Zrenjanin- Danas je u holu Gradske kuće obeležen 11. novembar, Dan primirja u Prvom svetskom ratu polaganjem venaca na spomen-ploču pukovniku Dragutinu Ristiću – Brigadiru i oslobodiocima grada u Prvom svetskom ratu.

Na stogodišnjicu od okončanja Velikog rata, Dan primirja danas se obeležava širom zemlje, prigodnim skupovima, odavanjem pošte ličnostima iz tog perioda naše istorije i polaganjem venaca na spomen-obeležja posvećena Prvom svetskom ratu. Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su u francuskom gradu Kompijenu sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom, čime su okončana ratna dejstva na zapadnom frontu. Silama Antante – Francuskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Rusiji – kao saveznička sila priključila se Kraljevina Srbija i dala izuzetan doprinos ukupnoj pobedi u Prvom svetsku ratu i slamanju Austrougarske monarhije.
Primirje, koje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine, obeležava se u svim zemljama koje su potpisale sporazum. U Srbiji je ovaj praznik prvi put zvanično obeležen 2012. godine, na osnovu izmena Zakona o državnim i drugim praznicima koje je Skupština Srbije usvojila krajem 2011. godine.
Cveće na spomen-ploču Brigadiru Ristiću, komandantu pešadijske brigade “Gvozdenog puka Knjaz Mihailo”, vojne jedinice koja je oslobodila tadašnji Veliki Bečkerek, su položile delegacije Grada Zrenjanina, Srednjobanatskog upravnog okruga, Komande Banatske brigade Zrenjanin i gradskog odbora Pokreta obnove Kraljevine Srbije. U ime Grada Zrenjanina venac su položili zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, predsednik Skupštine grada Oliver Mitrović i sekretar Skupštine grada Milan Mrkšić.
Zamenik gradonačelnika Santovac istakao je značaj obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu i najavio centralnu svečanost obeležavanja Dana oslobođenja grada, naredne subote.
– Grad Zrenjanin obeležava današnji dan, ali je on povezan sa 31. oktobrom, kada smo započeli obeležavanje jednog veka od velike pobede i glavnom manifestacijom koja nas očekuje 17. novembra. Tada će biti organizovan niz programa i na našem trgu, i u Kristalnoj dvorani, gde će koncert održati naša Zrenjaninska filharmonija – rekao je Saša Santovac.
Današnja ceremonija deo je svečanosti kojima će naš grad obeležiti 100 godina od oslobođenja u Prvom svetskom ratu, počev od  31. oktobra kada je formirano prvo Srpsko narodno veće, 17. novembra, kada će biti organizovan celodnevni program, sve do 25. novembra i dana kada će Vojvodina i Srbija u Novom Sadu obeležiti jedan vek od odluke Velike narodne skupštine u tom gradu  o prisajedinjenju delova Vojvodine – Bačke, Banata, Srema i Baranje – Matici Srbiji.
Izvor:zrenjanin.rs