Zrenjanin- Italijanska kompanija „GLM- RS“ svečano je otvorila proizvodne pogone u renoviranim halama nekadašnjeg „Minela“ u prisustvu ambasadora  Italije u Srbiji Karla Lo Kaša, gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića,  menadžmenta, rukovodstava i radnika  kompanije.

 

Firma GLM RS iz Zrenjanina je deo Italijanske grupacije GLM Group, koja je lider  u domenu izrade delova za izduvne sisteme za auto industriju. Fabrika u Zrenjaninu je počela sa proizvodnjom krajem novembra 2017. godine i planira da u narednom periodu popuni ostatak hale sa najsavremenijim mašinama za proizvodnju. Izvoz gotovih proizvoda koji se proizvode i koji će se tek proizvoditi u GLM-RS  će se ispuručivati u Italiju, Češku, Francusku, Nemačku, Rumuniju, a kasnije i u ostale zemlje Evropske unije, kao i na druge kontinente.

Ambasador Italije Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo izrazio je veliko zadovoljstvo što je danas prisustvovao svečanom otvaranju GLM RS u Zrenjaninu.

-Poziv da  dođem u Zrenjanin na otvaranje jedne Italijanske fabrike čini me veoma ponosnim. Zvaničnim otvaranjem kompanije GLM ne slavimo samopreduzetnički uspeh samo jedne kompanije, već i odličnu i stalnu saradnju  italijanskih preduzeća i institucija grada Zrenjanina i AP Vojvodine.Ovaj grad i ova pokrajina nudeizuzetan primer Italijansko- Srpske saradje- rekao je ambasador Italije  Karlo Lo Kašo i istakao da je tokom jutrašnjeg sastanka sa gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem konstatovao  da je veoma značajan i stručan rad italijanskih preduzeća koji posluju na teritoriji grada Zrenjanina.

Ambasador je istakao da u Vojvodini ima preko 70 italijanskih preduzeća koji zapošljavaju oko 11.000 radnika.

-Mi smo jedni od najvećih investitora u ovoj pokrajini i nameravamo da još dugo tako ostane, da zajedno rastemo i da spajamo naša tržišta u  veliko Evropsko tržište. Naša trgovinska razmena prošle godine dostigla je 3,9 milijardi evra, astatistike već pokazuju da ćemo ove  godine premšiti četiri milijarde. To je rekordna cifra koja predstavlja 11% ukupne trgovinske razmene koju Srbija obavlja sa inostranstvom.- dodao je Karlo Lo Kašo.

 

 

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je izrazio veliko zadovoljstvo što u Zrenjaninu  počinje da radi još jedna kompanija.

– U prethodnom periodu trudio sam se, sa svojim saradnicima, da promovišem naš grad kao dobro mesto za investiranje, kao i  našu industrijsku zonu sa kojom  malo koji grad može da se pohvali. Posebno mi je zadovoljstvo kada firma koja nije baš bila u zamahu, gde pogoni nisu bili reprezentativni dobija sasvim novi izgled, novu energiju i nove ljude.  Novi investitori u starim pogonima, to je ono što radimo, Zrenjanin je nekada bio industrijski centar, mi se trudimo da on to ponovo bude. Posebno je zadovoljstvo kada stari pogoni ovako zasijaju i zahvaljujem se svima koji su u tome učestvovali – rekao je Janjić.

 

Direktor GLM-RS Radivoje Poljanac rekao je da je Kompanija pored Italije i Meksika odabrala Zrenjanin kao dobro mesto za ulaganje, a do sada je instalirano 25 odsto ukunog broja mašina, dok će deo prazne hale uskoro biti popunjene najmodernijim mašinama za proizvodnju delova za auto industriju i istakao da  će najpre biti zaposleno oko 150 radnika, a da je kasnije moguće i proširenje prostora i obima proizvodnje, kao i zapošljavanje 350 radnika.

Kulturno-umetnički program izveo je KUD “Pionir” Zrenjanin