Drugi po redu Poljoprivredni sajam  održan je danas u Jaši Tomić pod motom „Zajedničkim snagama da prave vrednosti budu na ceni“ sa ciljem unapređenja  kroz povezivanje poljoprivrednika i poljoprivrednih proizvoda, kako bi se uspostavili poslovni kontakti, koji bi mogli rezultirati sklapanjem poslovne saradnje, dobijanjem ideja, informacija i saveta za postizanje boljeg kvaliteta proizvodnje.


Preko 80 izlagača iz poljoprivrednog sektora izložilo je proizvode, mehanizaciju i semensku robu. Sajam je održan  uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i opštine Sečanj.

 Predsednik opštine Sečanj  Predrag Rađenović istakao je da je Sajam jedinstvena prilika da se poljoprivredni sektor okupi na jednom mestu i promoviše svoje proizvode i usluge sa ciljem unapređenja ruralne sredine kroz povezivanje poljoprivrednika i poljoprivrednih proizvoda.

 

-Cilj Poljoprivrednog sajma je da poljoprivrednici uspostave poslovne kontakte, koji bi  rezultirali sklapanje poslovne saradnje, dobijanje ideja, informacija i saveta za postizanje boljeg kvaliteta proizvodnje, a sa druge strane pružiti im priliku da prezentuju novine savremenih tokova iz oblasti poljoprivrede. Opština Sečanj našla je način da izađe u susret poljoprivrednicima, dva i po miliona dinara izvdojili smo za gazdinstva koja se bave pčelarstvom, za nabavku nove opreme i društava. Raspisali smo konkurs za banke, za kratkoročno kreditiranje registrovanih poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji opštine Sečanj uz učešće opštine u subvencionisanju naknade obrade kredita i kamate za nabavku obrtnih sredstava- rekao je Rađenović.

Pomoćnik Pokrajinskog sekretara za privredu  Saša Stevanov otvorio je danas drugi po redu Sajam poljoprivrede.

Saša Stevanov istakao je  da Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu prepoznaje značaj održavanja poljoprivrednih manifestacija u manjim mestima.

-Ove godine je bio najveći budžet do sada, a to je 8 milijardi i 327 miliona dinara za poljoprivrednike, tako će verujem biti i sledeće godine,  te pozivam poljoprivrednike da pripreme dokumentaciju i apliciraju za sredstva sledeće godine- rekao je Saša Stevanov.

Udruženja žena, preduzetnika kao i pčelara iz skoro celog Banata na današnjem sajmu  prezentovali su svoje rukotvorine i proizvode, a u parku je održano takmičenje u kuvanju riblje čorbe.

 

Tokom sajma održane su javne tribine, kao i edukacija poljoprivrednika.