FOŽ SPS Zrenjanin, juče 29.10.2018.godine, održao je tribinu u naseljenom mestu Elemir. Tema je bila prevencija raka grlića materice i dojke. Obzirom da je oktobar „mesec borbe protiv raka dojke“, tribina je imala za cilj da se ukaže na važnost prevencije kod onih oboljenja koja se mogu izlečiti ukoliko se otkriju na vreme. Pripadnicama lepšeg pola obratile su se načelnica onkološkog odeljenja i ginekolog akušer iz opšte bolnice „Đorđe Joanović“, direktorka srednje Medicinske škole i mlada žena koja se suočila sa ovom opakom bolešću i nalazi se na dobrom putu izlecenja.

Načelnica onkološkog  odeljenja  opšte bolnice u Zrenjaninu,  dr.Ivana Ujfeljan Ristic, informisala je prisutne na tribini koliko su  važni pregledi i samopregledi, kao i da rano dijagnostifikovana bolest je i lečiva.

Dr.Ruzica Omaljev skrenula je pažnju da su skrininzi veoma važni i da naše sugrađanke treba da se odazovu pozivu jer je rano otkrivanje raka u velikom procentu izlečivo.

            Sanja Necin direktor Medicinske škole Zrenjanin, tokom tribine je istakla da se u školi dosta pažnje posvećuje ovim temama i da je praktična nastava  način da se učenici upute, edukuju  i osposobe za budući posao.

            Učesnice tribine imale su priliku da čuju našu hrabru, mladu sugrađanku Sanju Sladojević, kojoj je i juče bio rođendan i koja je  podelila sa učesnicima tribine  svoju životnu priču, kako se bori sa ovom opakom bolešću  i svojim primerom pokazala je, da je ova bolest izlečiva uz dobru lekarsku pomoc i podrsku najblizih clanova porodice i prijatelja.

 

-Ovo je  Sanjina i naša podrška svima koje se bore protiv  opakih  bolesti. Zajednička poruka i apel svih učesnika sa tribine je da na preventivne preglede sve žene treba da  idu jednom godišnje, da budu odgovorne prema sebi i svojim članovima porodice i da  vole sebe!  Zdrava žena može sve i ima hiljadu želja, a bolesna samo jednu, poruka je održane tribine, rekla je Željka Milošević, predsednica FOŽ SPS u Zrenjaninu.