulturno umetničkih društava, biće i modnih modne revija, rokenrol bendova i festivala poput Rock Village iz regiona Banata. Imaćemo i pozorišnu predstave i gostovanja udruženja. Četvrtak je predviđen za dečije programe, radionice, predstave i razne prezentacije. Petkom ćemo ugostiti Turističke organizacije iz Srbije koje će se predstaviti svojim programima i ponudama a imaćemo priliku da uživamo i u našim programima. Subotom će biti organizovani koncerti zabavne i evergrin muzike, a nedeljom će se predstaviti naseljena mesta iz Banata i gosti .

Napomena: U slučaju kiše, lošeg i nestabilnog  vremena, program zakazan za taj dan će biti otkazan ili će se održati u Baroknoj sali Gradske kuće.  Predstavljanje u Baroknoj sali je predviđeno za programe koji se održavaju petkom i nedeljom –kada se predstavljaju  naseljena mesta i gostujuće Turističke organizacije.

 

PROGRAM

 

 • Nedelja, 1. jul – predstavljanje –  Žitište  – 20 časova –
 • Utorak, 3. jul – Veče posvećeno vinskoj kulturi – govori Dragiša Živković, vinar i vinogradar iz Zrenjanina uz muziku benda “Francuska sobarica”– 20 časova –
 • Sreda, 4. jul – Multimedijalno veče – nastup pesnikinje Anice Garić iz Srpske Crnje i istoričara i književnika Milana Micića iz Vojvoda Stepe, brodskog kapetana Nikole Spaića iz Kleka, Vojislava Cvejića iz Turističke organizacije Zrenjanina uz muzičku pratnju Ljubiše Šljapića – 20 časova –

Od 22h – prikazuje se igrani film “Ogledalo”/Looking Glass (USA, Kanada, 103’)

Žanr: triler; Režija Tim Hunter; Uloge Nicolas Cage, Robin Tunney, Marc Blucas;

Radnja prati par koji kupuje stari motel u pustinji u potrazi za novim početkom u životu. No, ono što se isprva čini kao savršen beg se brzo pretvara u uzbudljivu avanturu kroz tajanstveni svet kada Rej (Nikolas Kejdž) otkrije dvostruko ogledalo i slučajno svedoči ubistvu. U uvrnutoj igri Rej se mora boriti da sačuva sebe i svoju suprugu od jezive tajne povezane sa motelom i čudnim ljudima koji ga posećuju.

 • Četvrtak, 5. jul – Radionice Centra za kreativno odrastanje i multikulturalnu saradnju – CEKOM – 19 časova – i “Sovice mudrice” sa Otilijom Buheker Ilić – predstaviće radionicu pod nazivom “ Veliki svet u malim očima – Španija”
 • Petak, 6. jul – Nastup KUD “Đerđef” – 20 časova –
 • Subota, 7. jul – Pozorišni program “Veče jednog glumca” – Jovica Jašin – 20 časova – program se sastoji od dva bloka – Prvi deo: interpretacija tekstova Miroslava Antića (“Garavi sokak”, Poema Vojvodina, “Nepovratna pesma”), Radivoja Šajtinca (priča o Banatu), Miloša Crnjanskog (“Apoteza”) i Duška Trifunovića (“Ima neka tajna veza”). U drugom delu biće izvedene satirične priče iz knjige “Pisma iz Srbije” Bojana Ljubenovića koja je osvojila sve najznačajnije nagrade na polju satire u Srbiji i regionu. Inspirisana knjigom, urađena je i monodrama “Ima jedna zemlja”
 • Nedelja, 8. jul – Nastup muzičkog sastava TRIO INA (flauta, violina i klavir). Sastav čine profesori Muzičke škole “Josif Marinković” iz Zrenjanina – 20 časova –
  • Utorak, 10. jul – Vinsko veče – predstavljanje Klub vina iz Zrenjanina uz prateću muziku benda “Francuska sobarica” – 20 časova –
  • Sreda, 11. jul – Predstvaljanje RNR Zone Lazarevo i gostovanje pesnika i pesnikinje – Vukašina Vujičića i Ljiljane Jurić – 20 časova

  Od 22h – projekcija filma: “Burek” (Srbija, Grčka, SAD, 90’)  Žanr: komedija;

  Reditelj: Vladan Nikolić; Uloge: Sergej Trifunović, Branislav Trifunović i dr.

