Politika- Gradski odbor SRS Zrenjanin smatra da je davanje neograničenih ovlašćenja sudskim izvršiteljima krajnje neodgovorno i sumanuto. Svedoci smo sve učestalijih situacija gde za minorne dugove naši sugrađani plaćaju astronomske iznose na račun izvšitelja, na ime nagrada za sprovođenje postupka, to je samo jedan u nizu načina “naprednog” pljačkanja osiromašenog naroda. Neretko dolaze rešenja o plenidbi pokretnih stvari kao i kuća,stanova, obustava plata i penzija.

Apsurdno je što je po Zakonu o obligacionim odnosima rok za naplatu potraživanja čak 10 godina, ovakvo zakonsko rešenje kojim su data navedena ovlašćenja sudskim izvršiteljima su diskutabilna i krajnje nepravična po građane. Posebno ako uzmemo u obzir neodgovorno ponašanje pružalaca usluga u praksi, gde su izvršilačke naknade veoma visoke i one prevazilaze nekad i nekoliko puta više od duga u osnovi. Ovakvim zakonskim rešenjem se dovode građani u nepravedan položaj, jer pravni lekovi koje ulažu oštećeni dužnici nemaju nikakvog efekta, jer ta sredstva nemaju odloženo dejstvo, tj.izvršni postupak teče i sprovodi se bez obzira na neosnovanost ili bilo kakvu nepravilnost. Sa pravom se pitamo, kako da ti svemogući izvršitelji ne naplate radnicima neisplaćene plate, ne naplate obaveze države prema građanima, ne oduzmu prtivpravno stečenu imovinu pljačkaškom privatizacijom, svedoci smo da je ovaj vid pravde definitivno u jednosmernoj ulici, u lici koju je projektovala vlast koja je korumpirana i nesposobna.

Nažalost svedoci smo masovnog odliva stanovništva, jedan od razloga je i ova sramna nepravda koja se nanosi najugroženijim kategorijama koji su istine radi većina građana Srbije, sve je češća pojava da naši sugrađani vide svetlo u tunelu, odlaskom u inostranstvo kao i način izmirenja nagomilanih finansijskih obaveza za koje nisu uopšte krivi. Ako uzmemo u obzir činjenicu da je u izvršnom postupku preko milion predmeta,to praktično znači da preko milon domaćinstava tj. preko 80 odsto građana tuženo. Od navedenog samo imaju koristi lešinari u obliku izvršitelja koji podseđaju na upravnike monstruoznih logora smrti, koji su se branili dobro poznatom rečenicom, “JA SAMO RADIM SVOJ POSAO”, kako jednih tako i drugih rezultat rada je isti, ubijanje i mučenje nevinog naroda, koji je kriv samom činjenicom da je živ. Nema dana da u Srbiji neko ne izvrši samoubistvo zbog dugova, neimaštine i bede u koju su dovedeni građani, nikako svojom krivicom već politikom vladajućih većina kojima je jedino bitno lično bogaćenje i bezgranično dodvoravanje mentorima koji su ih i dovodili na vlast, kojima je jedini cilj dovođenje Srbije u dužničko ropstvo i pretvaranje građane u bedno roblje.

-Ovakvim neodgovornim ponašanjem vladajuće većine, donošenjem nepravednih zakona, zakona koji su u interesu pojedinaca, koji imaju za cilj protivpravno enormno bogaćenje pojedinaca, a sa druge strane dovođenje građana u totalnu bedu i neimaštinu koja je na žalost svakodnevica najvećeg dela građana, jeste samo put koji vodi u pustošenje države i gašenje poslednjeg svetla u tunelu, u tunelu u kom se nalazimo preko dve decenije- rekao je predsednik GO SRS Zrenjanin Dalibor Radosavljević.