Sport- U četvrtak, 30. avgusta, na stadionu u Karađordjevom parku, okupila se sjajna generacija nekadašnjeg Proletera, fudbalskog giganta velike Jugoslavije. Povod susreta baš 30. avgusta je utakmica koju je Proleter, toga dana, 1978 godine, odigrao u Splitu. Pobedio je čuveni Hajduk u 1/16 finala Kupa boljim izvodjenjem penala. U regularnom toku bilo je 2:2. na penale 8:7 za zrenjanince. Bila je to ogromna senzacija za fudbalsku Jugoslaviju.
Za Hajduk su igrali Mužinić, Vujović, Primorac, Peruzović, Rožić, Žungul, Jovanić, Krstičević, Luketin.., a Proleter je nastupio u sastavu, Šarenac Vavan (Zorić), Glišin, Kosnić, Dubljević, Dimitrić, Mićanović (Škorić), Sučević, Tošić, Radulović, Vidović. U toj sezoni, Proleter je došao do polufinala, posle Hajduka iz daljeg takmičenja izbacio je zenički Čelik, skopski Vardar, a u borbi za plasman u finale, poražen je od Partizana u Beogradu 0:1. Jović je bio strelac u 81 minutu, a naši igrači, iako nekompletni, imali su šanse da pobede.

O tom meču i mnogim drugim,o godinama provedenim u klubu crveno – bele boje razgovarali su Delivoje Šarenac, Jožef Ezvedj, Dragan Vavan, Milorad Zorić, Jovica Glišin, Željko Stanić, Vladan Dimitrić, Radomir Radulović, Dragiša Kosnić, Zlatomir Mićanović, Arsen Tošić, Djuro Ivančević, Dragoljub Bursać, Ivica Radosavljević, Zoran Kalezić, Slobodan Radovanov, Dragutin Djordjević, trener Radivoje Drašković, a sa njima je bio i sekretar FSG Miran Pantelić.

Pojedinci se decenijama nisu videli i susret nekadašnjih fudbalskih velikana, bio je dirljiv i pun emocija i kod mnogih su se oči orosile. Obišli su stadion, slikali se na tribinama, bili u prostorijama, sa nevericom da njihovog i našeg Proletera, više nema. Iako su jedna od najboljih generacija, nikad nisu igrali Prvu ligu, ali su se zato potvrdili u većim klubovima i inostranstvu. Radosavljević, Mićanović i Dimitrić su igrali u Vojvodini, Radulović u Partizanu, Šarenac u Vardaru, Bursać u Rijeci, Tošić je bio internacionalac u Grčkoj i Francuskoj…

Odali su poštu rano preminulim saigračima, Milimiru Dubljeviću, Zoranu Mišiću, Žarku Soldu, Nedeljku Lukaču, Jovanu Geci, Milanu Majstoroviću i Jovanu Sučeviću. dogovorili su se da se svakog 30 avgusta okupljaju i da to prošire i na druge generacije i da naprave Dan Proletera.

 

Tekst: Budimir Cvijetić