Zrenjanin- Članovi  Organizacije  rezervnih  vojnih  starešina  Zrenjanina,  delegacije  građana  iz  naselja  “Ruža  Šulman”  i    Mesne  zajednice  “Dositej Obradović” položili su cveće na spomenik koji se nalazi na mestu gde su streljani Ruža Šulman, Vladimir Kolarov, Frank Samuel  Šandor, Aldan Tiberija i Stojan Arsenov.

Okupljanje ispred ovog spomenika koji se nalazi na pola puta između  Zrenjanina i Mihajlova organizovano je povodom godišnjice streljanja koje se dogodilo 26. jula 1941. godine. Tadašnje okupacione vlasti su  u znak odmazde ubili petoro antifašista koje su ranije uhapsili, jer je partizanski odred zapalio žito, nedaleko od mesta gde se danas nalazi spomenik.

 

Bila je ovo prilika da se još jednom ukaže na neophodnost da se spomenici koji sećaju na značajne istorijske događaje u našem kraju ne zapuste i ne zaborave, posebno kada je reč o onima koji nisu u užoj teritoriji grada.

Ovoj akciji građana pridružili su se i u Javnom komunalnom preduzeću “Čistoća i zelenilo” čiji su radnici pokosili travu i tako omogućili da se spomenik vidi sa puta. Ovde prošle i pretprošle dobrovoljnim radom sredili prostor oko spomenika organizovani građani naselja “Ruža Šulman” a ove godine su sličnu akciju u maju imali i članovi Organizacije rezervnih vojnih starešina Zrenjanina.

Piše:Mile Novaković