Politika- Uprkos brojnim obećanjima, mesna zajednica „Žarko Zrenjanin“ ostala je zaboravljena od strane grada Zrenjanina. Nažalost, čini se da takva situacija nimalo ne zabrinjava čak ni Savet mesne zajednice, koji čini 11 ljudi direktno biranih kako bi se zalagali za interese svojih komšija.

Alisa Kockar, odbornica i stanovnica naselja Brigadira Ristića, pojasnila je stav demokrata: „Uskoro će svi Saveti mesnih zajednica podnositi svoje godišnje izveštaje. Čime će moći da se pohvali Savet MZ Žarko Zrenjanin? Sadnjom drveća? Bogatom proslavom slave u restoranu na koju nisu pozvani čak ni predstavnici aktivnih udruženja? Šta je ono što su uradili u prvoj polovini svog mandata?“

Jedino što je urađeno od početka godine jeste rekonstrukcija dela vrelovoda u naselju Brigadira Ristića (od 1 do 19) koja je počela još u julu mesecu. Mesecima je pola naselja stajalo raskopano i nezaštićeno dok su se deca igrala, automobili su parkirani po putu i na pešačkim prelazima, a zatim je zemlja samo vraćena i ostavljena. Sada, kada su počele kiše i pao sneg, desilo se upravo ono čega su se građani i bojali – celo naselje je prekriveno blatom. Ne veruju ni da će sve biti dovedeno u prethodno stanje, iako Toplana tvrdi da će se to desiti do ovog petka, i pitaju se da li će i ko odgovarati. Postavljaju i pitanje kvaliteta izvedenih radova, kao i da li će nadzor jemčiti da za godinu dana neće biti potrebne popravke.

Stanovnici Dunavske se godinama suočavaju sa brojnim problemima, na koje smo pokušali da skrenemo pažnju i odbornicima u Skupštini, ali nisu imali sluha. U ovom naselju treba da se sredi kompletna infrastruktura, od kanalizacije do pešačkih staza. Šta se dešava sa pešačkom stazom u Železničkoj ulici, od 7. jula do Elemirskog reda? Hoće li ikada biti asfaltirana? Dve godine se već čeka početak radova. Šta je sa ležećim policajcima i ko brine o bezbednosti dece? Šta je sa svim planovima i obećanjima datim stanovnicima ove mesne zajednice?

No, odbornica smatra da odgovornost ne leži isključivo u Savetu: „Iako je gradonačelnik godinama obećavao decentralizaciju, baš kao i republička vlast, ono sa čim se mi suočavamo tokom poslednjih nekoliko godina jeste potpuno obesmišljavanje postojanja Saveta. Više ne odlučuju praktično ni o čemu, već samo slušaju i sprovode naloge koji pristižu sa viših nivoa. Ipak, to ih nikako ne oslobađa odgovornosti – ako ne mogu da rade svoj posao kako treba, ako nemaju hrabrosti da daju predloge i vrše pritisak, ako nemaju želje da se bune i bore za svoj komšiluk, onda i ne treba da rade taj posao. Jednostavno je.“