Zrenjanin- Spuštanjem venaca sa Pešačkog mosta u Begej i uz čitanje Kadiša, molitve za mrtve, Jevrejska opština Zrenjanin uz podršku Grada  obeležila je danas 76. godišnjicu deportacije zrenjaninskih Jevreja.

 

Vence u Begej spustili su: predstavnici jevrejskih opština Srbije, jevrejske verske zajednice i preživeli učesnici Holokausta, kao i predstavnici Grada Zrenjanina.

 

 

-Banat je najgori primer Jevrejskog stradanja na prostoru Kraljevine Jugoslavije u periodu od 1941. do 1945. godine. Ovde je u leto 1941. godine stradalo skoro 94 procenata jevreja tj. preko 4.000 ljudi. Ti ljudi nisu imali šanse da se izvuku ili pobegnu-rekao je Aleksandar Gaon zamenik predsednika Saveza Jevrejskih opština Srbije.

U noći 14. na 15. avgust 1941. godine, pohapšeno je ono malo Jevreja koji su čudom ostali na slobodi u Petrovgradu, Srpskoj Crnji i Jaši Tomiću. Transport u šlepovima, nacisti su sproveli 18. avgusta 1941. godine. U prvom transportu u smrt su poslati stariji, a u podne, po najvećoj letnjoj žegi, deca. Strašne su patnje koje su ti proterani ljudi, bez hrane i vode, u pretrpanim šlepovima, po nesnosnoj vrućini preživljavali. U Beogradu su muškarci zatvoreni u topovske šupe i odatle sistematski vođeni na streljanje u Jajince i Jabuku. Žene i deca su bili u logoru smrti Sajmište, gde su celu zimu moreni glađu i hladnoćom. U periodu od januara do maja 1942. godine, preživeli zatočenici su ugušeni u „dušegupkama“, kamionima koji su specijalno za Jevreje dopremljeni iz Berlina- podsetio je Gaon.

U ime Gada Zrenjanina vence su spustili pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić i Ljuba Travica, zamenica predsednika Skupštine grada Zrenjanina.

-76. godinu za redom odajemo poštu nevino stradalim sugrađanima koji su žrtva bezumne ideologije koja je poharala ceo Svet. Ne tako davno, pre 76. godina, u našoj sredini pre Drugog Svetskog rata  živelo je više od 4.ooo  Jevreja. Sećanje na nevino stradale sugrađane treba negovati  upravo zbog toga da se te monstrualne ideologije  nikada ne bi ponovile. Možda iz godine u godinu delujemo dosadni mladim generacijama, ali treba naći pravi način da im se kaže da tako monstruozne i ne ljudske stvari ne treba da se više nikada ponove ni jednom narodu-istakla je  Ljuba Travica    zamenica predsednika Skupštine grada Zrenjanina.

Pre početka Drugog svetskog rata u Banatu je živelo 4113 Jevreja, a u Zrenjaninu  oko 1300, danas u Zrenjaninu živi oko osamdeset jevreja.  

Imali su svoju opštinu, biblioteku, svoju bogomolju. Među najpoznatije Jevreje spadali su vrlo ugledni građani, Viktor Elek, direktor Fabrike šećera, Hari i David Kon, hotelijeri, lekari Ivanji Mor, Imre Salgo…