Zrenjanin- U okviru filmskog programa Kulturnog centra Zrenjanina u saradnji sa Ambasadom Izraela u Srbiji svake srede i četvrtka, u toku novembra, u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina prikazuje se Ciklus izraelskog filma. Filmovi se emituju od 20 časova. Ulaz na projekcije je besplatan.

Predstavnici  ambasade svečano će otvoriti početak  filmskog ciklusa i predstaviti ovaj značajan segment kulturnog stvaralaštva Izraela. Otvaranje je zakazano za četvrtak, 1. novembar u 20 časova. Nakon obraćanja emituje se prvi film iz ciklusa – Ben Gurion.

Raspored projekcija:

– Četvrtak, 1. novembar

FILM: „BEN-GURION“

Režija: Yariv Mozer (Israel, France, 2016, 70`)

Na osnovu arhivskog materijala, film otkriva poslednje godine života osnivača Izraela Davida Ben – Guriona….

U dubokom podzemlju arhiva otkriven je šestosatni snimak intervjua sa jednim od najvećih vođa u modernoj istoriji, Davidom Ben-Gurionom.  Godina je 1968. i on je star 82 godine, što je vreme pet godina pre njegove smrti. Živi u svom povučenom domu u pustinji, odvojen od svakog političkog diskursa, što mu omogućava neopterećeno retrospektivno viđenje cionističkog poduhvata. Ben-Gurionov introspektivni pogled u dubinu duše u fokusu je ovog filma, a njegov jasan glas pruža začuđujuću viziju ključnih savremenih odluka i budućnosti Izraela.

–     Sreda, 7. novembar

–    FILM: „VATRENE PTICE“

Režija: Amir Wolf (Izrael, 2015, komedija, drama, 105′)

Uloge: Gila Almagor, Rami Heuberger, Dvora Kedar

Sinopsis:

Policija pronalazi telo 80-godišnjeg čoveka sa tri ubodne rane na grudima i brojem istetoviranim na podlaktci. Amnon, detektiv i druga generacija preživelih Holokausta, nerado prihvata slučaj, pokušavajući da ga što pre reši. I pored svojih godina žrtva Amikam je i dalje atraktivnog izgleda, a udovice koje pronalazi u potpisu čitulja ne odolevaju njegovom šarmu. Dok se kroz film prepliću prošlost i sadašnjost, svedoci smo borbe pojedinaca koji pokušavaju da postanu deo društva koje ih je odbacilo.

Nagrade: Najbolja ženska sporedna uloga (Dvora Kedar), Izraelska filmska akademija, 2015.

Četvrtak, 8. novembar

FILM: „MAGIČNI ČOVEK“
Režija: Guy Nattiv, Erez Tadmor (Izrael, 2014, 100′)

Uloge: Ariane Labed, Makram Khoury, Marina Tsigonaki

Sinopsis:
Gorko smešan film o čoveku od 78 godina koji se vraća u Grčku praćen svojim sinom reperom da bi pronašao čoveka koji ga je spasao holokausta. Na putovanju će sresti mnoge neobične ljude, susrešće se sa raznim iznenađenjima, ali što je najvažnije naučiće da komuniciraju kao otac i sin. Film je otvorio Jevrejski festival u San Francisku i dobitnik je nekoliko prestižnih nagrada.

Sreda, 14. novembar

FILM: „MR GAGA“

Režija: Tomer Heymann (Izrael, Švedska, Nemačka, Holandija, 2015, 100`)

Sinopsis:

Ohad Naharin, umetnički direktor plesne trupe „Batševa“, smatra se za jednog od najznačajnijih svetskih koreografa. Susrevši ga na prelomnoj tački ličnog života, ovaj živahan i pronicljiv dokumentarac predstaviće vam čoveka sa snažnim umetničkim integritetom i izuzetnom vizijom.  Sniman tokom osam godina, ovaj film režisera Tomera Hejmana kombinuje intimne snimke proba sa obimnim, do sada neobjavljenim arhivskim materijalom i plesnim scenama od kojih zastaje dah. Ova  priča o umetničkom geniju  koji je redefinisao jezik modernog plesa garantovano će vas naterati da i sami zacupkate.

Četvrtak, 15. novembar
FILM: „OTAC“

Režija i scenario: Meni Yaish (Izrael, Francuska, 2016, drama, 105′)

Uloge: Moris Cohen, Rotem Zissman-Cohen, Alon Dahan

Sinopsis:

Ovadia Rahmim radi kao obezbeđenje u noćnim klubovima Tel Aviva i važi za najjačeg i najsurovijeg. On i njegova žena Rahel duže od pet godina pokušavaju da dobiju dete. Sitni kriminalac Šalom mu nudi posao uterivača dugova, uz veliku zaradu. Za Ovadiju je to prilika da sakupi novac za skupo, privatno lečenje za svoju suprugu. U trenutku kada Rahel ostaje u drugom stanju, on rešava da prestane da radi za Šaloma, ali on ga želi za najvažniji zadatak. Za misiju zbog koje Ovadia treba da izneveri svoje najbolje priijatelje. Sada je došao trenutak da plati cenu toga što je postao otac.

