Zakonom o komunalnim delatnostima propisano je da lokalna samouprava obavezno i najmanje jednom godišnje mora da ispita koliko su korisnici zadovoljni pruženim komunalnim uslugama, što aktuelna lokalna vlast u Zrenjaninu nije nikada učinila! Pošto lokalna vlast nije želela da se čuje glas građana, udruženja građana i političke stranke okupljene oko građanske inicijative “Zajedno za vodu” sprovele su odgovarajuću anketu u periodu od 26. septembra do 4. novembra 2018. godine.

 

Anketirano je ukupno 1247 građana, uzorak je bio stratifikovan (vodili smo računa i o starosnoj i o polnoj strukturi, kao i o zanimanju), a građane smo ispitali na našim uličnim akcijama na pijacama, trgovima i u centru grada, kao i preko interneta.   

 

Dušan Kokot, predstavnik inicijative, pojasnio je kakvi su rezultati dobijeni: „Većina građana smatra da je najveći komunalni problem u Zrenjaninu nedostatak čiste pijaće vode, na drugom mestu je grejanje, a kafilerija na trećem.“

 

Pružene komunalne usluge  građani su ocenili na sledeći način:

 

JKP „Gradska toplana“ Zrenjanin                         1,0

JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin               1,4

JKP „Pijace i parkinzi“ Zrenjanin                           2,0

JKP „Čistoća i zelenilo“ Zrenjanin                        2,4

JP za urbanizam                                                2,5

 

Toplana je dobila čistu jedinicu na skali od 1 do 5 i to je jedino preduzeće sa kojim građani ne žele da potpišu ugovor. Razlog je loša i skupa usluga. Ipak, komplikovane procedure i sporne gradske odluke sprečavaju građane da prekinu sve veze sa Toplanom.

 

Vodovod je dobio tek malo bolju ocenu jer je voda potrebna svakom domaćinstvu, a kakva god voda bila, isporuka vode je konstantna. Ipak, građani jasno navode da je najveći komunalni problem Zrenjanina upravo nedostatak čiste vode.

 

Pijace i parkinge građani su ocenili sa ocenom 2. Održavanje reda na pijacama za građane je relativno prihvatljivo, ali ne i cena i usluga parkinga. Cene parkinga su previsoke i njeno redovno plaćanje građani vide kao namet, jer osećaju da zauzvrat ne dobijaju nikakvu uslugu. Dalje, Čistoća i zelenilo ocenjeni su sa 2,4. Smeće se odnosi jednom nedeljno, a za prljave ulice nije krivo samo ovo preduzeće i više nego očigledan nedostatak kanti za otpatke, već i ponašanje pojedinih sugrađana, koji generalno ne vode računa o zaštiti životne sredine. JP za urbanizam dobilo je najbolju ocenu 2,5 i nije bilo dodatnih komenara.

 

Dušan Kokot ukazao je na očigledan zaključak: „Ako je najbolja ocena koju jedno javno preduzeće u Zrenjaninu može da dobije 2,5 od mogućih 5, onda je to jasan i nedvosmislen signal da građani nisu zadovoljni pruženim uslugama, da javna preduzeća u suštini ne brinu o interesu građana i da su promene neophodne. Toplana i Vodovod nemaju čak ni prolaznu ocenu – da smo u školi, išli bi na popravni. Pali bi razred. To je zastrašujuće i upravo zato ćemo se svi iz inicijative Zajedno za vodu u narednom periodu potruditi da se glas građana čuje.“

 

 

Građansku inicijativu „Zajedno za vodu“ predstavljaju političke partije i udruženja građana koja su se okupila oko jednog cilja – rešavanja problema dobijanja pijaće vode u Zrenjaninu.

 

Centar za zaštitu potrošača “Begej“

UG “Naš grad naša stvar“

Demokratska stranka

Pokret Dosta je bilo

Liga socijaldemokrata Vojvodine

Demokratska stranka Srbije

Socijaldemokratska stranka

Vojvođanska partija

Zelena stranka