Haljina „Jefimija“ dizajnerke iz Zrenjanina Marijane Kerlete predstavljaće ove godine srpsku kulturu na takmičenju u Kini na svetskom izboru za Miss Turizma.
 
„Haljina Jefimija, nastala je kao prva u mašti da poveže kulturu i plemenitost. Da predstavi snagu žene, i njenu lepotu. Ono što je moja emotivna priča je da je to prva haljina koju sam osmislila, ali i prvi rad moje tetke Vitorke Prstojević iza smrti njene kćerke, koja nije pobedila bitku sa kancerom dojke. Sašivena kao borba, ova haljina je nekoliko puta izazvala divne reakcije i pobedu „, istakla je dizajnerka Marijana Kerleta.
„Pesma po kojoj je haljina i dobila Ime- Jefimija, delo je nesvakidašnje pesnikinje Zrenjaninke Dragice Stojanović, koja je nagrađena najvećom nagradom za poeziju „Milica Stojadinović-Srpkinja“-nacionalnog značaja, a tekst pesme posvećen je prvoj srpskoj pesnikinji- Jefimiji“, rekla je Kerleta.
Dizajnerka iz Zrenjanina Marijana Kerleta, pred publikom na izboru za Miss Zrenjanina i  na izboru za Miss Beograda, u organizaciji kompanije Miss Serbia  i Vesne Jugović, predstavila je modele iz poslednje kolekcije „Devotion“, koja je premijerno predstavljena u zrenjaninskoj Savremenoj galeriji u maju, kroz  umetnički performans „Gallery runway“.
    

Na haljini je ručno vezen zlatan vez divne žene koja čuva tradiciju-profesorke Olgice Velimirov.

„Elestra design haljine u potpunom umetničkom konceptu sa aplikovanim uljem na platnu, jedinstveni u svetu. Ime je nastalo spajanjem imena Elena i Strahinja-moje dece, iz najlepših trenutaka stvaralaštva koje se naziva konceptualnom umetnošću, jer objedinjuje i poeziju koju beležim, režiranje događaja i sva kreativno-umetnička izražavanja. Zaštićena u zavodu za intelektualnu svojinu“- rekla je Kerleta.

Nišlijka Jana Radulović, student ekonomije, nosiće haljinu Jefimija na izboru za Miss turizma u svetu, koje  će biti održano u Kini od 13. do 28. septembra.
Jana je prošle godine bila mis Niša i Južne Srbije, a sada će predstavljati našu zemlju, prirodne lepote i turističke potencijale boreći se za  Mis turizma sveta u konkurenciji 80 takmičarki sa svih meridijana.

Odluku da Jana predstavlja našu zemlju donela je kompanija „Miss Yu“, koja je jedina ovlašćena, osim za ostala takmičenja, i za organizaciju zvaničnog izbora „Miss Tourism Serbia“. Devojke koje su se plasirale u top pet su svojevrsna reprezentacija Srbije u lepoti i svaka od tih visokoplasiranih devojaka odlazi na svetska takmičenja, počev od „Miss World“, „Miss tourism World“, „Miss Universe“, „Miss Earth“, „Miss Eco“, „Miss Intercontinental“, „Miss Grande“.

-Moja je velika čast da sam uz ove divne žene, naučila mnogo i pokušala da ostavim deo vrednosti na ovaj način. Ovim putem se zahvaljujem Vesni Jugović, Milanki Đorđević, Miroslavu Pučijaševiću, Marku Jovanoviću, Vesni Bugarin i celom timu u organizaciji proteklog događaja, kao i devojkama koje su biseri iznedreni da iznesu kulturu i tradiciju naše zemlje- rekla je  Marijana Kerleta.