Zrenjanin- Kulturni centar Zrenjanina u saradnji sa Gete institutom u Srbiji (Goethe – Institut Serbien) organizuje filmski karavan pod nazivom – „Filmovi na putu“. Nekoliko odabranih, najznačajnijih i najboljih filmova u nemačkoj produkciji i koprodukciji naći se „na putovanju“ po brojnim gradovima Srbije i Bosne i Hercegovine, među kojima je i Zrenjanin. Ovaj filmski karavan nosi naziv: „Filmovi na putu“ a obuhvata filmove prikazane na Berlinalu i filmove ovenčane prestižnom nemačkom filmskom nagradom.

Program je žanrovski raznovrstan, od urebesnih komedija, uzbudljivih biografija do drama. Od 17. maja do 7. juna svake srede i četvrtaka filmovi se emituju u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina. Projekcije su od 20 časova. Ulaz je besplatan.

U nastavku pogledajte raspored projekcija i filmske sinopsise.

Putujući bioskop 2017.

Raspored projekcija

17. maj „Pozdravi iz Fukušime“

18. maj „Četiri kralja“

24. maj „Babai“

25. maj „Država protiv Frica Bauera“

31. maj „Hrabar poduhvat“

1. jun Who am I

7. jun Fak ju Gete 1

Pozdravi iz Fukušime – R. Doris Deri (Nemačka 2016, 104 min, na nemačkom, engleskom, japanskom sa srpskim titlovima)
Uloge: Rozali Tomas, Kaori Momoi, Moše Kojen, Nami Kamata, Aja Irizuki…

U bekstvu od svojih neostvarenih životnih snova mlada Nemica Mari putuje u Japan. Tamo se priključuje organizaciji Clowns4Help, koja u katastrofom pogođeno područje Fukušime žrtvama trostruke katastrofe iz 2011. želi da donese malo radosti u nužna skloništa, u kojima još uvek žive pretežno stariji ljudi jer nisu želeli ili nisu mogli da se isele. Međutim, Mari uskoro sebi mora da prizna da za ovu vrstu posla nije nimalo sposobna. Neposredno pre toga, u nameri da ponovo pobegne, ona sreće svojeglavu Satomi, poslednju gejšu Fukušime, koja je sebi utuvila u glavu da se vrati svojoj razorenoj kući u zabranjenoj zoni. Mari pomaže Satomi u poslovima oko raščišćavanja. Pri tom se mlada i stara žena, koje ne mogu biti različitije, polako zbližuju i obe se sukobljavaju sa duhovima svojih prošlosti.

Posle filma Trešnjin cvet – Hanami, Doris Deri, koja je napisala i scenario, se ponovo vraća u Japan. Njena u crno-beloj tehnici snimljena drama pripoveda univerzalnu, poetsku priču o ostavljanju svega iza sebe i nastavku života.

Realnost i fikcija – gejša i područje Fukušime uništeno od strane realne katastrofe atomskog reaktora, koji su u Nemačkoj definitivno zapečatili izlazak iz atomske energije.

 

„Četiri kralja“ – R. Tereza von Elc (Nemačka 2015, 99 min, na nemačkom sa srpskim titlovima)

Uloge: Moric Loi, Janis Nivener, Jela Haze, Paula Ber…

Jela Hase (Ratnica, Lolipop čudovište, Fak ju Gete) dobila je nagradu Zvezda u usponu 2016. na Berlinalu 2016.

Bronzana Nemačka filmska nagrada 2016.

Srceparajuća drama o četvorici mladih, zrelih, povređenih omladinaca koji su prinuđeni da Božićne praznike provedu u psihijatrijskoj klinici za mlade. Konfrontirani međusobno, sa sebi samima i nekonvencionalnim psihijatrom, doživeće Božić koji nikada neće moći da zaborave.

Kako to da su četvorica mladića zajedno, a ne mogu da izađu na kraj sa sopstvenom realnošću? Timbilding kao vežba glume pre nego što počne snimanje. . .

 

„Babai“ – R. Visar Morina (Nemačka / Kosovo / Makedonija / Francuska 2015, 104 min. – na albanskom, nemačkom – u originalu sa nemačkim i srpskim titlovima)

Uloge: Val Maloku, Astrit Kabaši, Adriana Matoši, Dževdet Jašari…

Na Filmskom festivalu u Minhenu 2015, u kategoriji Novi nemački film (Neues Deutsches Kino), drama o izbeglicama Visara Morine „Babai“ je odnela tri od četiri najznačajnije nagrade za talente: za režiju, scenario i uloge oca i sina.

Desetogodišnji Nori i njegov otac Gezim zajedno prodaju cigarete na ulicama predratnog Kosova 90-ih. O Norijevoj majci Gezim ne želi da govori. Beg od prošlosti spada u očevu snagu. On želi da pobegne sa Kosova, ali bez Norija. Međutim, sin se suprotstavlja i pokušava svim sredstvima da ga spreči u tom naumu. Dolazi do nesreće. Prestravljeni otac odnosi Norija u bolnicu. Po Norijevom izlasku iz bolnice njegov otac potajno odlazi. Pun besa i odlučnosti Nori ga prati na opasnom putu i zaista ga ponovo nalazi u Nemačkoj. Dečijom konsekventnošću ga suočava sa njegovim nedelom koje ne može da mu oprosti.

