FOŽ SPS Zrenjanin u sredu  28.11.2018. godine u multimedijalnoj sali Kristalne dvorane hale sportova u Zrenjaninu, održao je tribinu posvećenu mentalnom zdravlju sa ciljem da se ukaže na njegovu važnost kako za svakog pojedinca tako i za zajednicu uopšte.

Gošće koje su govorile na tribini bile su. Dr Vesela Jašin Laletin – Psihijatar šef Dnevne bolnice na odeljenju Psihijatrije u zrenjaninskoj Opštoj bolnici „ Đorđe Joanović i Anela Ðanković diplomirani psiholog u Domu zdravlja Novi Sad, služba neuropsihijatrije, odeljenje za bolesti zavisnosti. One su prisutne  upoznale sa velikim predrasudama koje imamo  na ovu temu i ukazale su  šta treba da radimo u određenim situacijama kada se osećamo loše, povređeno, tužno, usamljeno i ujedno predočile su  podatke o broju obolelih osoba koji su zaista poražavajući i o svim posledicama koje mogu da nastanu i odu u drugu krajnost kao što je alkoholizam, narkomanija, karidovskularna oboljenja i dr.

Takođe, istakle su deset koraka koji su neophodni za unapređenje mentalnog zdravlja, a to su: prihvatite sebe onakvim kakvi jeste, razgovarajte sa nekim kako se osećate, družite se, prijatelji su važni, posebmo u teškim vremenima, upoznavanje novih ljudi proširiće vam vidike i učvrstiti samopouzdanje, prihvatite probleme kao sastavni deo života, budite aktivni, redovno vežbanje pomaže ako ste depresivni, napeti, tužni, naučite nešto novo, aktivirajte svoju kreativnost (bavite se muzikom ,pišite slikajte .), pronađite vremena i posvetite se sebi i ukoliko se osećate loše psihički potražite pomoć stučnog lica bez USTRUČAVANJA I STIDA.

Tribini su prisustvovale  Aleksandra Đanković predsednica pokrajinskog FOŽ, Maja Babić predsednica FOŽ Žitište, Biljana Zubac članica predsednišva FOŽ Žitište i dr Ivana Ujfeljan Ristić, načelnica onkološkog odeljenja u zrenjaninskoj Opštoj bolnici „Đorđe Joanović „ i članice udruženja poslovnih žena „Sofia“.

„Poruka sa održane tribine je da volimo sebe, cenimo ono što imamo i budemo zadovoljni svojim životom. Treba da se radujemo malim stvarima i uspesima, širimo pozitivnu energiju i ljubav i to je ono što treba da nas čini srećnim. Ako mislimo da ovo nije dovoljno za sreću i mentalni mir onda treba  da se zapitamo „šta bi bilo kada bi sve ovo izgubili“, rekla je Željka Milošević predsednica FOŽ SPS Zrenjanin.