Zrenjanin- U sali Gradskog veća danas je između kompanija “Eos Matriks” doo Beograd i “Feitiansuje” doo Novi Banovci potpisan ugovor o kupovini nekadašnje firme ”Begej-plast” iz Perleza.

Ugovor su u prisustvu gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića i njegovih saradnika potpisali Haiou Liu, direktor kineske kompanije i Jelena Jović, zamenik generalnog direktora “Eos Matriksa”.

Gradonačelnik Janjić je istakao da je ovo sjajna vest, posebno za Perležane. Ukazao je da se saradnja sa kineskim kompanijama nastavlja i da se ne radi samo o velikoj investiciji od milijardu dolara koje će u fabriku guma u Zrenjaninu investirati kompanija ”Linglong”.
– Prošle subote imali smo čast da ugostimo ambasadora Kine koji je došao lično da se uveri kako se realizuje projekat gradnje fabrike cink oksida, a ovo su sjajne vesti pre svega za Perležane, opet će raditi stari pogon “Begej-plasta”, biće malo proširen i sa gradskim zemljištem koje se nalazi oko tog pogona, čuli ste, pola miliona evra i sto radnika odmah će dobiti posao, razgovaramo o zapošljavanju i više radnika, a zamislite kako bi to izgledalo da u svakom selu imamo fabriku gde bi bilo zaposleno sto radnika – rekao je gradonačelnik Janjić.

U ime “Feitiansuje” obratila se advokat Ivana Kopilović, koja je navela da će ta kompanija u prvih godinu dana investirati 500.000 evra, od toga, 180.000 evra u fabriku i oko 350.000 u mašine.
– Mi smo predstavnici kineske kompanije iz provincije Džeđang. Plan je da zaposlimo do 100 radnika u periodu od 3 godine, a bavimo se proizvodnjom proizvoda od plastike i preradom plastike i namera je da izvozimo u Evropsku uniju i druge zemlje. Očekujemo brzu investiciju i započinjanje u najskorijem roku – rekla je Kopilović i zahvalila Gradu Zrenjaninu na pruženoj pomoći.

Jelena Jović je kazala da je “Eos Matriks” na tržištu Srbije prisutna 14 godina i da su, kao nemački investitor, veoma aktivni i deluju na finansijskom tržištu, kao i da su ovakve investicije i transakcije kruna njihovog delovanja.
– Današnje potpisivanje predstavlja važan korak za razvoj lokalne samouprave i nama je kao nemačkom investitoru važno i drago da možemo biti deo ovakve investicije – rekla je Jelena Jović.
– Ovo je prva saradnja koju mi ostvarujemo sa Gradom Zrenjaninom i nadam se da ćemo imati sličnih uspešnih projekata u budućnosti – dodala je ona, zahvalivši gradonačelniku Janjiću na organizaciji događaja, a investitoru Liju poželela uspeh u radu.

 

Izvor:zrenjanin.rs