Zaleđena stvarnost na Kosovu i u Albaniji, beg u navodno bolju budućnost – realnost u filmu punom tihih osećanja i snažne čežnje.

 

„Država protiv Frica Bauera“ – R. Lars Kraume (Nemačka, 2015, 105 min, na nemačkom, engleskom, jidišu sa srpskim titlovima)

Uloge: Burghart Klausner, Ronald Cerfeld, Sebastijan Blomberg…

Nemačka filmska nagrada 2016. za najbolji igrani film, najbolji scenario (Lars Kraume), najbolju režiju (Lars Kraume), najbolju mušku sporednu ulogu (Ronald Cerfeld), najbolju scenografiju (Kora Prac), najbolju kostimografiju (Ester Valc).

Nemačka, 1957. I dok mlada Savezna republika želi da ostavi za sobom vreme nacional-socijalizma, jedan čovek se neumorno bori za to da počinioce izvede pred sud u sopstvenoj zemlji: 12 godina po završetku rata beskompromisni Vrhovni državni tužilac Fric Bauer dobija obaveštenje o tome gde se navodno krije Adolf Ajhman, nekadašnji glavni zapovednik SS-a. Zajedno sa mladim državnim tužiocem Karlom Angermanom, Bauer počinje sa istraživanjem pozadine. Međutim, dolazi do formiranja otpora iz najviših krugova. Počinje naizgled bezizgledna borba protiv nevidljivih protivnika, međutim, Bauer i Angerman ne odustaju, znajući da će potera za Ajhmanom i poslovno i privatno od njih zahtevati sve.

Realnost 50-ih u fascinantnoj filmskoj biografiji sa nemačkim zvezdama: Bez lične borbe Frica Bauera protiv svih otpora u mladoj Saveznoj Republici Nemačkoj ne bi bilo procesa povodom Aušvica. . .

 

„Hrabar poduhvat“ – (Nemačka, 2014, 95 min, na nemačkom sa srpskim titlovima)

Režija: Kristijan Cibert

Scenario: Ariane Šreder, Kristijan Cibert

Uloge: Florijan David Fic, Julija Košic, Jirgen Fogel…

Nagrade: Nemačka institucija za ocenjivanje filmova i medija dodelila je ovom filmu predikat „naročito vredan“.

Svake godine Hanes, njegova žena Kiki, prijateljski par Dominik i Marajke kao i ženskaroš Mihael preduzimaju biciklističku turu. Cilj je uvek neki drugi i svaki put ga određuje jedan od članova grupe. Ove godine je red na Hanesa koji je izabrao Belgiju, što kod ostalih biciklista i nije baš izazvalo oduševljenje. Međutim, tek posle nekog vremena on im je otkrio pravi razlog njegovog izbora: zbog neizlečive nervne bolesti i liberalnih zakona po pitanju eutanazije u susednoj zemlji, on želi da ovu biciklističku turu pretvori u njegovo poslednje putovanje. Prijatelji su šokirani, ali ne mogu da preglasaju Hanesa. Grupa kreće na put – i saznaje mnogo toga o vrednosti života …

 

Who Am I – Nijedan sistem nije siguran – (Nemačka, 2014, 106 min, na nemačkom sa srpskim titlovima)

Režija: Baran bo Odar

Scenario: Baran bo Odar, Jantje Frize

Uloge: Tom Šiling, Eljas M’Barek, Votan Vilke Mering…

Auszeichnungen: Nemačka filmska nagrada 2015 za najbolju montažu i scenografiju

Za svoju okolinu stidljivi Benjamin je niko i ništa, zbog čega se često povlači u dubine interneta. Tamo on može da bude šta god želi i niko ne zna ko se krije iza njegovog pseudonima. Digitalni maskenbal Benjaminu ne pada teško, on je vrhunski haker. U harizmatičnom Maksu on nalazi istomišljenika. Zajedno sa temperamentnim Stefanom i paranoidnim Paulom osnivaju hakersku grupu „CLAY“ (skraćenica za „Clowns Laughing@You“). U međuvremenu se u realnom životu jedna žena, atraktivna Mari, interesuje za Benjamina, tako da se on po prvi put oseća važnim. Međutim, hakerska zabava se iznenada pretvara u zbilju onog trenutka kada Savezna kriminalistička služba (BKA) i Europol pokreću istražne radnje protiv CLAY-a. U samom vrhu: stručnjakinja za sajber kriminal Hana Lindberg …

 

„Fak ju Gete“ – (Nemačka, 2013, 113 min, na nemačkom sa srpskim titlovima)

Režija: Bora Dagtekin

Scenario: Bora Dagtekin

Uloge: Elijas M’Barek, Karoline Herfurt, Katja Riman…

Posle 13 meseci zatvora prevarant Zeki Miler traga za svojim plenom iz poslednjeg pljačkaškog pohoda i javlja se na konkurs kao domar škole, ispod čije sportske sale leži zakopan novac. Međutim, Zeki dobija mesto kao nastavnik na zameni; prinuđen je da se maltretira sa naivnom referentkinjom i problematičnom decom koja čak ni ne znaju ispravno da napišu „Fuck you Goethe“. Tako ovaj mladić, a da nije ni hteo, započinje svoju pedagošku karijeru. Urnebesna farsa Bore Dagtekina je bio najuspešniji nemački film 2013. godine.