Zrenjanin- U Kulturnom centru Zrenjanina u sredu, 5. septembra počinje Međunarodni festival dokumentarnog filma  BELDOCS. Odabrani filmovi sa ovogodišnjeg filmskog festivala dokumentarnog filma „Beldocs“ prikazivaće  se u Kulturnom centru Zrenjanina svake srede, četvrtka i petka u Maloj sali od 20 časova tokom septembra. Ulaz na projekcije je besplatan. Inače, Beldocs  festival  je osnivan sa  jasanim ciljem  da približiti savremenu svetsku dokumentaristiku kao i njene autore domaćoj publici.

 

 

RASPORED PROJEKCIJA

 

SREDA, 5. SEPTEMBAR

FILM: „NAJRUŽNIJI AUTO“

Režija:  Grzegorz Szczepaniak, Poljska, 2017, 47′

http://beldocs.rs/najruzniji-auto/

Najmlađi protagonista ovog dokumentarca je Varburg, automobil star preko 50 godina. Auto je još uvek na drumu, vozi ga Bogdan koji je u njemu sa svojom majkom Kazimierom. ‘Road movie’, koji se odigrava između nemačkog nacističkog koncentracionog logora na područiju okupirane Poljske i bivšeg naci radnog logora u Nemačkoj, zapravo je putovanje u prošlost koje evocira sećanja iz rata.

 

ČETVRTAK, 6. SEPTEMBAR

FILM: „SREĆNA ZIMA“

Režija: Giovanni Totaro, Italija, 2017, 91′

http://beldocs.rs/srecna-zima/

Svakog leta na plaži Mondelo u Palermu gradi se preko hiljadu kabina kako bi se ugostilo isto toliko porodica koje tamo provode odmor. Za njih su kućice na plaži savršen scenario za skrivanje iza sećanja na društveni status koji je kriza poslednjih godina neizbežno kompromitovala. Porodice se zadužuju da bi sebi omogućile letnji odmor na morskoj obali i održale privid bogatstva u očima drugih posetioca plaža.

 

PETAK, 7. SEPTEMBAR

FILM: „VELIČANSTVENI GUBITNICI: DRUGAČIJI SVET“

Režija: Arūnas Matelis, Litvanija, Italija, Švajcarska, Belgija, Letonija, Severna Irska-UK, Irska, Španija, 2017, 72′

http://beldocs.rs/velicanstveni-gubitnici-drukciji-svet/

Za većinu od nas, biciklisti koji voze na začelju trke jednostavno su gubitnici. Arūnas Matelis pratio je ove Sanče Panse profesionalnog biciklizma tokom sedam godina prestižne trke ‘Giro d’Italia’ i prikazao nevidljivi svet ovih divnih gubitnika profesionalnog biciklizma iz ugla lekarskog tima. Naši biciklistički heroji padaju, ustaju – i ponovo voze.

 

 

 

SREDA, 12. SEPTEMBAR

FILM: „CRVENA DUŠA“

Režija: Jessica Gorter, Holandija, 2017, 90′

http://beldocs.rs/crvena-dusa/

Zašto još uvek toliko Rusa vidi Staljina kao velikog lidera i heroja? Crvena duša ogoljava savremenu rusku psihu i prikazuje svet pun kontradiktornosti. U Rusiji gotovo da nema porodice koja je izbegla glad, strah i nasilje koji su bili rezultat Staljinovog terora, pa ipak niko nije bio osuđen za zločine počinjene pod njegovim režimom. Ovaj uznemirujući film razotkriva kako sovjetska prošlost živi među sadašnjim generacijama u Rusiji.

 

 

ČETVRTAK, 13. SEPTEMBAR

FILM: „14 JABUKA“

Režija: Midi Z, Tajvan, Mjanmar, 2018, 84′

http://beldocs.rs/14-jabuka/

U poslednje vreme, Šin-hong pati od nesanice i susreće se sa mnoštvom problema u životu. Njegova majka obraća se za savet gatari. Ona od Šin-honga traži četrnaest jabuka. Potom treba da ih odnese u hram u ruralnom delu centralnog Mjanmara i da četrnaest dana živi kao monah, jedući jednu jabuku na dan.

 

 

PETAK, 14. SEPTEMBAR

FILM: „DREVNA ŠUMA“

Režija: Mindaugas Survila, 2017, 85′

http://beldocs.rs/drevna-suma/

Poetski i atipičan film posvećen prirodi čiji su akteri različiti stanovnici prašume koji žive na zemlji, u vazduhu ili vodi. Bez komentara, samo bogati, gotovo dodirljivi zvuci šume i magične situacije zabeležene kamerom. Film pruža snimke iz bliske perspektive niza stvorenja – kao što je insekt koji se pojavljuje iz snega dok se topi, postepeno počinjući da se kreće i čekajući nestrpljivo da oslobodi noge da bi mogao da odleti. Čini se da vreme nije od važnosti u ovom izuzetnom filmskom ostvarenju.