Nagrade: Nagrada Haggiag za najbolju mušku ulogu – Filmski festiva u Jerusalimu, 2016.

 Sreda, 21. novembar

FILM: „DIVNO KRALJEVSTVO PAPE ALAEVA“

Režija:Tal Barda, Noam Pinchas (Izrael, 2016, 74′)

Sinopsis:

Upoznajte tadžikistanski odgovor na porodicu Džekson. Sa svojih gotovo 80 godina, Alo ‘Papa’ Alaev „čeličnim dairama“ čvrsto vlada svojim proslavljenim muzičkim klanom. Sva deca i unučad koju ima žive u zajedničkoj kući u Tel Avivu. Sva osim jednog. Njegova ćerka jedinica, Ada, izabrala je sopstveni put u životu, greh koji joj otac nikada neće oprostiti. Dok se generacije sukobljavaju oko novih muzičkih pravaca, suprotstavljajući lične interese Papinim poznim godinama, porodični šou mora da se nastavi – ali ko će da bude vođa benda? Upakovan u žestok tribalni saundtrak, drama i zvuci bubnjeva čuju se uz svaki uveseljavajući dijalog u ovoj grandioznoj porodičnoj sagi.

Četvrtak, 22. novembar

FILM: PERSONNEL AFAIRS

Režija: Maha Haj (Izrael, 2016, drama, 90′)

Uloge: Sanaa Shawahdeh, Mahmoud Shawahdeh, Doraid Liddawi, Hanan Hillo, Ziad Bakri, Amer Hlehel, Maisa Abd Elhadi, Jihan Dermelkonian

Sinopsis:

U Nazaretu, stariji bračni par živi sumornim, jednoličnim ritmom svakodnevice. Sa druge strane granice, u Ramali, njihov sin Tarek živi životom večitog neženje, a njihova ćerka, koja svakog časa treba da se porodi, živi sa suprugom koji iznenada dobija ulogu na filmu, i njegovom senilnom majkom… Između kontrolnih punktova i snova, frivolnosti i politike, neki žele da odu, drugi bi da ostanu, ali na svima je da reše lične probleme.

–          Nagrade: Najbolji igrani film, Filmski festival u Haifi 2016.

–          Najbolji prvi igrani film, Filmski festival u Filadelfiji 2016.

Trejler: https://vimeo.com/254693954

Sreda, 28. novembar

FILM: „UPOZNAJTE PRINCEZU ŠO“

Režija i scenario: Ido Haar(Izrael, 2015, dokumentarac, 80′)

Uloge: Ophir Kutiel, Samantha Montgomery

Sinopsis:

Samanta Montgomeri (38) živi sama u jednoj od najsurovijih četvrti Nju Orleansa. Preko dana, ona radi kao negovateljica, a noću postaje princeza Šo koja izvodi senzualne numere u slabo posećenim klubovima i kači kućne, akapela video-klipove na Jutjub za mali broj pratilaca. Na njene snimke nailazi Kutiman (Ofir Kutiel) izraelski muzičar koji živi u kibucu izvan Tel Aviva i miksuje najrazličitije video snimke sa Jutjuba, stvarajući nove numere. Princeza nema predstavu da ju je Kutiman pronašao. Uzbudljiv dokumetarac koji publika obožava o pevačici kojoj zvezde nisu bile naklonjene i njenom veštom, tajnom obožavaocu.

Nagrade: Ofir nagrada za najbolji dokumentarni film, Izraelska filmska akademija, 2016;

Nagrada publike, Festival dokumentarnog filma u Šefildu, VB, 2016; Nagrada za životnu priču, Biografilm Međunarodni filmski festival, Italija, 2016

Četvrtak, 29. novembar

FILM: SAVING NETA

Režija: Nir Bergman (Izrael, 2016, drama, 90′)

Uloge: Benny Avni, Rotem Abuhav, Irit Kaplan, Naama Arlaky, Neta Riskin

Sinopsis:

Četiri žene u haotičnim životnim okolnostima sreću misterioznog stranca Neta, čija im iskrenost i ranjivost pomažu da učvrste svoje porodične veze. Kada Netin život odjednom krene u pogrešnom pravcu, on pokušava da se vrati na pravi put. Njegova priča je ispričana kroz susrete sa ženama koje upoznaje tokom jedne godine u trenucima koji su ključni i za njega i za njih. Svaka ličnost predstavlja odraz one druge, a odgovor na pitanje koje se postavlja u jednoj priči često leži u drugoj.

Nagrade: Nagrada publike – Filmski festival u Jerusalimu 2016.