Zrenjanin- Nakon pauze od desetak godina, u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ Zrenjanin se ponovo rade operacije štitaste žlezde. Od 1. oktobra 2018. godine, specijalisti opšte hirurgije dr Rastislav Filko i dr Marija Đujić samostalno obavljaju ove operacije.

Tim povodom danas je u zrenjaninskoj bolnici održana konferencija za medije na kojoj su govorili specijalisti opšte hirurgije: dr Rastislav Filko (Načelnik Odeljenja za zbrinjavanje i prijem hitnih stanja), dr Matrija Đujić (šef Operacionog bloka) i subspecijalista endokrinologije dr Tanja Lazić Ćilerdžić.

U ustanovi je oformljena Komisija za bolesti štitaste žlezde koja donosi odluku da li će lečenje biti medikamentozno ili operativno.

Ceo proces podrške u ponovnom uvođenju operativnog lečenja oboljenja štitaste žlezde sproveden je u saradnji i pod mentorstvom Instituta za onkologiju Vojvodine, Sremska Kamenica; posebnu zahvalnost zrenjaninska bolnica duguje dr Ivanu Majdevcu i direktoru Instituta Prof. dr Zoranu Radovanoviću.

Bolesti štitaste žlezde su među najčešćim oboljenjima današnjice. Procenjuje se da oko 35% svetske populacije ima neku vrstu promena na štitnoj žlezdi. Simptomi poremećaja mogu biti raznovrsni.

Žene su ugroženije od poremećaja štitaste žlezde, čak osam puta češće obolevaju u odnosu na muškarce.

Štitna žlezda se odstranjuje u slučaju da dođe do poremećaja njene građe i funkcije i ako postoji sumnja na tumorsku promenu. Hipertireoza (povećano lučenje hormona) je razlog za operaciju ukoliko terapija lekovima nije dala adekvatan efekat. Pritisak koji vrši štitasta žlezda može da smeta glasnim žicama izazivajući promuklost, smeta dušniku kada osoba otežano diše i jednjaku kada otežano guta.

Mnogi slučajevi karcinoma tiroide su trajno izlečeni operacijom kada su se pacijenti javili u ranim stadijumima bolesti.

Operacija štitaste žlezde traje od 30 do 90 minuta i izvodi se u opštoj anesteziji. Pacijent ostaje u bolnici jedan ili dva dana, dok oporavak u kućnim uslovima najčešće traje oko tri nedelje. Komplikacije kod operacije štitaste žlezde su veoma retke.

Kod svih operacija štitaste žlezde radi se istovremeno biopsija tkiva, tako da se tokom operacije utvrdi da li se radi o dobroćudnoj ili zloćudnoj promeni..

Nakon operacije pacijent može osećati bolove koji se kupiraju najčešće samo tabletama protiv bolova, a ponekad se javlja i prolazna promuklost. Prve dve nedelje nakon operacije se preporučuje uzdržavanje od fizičke aktivnosti i naprezanja.
Pacijenti se vraćaju normalnom životu, bez ograničenja, a žene mogu da se odlučuju na rađanje bez bojazni po zdravlje ploda.

Pacijentima Srednjobanatskog regiona je na ovaj način omogućeno jednostavno i dostupno ostvarivanje prava  ovog segmenta zdravstvene zaštite, zbog kojeg su do sada morali da putuju u neku od klinika u Novom Sadu ili Beogradu.