Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić  u Pekingu  održao je sastanak s predstavnicima kompanije “Šandong Linglong”, dan pre nego što će oni razgovarati s predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, koji se nalazi u Narodnoj republici Kini na čelu visoke državne delegacije. Noćas je u Pekingu potpisan i prvi od 11 sporazuma i ugovora, između Vlade Srbije i kompanije “Šandong Linglong” o izgradnji fabrike za proizvodnju guma u Zrenjaninu, čime je ozvaničena ta investicija, vredna gotovo milijardu dolara. U ime Vlade Srbije sporazum je potpisao ministar finansija Siniša Mali.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je istakao da su ovo stvari koje menjaju Zrenjanin, jer dolazi investicija od 90o miliona dolara. To je velika stvar, jer dugo nije bilo velike investicije u Srenjem Banatu iz kojeg se iseljava stanovništvo.
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, na poziv čelnika grada Šenjanga, učestvovao je na 18. godišnjoj konferenciji gradonačelnika u tom gradu i zajedno sa saradnikom, šefom Odseka za lokalni ekonomski razvoj Gradske uprave Jovanom Vukanovićem, održao niz sastanaka i razgovora koji će rezultovati daljom privrednom saradnjom i novim investicionim projektima između Narodne Republike Kine, Republike Srbije, gradova Šenjang i Zrenjanin.
Osim zapaženog učešća na godišnjoj konferenciji gradonačelnika, gde se delegacija Zrenjanina našla među 25 delegacija i gradonačelnika iz celog sveta, gradonačelnik Janjić održao je sastanak s gradskim čelnicima Šenjanga. Tom prilikom postignut je sporazum da Grad Zrenjanin, s našom Slobodnom zonom, postane evropski grad-partner novoformirane Slobodne zone u Šenjangu, koja se prostire na površini od 29 kvadratnih kilometara, a dogovoreno je i da visoka privredna delegacija iz tog grada u narednom periodu poseti Zrenjanin. Predstavnici Zrenjanina razgovarali su i s tamošnjim privrednicima spremnim da izmeštaju proizvodnju na evropsko tlo.
Gradonačelnik se ponovo sastao i s potpredsednikom Narodne političke konsultativne konferencije Komiteta Šenjanga Čangom Jinghuiem, koji je predvodio petočlanu kinesku delegaciju prilikom njihove posete Zrenjaninu, 25. jula ove godine. Podsećamo, gradovi Šenjang i Zrenjanin potpisnici su dokumenta o uspostavljanju saradnje koja će se ostvarivati na osnovu uzajamno korisnih principa za promovisanje zajedničkog razvoja, a kroz saradnju u različitim oblastima.
Šenjang je glavni grad kineske provincije Liaoning u severoistočnom delu te ogromne zemlje, veliki je naučno-istraživački i univerzitetski centar i sedište brojnih multinacionalnih kompanija. Predstavlja kolevku moderne kineske industrije, čiju osnovu čini autoindustrija, hemijska industrija, prerada čelika i obojenih metala i prerada poljoprivrednih proizvoda. Dostigao je preko 8 miliona stanovnika i najbrže je rastući grad u Kini.
Izvor:Tanjug