Dan Opštine Sečanj obeležen je danas svečanom sednicom Skupštine na kojoj je predsednik opštine  Predrag Rađenović uručio Oktobarske nagrade i zahvalnice zaslužnim građanima iz oblasti privrede, društvenih oblasti, sporta, kulture, zdravstva i iz oblasti humanitarne aktivnosti.

 

Predsednik opštine Sečanj Predrag Rađenović istakao je značaj  obeležavanja dana kada smo se izborili sa fašizmom i naglasio da je veoma važno da sadašnje i buduće generacije pamte istoriju.

-Danas kada dodeljujemo „Oktobarsku nagradu“ smatram da je neophodno ukazati i na podlogu na kojoj počiva, a to je istorijska dimenzija koja se ne sme i ne može zaboraviti i bez koje se ne može mnogo toga postaviti u željene okvire. Danas drugog oktobra opština Sečanj je plaketama  nagradila zaslužne građane naše opštine iz raznih oblasti i time im zahvalila za njihov rad- rekao je Rađenović.

-Na osnovu odluke o ustanovljenju Dana opštine, komisija za dodeljivanje „Nagrade opštine Sečanj“, na sednici održanoj 26. septembra 2018. godine dodelila je nagrade za ostvarene istaknute rezultate , koji su od interesa za opštinu Sečanj- rekla je Brana Rudan član komisije.

U oblasti privrede nagrađeni su:

Nemačka kompanija Drekselmajer, koja proizvodi kablove za autoindustriju, raspolaže sa 60 pogona širom sveta, od čega su tri u Zrenjaninu. U Zrenjaninskoj ispostavi ove kompanije zaposleno je 5.500 radnika, od toga je bar 500 s područja opštine Sečanj. To je  za današnje uslove izuzetno značajna cifra, a uz to da je za sve radnike obezbeđen prevoz. Ovo priznanje kompaniji Drekselmajer je gest zahvalnosti opštine Sečanj.

 

Friglo u Sutjesci je prvi industrijski pogon koji je na području opštine Sečanj izgrađen posle 30 godina.Otvoren je prošle godine i posluje u sastavu Poljoprivredno-ribarskog kombinata „Sveti Nikola“. Mendžment kompanije najavljuje da je plan da se ovde stvore novi srpski brendovi prepoznatljivi širom sveta, upravo u tom pravcu se za ovaj pogon vezuje i jedna linija razvojne perspektive opštine Sečanj.

Iz oblasti društvenih delatnosti nagrađeni su:

Doktorica Milena Papić, lekar opšte prakse i specijalista medicine rada, u Zdravstvenoj stanici Konak radi već 22 godine.  Konačani su u doktorici Papić dobili i dobrog čoveka i vrsnog stručnjaka, koja svojom dijagnozom, lekarskim iskustvom i zalaganjem svakodnevno doprinosi podizanju kvaliteta života meštana.

 

Arifa Janjić u Domu zdravlja u Sečnju radi 22 godine, a posao glavne medicinske sestre obavlja već punih 13 godina. Odgovoran i nimalo lak posao  Arifa obavlja s osmehom, uvek jednako s nesmanjenom pažnjom i prema pacijentima i prema zaposlenima. Njene sposobnosti za organizovanje, za građane, veoma značajne službe posebno su došle do izražaja u teškim danima – za vreme velike poplave u Jaši Tomiću 2005. godine.

Dušan de Šorđan rođen u mnogočlanoj porodici u Jarkovcu, svetski je poznat modni kreator. Idući za zovom svog talenta i karijere, stigao je od rodnog sela, preko Beograda, do Štutgarta. Njegove modele nosile su lepotice Jugoslavije, estradne zvezde, glumice, pripadnici „visokog društva“, među kojima su bile i Grejs Keli, Lajza Mineli, Đoan Kolins, Linda Evans… I pored svetske karijere, nikada nije zaboravio svoje selo, obilazio je roditelje, prijatelje i ovdašnje ustanove. Po penzijonisanju vratio se u Jarkovac i posvetio se edukovanju mladih lepom ponašanju, odevanju i manekenstvu. Dobitniku svetskih priznanja, opština Sečanj dodelila je najviše priznanje iz ove sredine.

Iz oblasti humane aktivnosti:

Jedan specifičan i redak oblik humanitarne aktivnosti već duže vremena iskazuje Blagoje Subić iz Boke koji je u svako doba dana i noći spreman da priskoči u pomoć pripadnicima Vatrogasnog odeljenja Sečanj, da otkloni kvarove na njihovim vozilima kada izađu na teren i učini ih mobilnim i spremnim za dejstva.

Iz oblasti kulture:

Svoje umetničke afinitete Stojan Kalapiš je ispoljio u ranoj mladosti, kroz folklor i hor u mesnom KUD-u.Tokom više od četiri decenije duge aktivnosti glumca amatera u AP „Đorđe Damjanov Đekša“, u KUD-u „Dr.Borislav Jankulov“ Jaša Tomić, Stojan Kapliš igrao je u trideset pet predstava, a za svoje uloge višestruko je nagrađivan.

Iz oblasti sporta:

Višedecenijsko bavljenje karateom Dragane Ljepoja Miloš obeleženo je izuzetnim rezultatima. Dragana je bila reprezntativka stare Jugoslavije na dva Evropska i dva svetska prvenstva. Osvajač brojnih nacionalnih medalja, u svojim vitrinama ima stotinak zlatnih i isto toliko srebrnih medalja. Poslednjih dvadeset godina Dragana  karatiste Sutjeske, među njenim pulenima bilo je reprezentativaca i osvajača medalja na velikim međenarodnim takmičenjima.

 

Profesor Ivan Mandić iz Krajišnika dugi niz godina je učesnik sportskog života u opštini Sečanj. Trenutno je najviše angažovan kao trener ženskog Odbojkaškog kluba Krajišnik koji je proteklih sezona beležio značajne rezultate. Profesor Mandić beleži izuzetne rezultate u radu sa mladim fudblerima, pod njegovim nadzorom stasalo je nekoliko pionirskih i omladinskih reprezentativaca Vojvodine i Srbije.