Zrenjanin- Danas je u Baroknoj sali Gradske kuće potpisan sporazum o izgradnji fabrike za proizvodnju automobilskih guma u Zrenjaninu „Linglong Tajr“ iz Kine u koju će biti investirano blizu milijardu dolara i u kojoj će raditi 1.500 ljudi. Potpisivanju sporazuma prisustvovali su predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji Li Mančang, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, ministar privrede u Vladi Republike Srbije Goran Knežević i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

Sporazum su potpisali ministar privrede Goran Knežević i izvršni direktor kineske kompanije Ven Bang, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

 

Grad Zrenjanin je za izgradnju pogona obezbedio 136 hektara zemljišta, a planirano je da radovi počnu aprila 2019. i da se odvijaju u tri faze do marta 2025. godine.

Kineska kompanija „Linglong Tajr“ namerava da u Zrenjaninu godišnje proizvodi 13,62 miliona komada radijalnih guma.

 

Prisutnima su se obratili i ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji Li Mančang, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, ministar privrede u Vladi Republike Srbije Goran Knežević i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da očekuje da za 25 dana, 18. ili 19. septembra, tokom njegove posete Kini, bude potpisan ugovor sa kompanijom Šandong Linglong o izgradnji fabrike u Zrenjaninu, u prisustvu kineskog predsednika Ši Djinpinga.

-Ovo je velika stvar za Zrenjanin, ovaj deo Vojvodine, ali i za celu Srbiju-  naglasio je Vučić i  istakao da pregovori sa kompanijom Šandong Linglong nisu bili laki, jer se dugo odlučivalo da li će ta investicija biti u Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj, ali je doneta odluka da bude u Zrenjaninu, jer je Srbija ponudila najbolje uslove.

-Srbija će, dati značajane subvencije kineskoj kompaniji za zapošljavanje radnika u pogonu u Zrenjaninu, što će biti precizirano kada ugovor bude potpisan- rekao je predsednik i najavio  da će još nekoliko kineskih kompanija otvoriti pogone u Zrenjaninu.

Grad Zrenjanin je jedini u Srbiji mogao da obezbedi zahtevanih 136 hektara građevinskog zemljišta u industrijskoj zoni “Jugoistok”, na jedinstvenoj i infrastrukturno opremljenoj parceli, na severo-istočnom obodu zone, između trase obilaznice i aerodroma Ečka.

Šandong Linglong prodaje gume u 180 zemalja u Evropi, SAD, Africi i Aziji, a u grupi je 20 najvećih svetskih gumarskih preduzeća i među prvih pet u Kini.