 

 

 

SREDA, 19. SEPTEMBAR

FILM: „NOKIJA – POVEZALI SMO LJUDE“

Režija: Arto Koskinen, Finska, 2017, 91′

http://beldocs.rs/nokija-mi-smo-povezivali-ljude/

Uz pomoć Nokijinih inovacija Finska je izašla iz depresije i zauzela vodeću poziciju u svetu mobilnih telefona. Godine 2013. Nokija je prodata Majkrosoftu; koje su to odluke dovele do kraja jedne od najuspešnijih tehnoloških kompanija savremenog doba? Priča ispričana iz perspektive inovatora i inženjera koji su radili u industriji mobilnih telefona tokom perioda njenog vrhunca.

 

 

 

ČETVRTAK, 20. SEPTEMBAR

FILM: „NAŠ NOVI PREDSEDNIK“

Režija: Maxim Pozdorovkin, SAD, Rusija, 2018, 77′

http://beldocs.rs/nas-novi-predsednik/

Sve počinje sa Hilari Klinton i kletvom sibirske princeze mumije… Putovanje u lavirint lažnih vesti, ‘Our New President’ je satira o ruskim medijima i njihovom viđenju američke politike. Krećući se između vesti kontrolisanih od strane medija i njihove živopisne reinterpretacije od strane ruskih građana, film opisuje Trampov izbor za predsednika koristeći materijale koje je producirala Putinova propagandna mašina.

 

 

 

PETAK, 21. SEPTEMBAR

FILM: „VALDHAJMOV VALCER“

Režija: Ruth Beckermann, Austrija, 2018, 93′

http://beldocs.rs/valdhajmov-valcer/

Film o istini i lažima ili ‘alternativnim činjenicama’.“Waldheim ne, Waldheim ne“ uzvikuje gomila u centru Beča 1986. godine. Ruth Beckermann bila je jedna od aktivista koji su pokušavali da spreče izbor Kurta Valdhajma i svojom kamerom zabeležila je tadašnje političke događaje. Više od 30 godina kasnije vraća se svojoj arhivi i koristi dodatni međunarodni televizijski materijal da bi analizirala ovu prelomnu tačku austrijske političke kulture.

 

 

 

SREDA, 26. SEPTEMBAR

FILM: „DOĆI ĆE ŽUTI LJUDI SA ISTOKA I PIĆE VODU SA MORAVE“

Režija: Tanja Brzaković, Srbija, 2017, 72′

http://beldocs.rs/doci-ce-zuti-ljudi-sa-istoka-i-pice-vodu-sa-morave/

Mladi bračni par, radnik u tržnom centru, porodica poljoprivrednika, grupa srednjovečnih žena koje rekreativno plešu, svi migranti iz Kine, žive izolovan život, rastrzani između svojih ambicija za boljom egzistencijom i nemogućnosti da se asimiluju u Srbiji. Kineski predsednik je u trodnevnoj poseti Vladi Srbije, koja se nada ekonomskom procvatu zahvaljujući kineskim investicijama.

 

 

 

ČETVRTAK, 27. SEPTEMBAR

FILM: „MIRSADA“

Režija: Danilo Marunović, Crna Gora, 2017, 50′

http://beldocs.rs/mirsada/

U neravnopravnoj borbi vjekovne romske kulture, tvrdih kodeksa i tradicije sa snovima jedne djevojčice, nastaje uzbudljiva priča iz skrivenih prostora periferije Podgorice. U tom paralelnom svijetu, kamere po prvi put zalaze… Sniman u šokantnim ali i bajkovitim ambijentima napuštenih vagona, deponija, otpada i ulica gdje su sklonište od kiše i topla riječ transrodne prostitutke u hladnoj noći, sasvim dovoljno za sreću…

 

 

PETAK, 28. SEPTEMBAR

FILM: „POSLEDNJA AVANTURA KAKTUS BATE“

Režija: Đorđe Marković, Srbija, Hrvatska,  2018, 65′

http://beldocs.rs/poslednja-avantura-kaktus-bate/

Aleksandar Zograf, poznati strip autor otkriva neobičan strip iz perioda Drugog svetskog rata. Njegov junak je Kaktus Bata – mali kaktus zarobljen u saksiji. Zaintrigiran, Zograf istražuje život autora Kaktus Bate – malo poznatog umetnika Veljka Kockara. Uskoro otkriva da je Kockar uhapšen neposredno po oslobađanju Beograda 1944. godine. Optužen je da je bio agent Gestapoa i streljan