Zrenjanin- Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Prof. dr Zorana Mihajlović  posetitila je danas  Zrenjanin i tom prilikom sastala se sa gradonačelnikom Čedomirom Janjićem i ministrom privrede Goranom Kneževićem  u Gradskoj kući.

 

 

Nakon radnog sastanka ministarka Mihajlović obišla je radove na  izgradnji obilaznice na trasi kod Temivšarskog druma i najavila da će se osim 3,7 kilometara puta graditi i novi most preko Begeja.

 

–  Završetak radova očekujemo u septembru naredne godine, ali tu nećemo stati, jer je ostalo  još 3,7 kilometara da bi konačno obilaznica oko Zrenjanina bila gotova. Od „Puteva Srbije“očekujemo da raspišu poziv za projektno-tehničku dokumentaciju i tender za to sledeće godine, sa nadom da sledeće godine, na leto, dobijemo izvođače i za tih preostalih 3,7 kilometara i praktično da za dve godine imamo kraj priče o obilaznici oko Zrenjanina – rekla je Zorana Mihajlović i istakla da vrednost radova iznosi 350 miliona dinara plus pdv.

-Do sada je urađeno 7,1 kilometar puta, a zahvaljujući Vladi Srbije krećemo u realizaciju ovih 3,7 kilometara i najskupljim objektom na trasi, a to je most na Begeju. Danas smo dogovorili da zajedno sa „Putevima Srbije”“ krenemo u otkup zemljišta i projektovanje i  za dve godine očekujemo konačno završetak obilaznice oko grada – rekao je Čedomir Janjić gradonačelnik Zrenjanina.

 

Nakon obilaznice Ministarka Zorana Mihajlović prisustvovala je svečanom otvaranju brodogradilišta Begej koje posluje u okviru kompanije  „Rubikon Shipping“  regionalne rečne transportne kompanije specijalizovane za bezbedni odgovorni i pozdani prevoz hemikalija i naftnih derivata i upravlja flotom od 14 plovila koja su kapaciteta 25.990 tona.

-Srbija je do 2000. godine imala devet aktivnih brodogradilišta, nakon toga usledilo je puno loših privatizacija, otpuštanja ljudi i uništavanja brodogradilišta i danas možemo da kažemo da Srbija ima 3 aktivna brodohgradilišta i hvala vam što radite i što imate znanje i vizlju da ovom brodogradilištu vratimo stari sjaj.  Posle sedam godina, stečaja i svega, danas brodogradilište počinje da radi, suštinski već je isporučilo jednu baržu, sada rade druge poslove imaju puno narudžbina, i to je dobro za radnike i za Zrenjanin – poručila je prof. dr Zorana Mihajlović.

– Mnogo ulažemo u to da ispromovišemo grad Zrenjanin kao dobro mesto za investiranje, ne ide nam loše, mnogo je novih investitora, samo prošle godine 3000 novih radnih mesta u gradu je otvoreno, očekujemo do kraja ove godine oko 1600, ali je poseban osećaj kada se obnovi jedno staro preduzeće, kada su radnici koji su bili pred penzijom i izgubili svaku nadu, sada ponovo ovde i to je nešto čime se ponosim. Zahvaljujem se i Vladi Republike Srbije i predsedniku Vučiću, koji nas prate u svemu ovome i stvaraju dobar ambijent u Srbiji za ostvarivanje ovakvih rezultata – poručio je gradonačelnik Čedomir Janjić.
 
– Nakon uspešnog saniranja posledica stečaja, Brodogradilište na putu vraćanja stare slave i pozicije u svetu brodogradnje. Posle završetka plovila “Santa ponsa”, u završnoj smo fazi sklapanja ugovora o gradnji 6 barži za holandsko tržište. Ovim ugovorom ćemo drastično povećati broj zaposlenih, kako radnika brodogradilišta, tako i onih koji ga opslužuju. Cilj nam je da kapaciteti brodogradilišta budu maksimalno iskorišćeni. U ovom trenutku, u Sektoru za transport kompanije “Rubikon” zaposlena su 103 radnika, a u brodogradilištu još 25 , a prisutan je i trend povratka onih radnika koji su donedavno radili u inostranim kompanijama u oblasti brodogradnje- rekao je Marko Pražić direktor „Rubikon Shipping Company“.