  “Burek” je komedija koja govori o ekonomskoj krizi. Na veoma originalan i duhovit način, glumci iz Grčke, Srbije, Amerike i sa Kipra, kroz priču predstavljaju svako svoj narod, što i čini srž ovog filma. U svemu tome, svako od tih likova upoznaje nekog novog ko mu menja život a upoznali su se na porciji bureka.

  • Četvrtak, 12. jul – Radionice Centra za kreativno odrastanje i multikulturalnu saradnju – CEKOM – 19 časova –
  • Petak, 13. jul – Nastup UG “Banatske gajde” – izvešće program pod nazivom “Šorom sredom” – 20 časova –
  • Subota, 14. jul – Nastup KUD “Pionir”– 20 časova –
  • Nedelja, 15. jul – Program: “To smo mi – Biljana i Mika sa prijateljima”. Program Biljane Dimitrijević Martinov i Milorada Martinova – Klub za starija i odrasla lica Zrenjanin – 20 časova –
  • Utorak, 17. jul – Poetsko žensko veče “Pisanje uz vetar” – promocija knjiga i nastup Milijane Barjaktarević – 20 časova –
  • Sreda, 18. jul – Muzički program Svetislava Nićetina – “Muzičke poslastice planete zemlje” – Šta sve može harmonika Svetislava Nićetina – 20 časova –

  Od 22h – Prikazuje se film: “Nove avanture Aladina”/Les nouvelles aventures d’Aladin (Francuska, 107’)

  Žanr: Komedija; Reditelj: Arthur Benzaquen; Uloge: Kev Adams, Jean-Paual Rouve, Venessa Guide i dr.

  Na Badnje veče, dva lopova, Sem i Kalid, obučeni kao Deda Mraz, dolaze u tržni centar sa namerom da ukradu što više stvari. Na prepad ih hvataju deca i da bi se nekako izvukao iz neprilika u kojoj se našao, Sem počinje da im priča improvizovanu verziju bajke o Aladinu.

  • Četvrtak, 19. jul – Radionice Centra za kreativno odrastanje i multikulturalnu saradnju – CEKOM – 19 časova – u isto vreme i “Sovice mudrice” sa Otilijom Buheker Ilić – predstaviće radionicu pod nazivom”–– “Veliki svet u malim očima” – Nemačka
  • Petak, 20. jul – Druženje uz predstavljanje udruženja žena – “Sva lepota sveta” – Katarina Kaća Halasović – 20 časova –
  • Subota, 21. jul – Muzičko veče – 20 časova –
  • Nedelja, 22. jul – Predstavljanje Turističke organizacije Vojvodine – 20 časova –
  • Utorak, 24. jul – Vinsko veče – govori: Nikola Spajić, vinar iz Kleka – 20 časova – uz muziku benda “Francuska sobarica” –
  • Sreda, 25. jul – Rock Village – promocija festivala Banatski Sokolac i promocija serijala “Na veselu priču” produkcije “Šta hoćeš, bre?” iz Beograda. U okviru programa predstaviće se i R’N’R Zona – Lazarevo – 20 časova –

  Od 22h – Prikazuje se film: “Gospođica Sloun”/Miss Sloane (SAD, 132’)

  Žanr: drama, triler; Režija: John Madden; Uloge: Jessica Chastin, John Lithgoww, Gugu Mbatha-Raw, Mark Strong i dr. U rizičnom svetu moćnih političkih brokera, Elizabet Sloun je najtraženija lobistkinja. Poznata je po svojoj lukavosti i kontinuiranom uspehu, za koji je radial sve što je potrebno. Ali, kada se suoči sa najmoćnijom konkurencijom u karijeri, shvata da cena za pobedu može biti previsoka.

  • Četvrtak, 26. jul – Školica sporta „Čigra“ –  radionice – 18 časova – i radionice Centra za kreativno odrastanje i multikulturalnu saradnju – CEKOM – 19 časova – a dečji centar Smajli izvešće predstavu “Pepeljuga Persa” u istom terminu od 19 časova –
  • Petak, 27. jul – Predstavljanje Turističke organizacije Soko Banja – 20 časova –
  • Subota, 28. jul – Predstavljanje MZ “Mužlja” – 20 časova –
  • Nedelja, 29. jul – Predstavljanje naseljenog mesta – Orlovat – 20 časova –
  • Utorak, 31. jul – Vinska priča Udruženja vinogradara i ljubitelja vina “Taraški vinogradi” uz muzičku pratnju benda “Francuska sobarica” – 20 časova