Zrenjanin- Festival stripa “Stripolis”, manifestacija posvećena popularizaciji devete umetnosti i svim njenim poklonicima biće održana, deveti  put za redom, u Kulturnom centru Zrenjanina od 20. do 22. septembra 2018. godine. Ulaz na festival stripa je besplatan.

Publiku očekuju promocije strip izdanja, radionice strip crtanja i ilustracija, tematske tribine, gostovanja relevantnih domaćih autora i stvaralaca iz ove oblasti, filmske projekcije,  izložbe,  ali i prodaja stripova izdavača koji će, pored bogate ponude, za naše posetioce pripremiti i specijalne popuste.

Danas je u Kulturnom centru Zrenjanina održana konferencija za medije povodom održavanja IX festivala stripa „Stripolis“ i obeležavanja jubileja deset godina od pokretanja istoimenog časopisa internacionalnog i autorskog stripa u okviru izdavačke produkcije Kulturnog centra Zrenjanina.

Na konferenciji, o značaju projekta, časopisa, festivala, programu i gostima festivala govorilu su Branko Đukić  autor projekta „Stripolis“ i urednik časopisa i Vladimir Đurić, pomoćnik direktora rukovodilac programske službe Kulturnog centra Zrenjanina u ime organizatora festivala i izdavača časopisa.

GOSTI FESTIVALA 

 

 Saša Rakezić (rođen 1963. u Pančevu), poznatiji pod pseudonimom Aleksandar Zograf je srpski i jugoslovenski strip autor.

Stripove počinje da objavljuje od 1986. na tržištu SFRJ, u časopisima NON, Ritam, Rock, Mladost i dr.

Početkom ’90-ih godina XX veka počinje da objavljuje radove i u inostranstvu, najviše u Americi, u časopisima The Comics Journal, Zero Zero, Weirdo, Rare Bit Fiends, Buzzard, Cow, Tantalizing Stories i dr.

Učestvovao je na više međunarodnih strip festivala, konferencija i izložbi, kao što su Expocomics (1994, 1995, Bari, Italija), Caption (1997, Oksford, Velika Britanija), Lucca Comics (1998, Italija), Atinski festival stripa (1999, Grčka), i dr.

Za kompletnu biografiju i galerije radova posetite : http://www.aleksandarzograf.com/

 

 

Biserka Petrović

Nakon školovanja na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i specijalizacije u Firenci, živela u Italiji (2005-2015.), predajući slikarstvo na akademijama u Firenci. 2016-u godinu provela u Gdanjsku u Poljskoj, slikajući Loving Vincent.

Bavi se konceptualnim realizmom inspirisanim proučavanjima ljudske percepcije posebno po učenjima Geštalt psihologije i kvantne fizike. Dobitnica je nekoliko priznanja u Srbiji, Italiji i SAD i do sada je učestvovala na 11 samostalnih i preko 40 grupnih izložbi. Član je ULUS-a. Za kompletnu biografiju i galerije radova posetite  www.biserkapetrovic.com

 

Aleksandar Zolotić

Od ranog detinjstva, Aleksandar je koristio živopisnu maštu da svakodnevne trenutke oblikuje kroz zanimljive i zabavne crteže i time ih učini posebnim. Način na koji je interpretirao likove i događaje oblikovali su animirani filmovi i video igre. Koračajući putem umetničkog obrazovanja, susreo se sa radovima domaćih i stranih ilustratora i animatora i uz pomoć njih shvatio kako naklonjenost crtežu i ilustraciji učiniti profesijom. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na odseku za ilustraciju i animaciju. Ilustrovao je knjige vodećih srpskih izdavača dečijih knjiga, poput Kreativnog centra, a saradnja za inostranom ilustratorskom agencijom pružila mu je šansu da radi i sa američkim i engleskim izdavačima. Fleksibilnost stila omogućila mu je da radi kako na stripu, sarađujući sa poznatim srpskim scenaristima, tako i na animiranom filmu. Radio je kao ilustrator grafike u uspešnom beogradskom studiju za razvoj igara Mad Head Games.

 

Kosta Rakićević rođen je 1985. u Srbiji, vizuelni umetnik i reditelj koji radi na polju animiranog filma i dizajna. Sa svojim radovima učestvovao je na brojnim izložbama i filmskim festivalima.

Za kompletnu biografiju i galerije radova posetite:

 

Darko Perović (1965, Aranđelovac) je srpski stripar, animator i ilustrator. Sarađuje sa evropskim izdavačima, a najpoznatiji je po radu na serijalu „Magični Vetar“ po scenarijama proslavljenog italijanskog scenariste Đankarla Manfredija, za kuću Serđo Boneli Editore iz Milana.

Stripom je počeo da se bavi nakon što je završio grafičku školu na Novom Beogradu 1983.  Objavljivao je u brojnim stripskim časopisima bivše Jugoslavije (YU strip magazin, Patak, Oscar…).

Njegova prva duga priča „Brek“ (44 str.) nagrađena je „Poletovom“ nagradom kao najbolji jugoslovenski strip 1987, a kasnije je objavljena kao meko uvezani album.

Na salonu stripa u Vinkovcima 1988. godine osvojio je Nagradu za scenario, sa kratkom pričom od šest strana pod naslovom „Azra, Alaraph…“.

Osim stripa, radio je i na storibordovima, animiranim reklamama i kratkim filmovima u Beogradu i Zagrebu.

Sa izbijanjem građanskog rata u SFRJ, Perović se preselio u Španiju 1991, gde je u Barseloni radio na serijalu minijatura „Opake priče“ („Historias Tremendas“) s Enrikeom Abulijem (Enrique Sánchez Abuli), scenaristom serijala „Torpedo“. Takođe je radio i na sopstvenom stripskom serijalu „Duboko i hladno“ („Abajo en el frio“), te na storibordovima i animiranim reklamama.

U Španiji su mu stripove objavili časopisi Cimoc, Creepy, Makoki; u Italiji El Vibora, Terrific, Lancio story i Scorpio, a u Francuskoj BoDoi. Iste priče su mu preštampavane u Srbiji, Brazilu, Kolumbiji, Nemačkoj, Engleskoj i Sloveniji…

Zanimljivo je da su priču Abulija i Perovića „U poteri za razularenom pičkom” („En pos del coño desbocado“), kao scenario za kratki film upotrebila dva različita reditelja: Boris Petković (alias „Jean-Jacques Beauregard“) iz Slovenije (film „Naprej“, engl. „Strait ahead“, 1998), a drugi iz Srbije, a da jedan za drugog nisu znali.

Od 1994. do 2000. godine Perović je radio i za reklamnu agenciju iz Amsterdama na kratkim animiranim filmovima.

Krajem 1997. Perović je dobio ponudu italijanske izdavačke kuće „Sergio Bonelli Editore“ za rad na serijalu „Magični Vetar“ („Magico vento“), po scenariju Đanfranka Manfredija. Saradnja je na kratko bila prekinuta zbog napada NATO na SR Jugoslaviju, ali je obnovljena u januaru 2000. epizodom „I lupi blu“.

Potpisao je deset epizoda „Magičnog Vetra“, posle čega je kod istog izdavača prešao na mini-serijal ˝Šangaj Devil˝(„Shanghai Devil“), a zatim „Adam Vajld“, oba po scenariju Manfredija.

Paralelno sa radom za Serđo Boneli Editore, posle 2010. počinje i saradnju sa francuskim izdavačem „Soleil“ za ediciju „1800“, radeći po scenarijima Novija (Novy), Dobsa (Dobbs) i Betbedera.