Pre tačno 70 godina osnovano je Kulturno-umetničko društvo „Zavičaj“ iz Lazareva. Osnovna delatnost i ideja svakog društva koje se bavi folklorom jeste da čuva i baštini tradiciju pesmom, igrom i šarolikošću nošnji raznih podneblja širom Srbije. Ono čime se Lazarevljanski KUD „Zavičaj“ bavi imali su prilike da vide svi oni koji su u subotu posetili Lazarevo. Na godišnjem koncertu, već četvrtu godinu za redom gostuje KUD „Prosvjeta“ iz Rudog, a ove godine su im se pridružili i članovi KUD-a „Miloje Beljinac“ iz Skele kod Obrenovca.

-Izuzetno mi je drago što smo po prvi put u Lazarevu. Nadamo se da će ova poseta prerasti u dugogodišnju saradnju i postati tradicionalno okupljanje. Predstaviće se naš mlađi dečiji ansambl sa dve koreografije. Takođe mi je veliko zadovoljstvo što smo se upoznali i sa kolegama iz Republike Srpske – kazala je Marijana Brkić sekretar KUD-a „Miloje Beljinac“.

-Nama je uvek velika čast i zadovoljstvo kada nas domaćini iz Lazareva pozovu, i mi se rado odazivamo prijateljskom pozivu. Zajedno organizujemo koncerte četvrtu godinu zaredom i ovde i u Rudom. Pored folklora mnoge stvari nas vezuju za Lazarevo, jer je velik broj Ruđana upravo ovde našlo dom za vreme kolonizacije – rekao je Ilija Arsić umetnički organizator KUD-a „Prosvjeta“.

Domaćin koji se pobrinuo da se gosti osećaju kao kod svoje kuće i da ceo događaj prođe u najboljem redu bio je predsednik Saveta Mesne zajednice Radovan Tihomirović.

-Meni ostaje da se zahvalim gostima iz Republike Srpske, ali i iz Skele, što su došli kako bi uveličali jubilej, 70 godišnjicu KUDa ,,Zavičaj“, a nadam se da će se ovim naša saradnja još više učvrstiti – kazao je Tihomirović.