Nezadovoljni građani poručili da profit ne sme biti iznad zdravlja ljudi

Tribina o zagađenju životne sredine u Lukićevu i MZ „Dositej Obradović“, održana je u Zrenjaninu u četvrtak, 22. novembra, u klubu „Dositej“ na Lesnini.

Već duže vreme meštani Lukićeva tvrde da destilerija „Vinex“ zagađuje životnu sredinu u njihovom selu. Nadležni organi do sada nisu uradili gotovo ništa u vezi sa njihovim optužbama. Na tribini su  govorili Srđan Blagojević, Dušan Vukotić  i dr Tomislav Stevanović, ekološki aktivisti iz Lukićeva. Oni su ponovili da  se iz destilerije širi nesnosan smrad, imaju probleme sa disanjem, optužuju ovu firmu da zagađuje životnu sredinu odlaganjem fabričkog otpada na plodne oranice i u obližnji kanal.

Brojni učesnici u raspravi navodili su imena meštana koji su, prema njihovim tvrdnjama, imali ozbiljne zdravstvene  probleme, a prikazali su i video snimke iz kojih se vidi kako se otpadne vode iz destilerije šire izvan lagune, u koju se inače odlažu. Posebno ih zabrinjava što se seoski bunar nalazi na samo oko dvesta metara od bezena sa otpadnom vodom iz destilerije, za koju oni tvrde da sadrži štetne materije. Dr Stevanović, koji je inače pedijatar, navodio je primere dece iz Lukićeva, koja boluju od astme i čije se stanje poslednjih godina pogoršava.

Tokom tribine za reč se javio i pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, koji je pozvao prisutnog vlasnika “Vinexa” g. Ilića da on iznese svoje viđenje problema. Ilić je rekao da postoje neprijatni mirisi koji će biti uklonjeni kada bude počela sa radom bioelektrana čija izgradnja je, po njegovim rečima, u toku. Negirao je sve druge navode stanovnika Lukićeva, a njegov arogantan nastup izazvao je buru negodovanja u publici. Ilić je naveo da njegova firma proizvodi alkohol za medicinsku upotrebu i da nisu u pitanju nikakvi otrovi.

Početkom septembra održan je sastanak građana iz MZ „Dositej Obradović“ na kome je pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina g. Radišić obećao da će problem smrada iz zrenjaninske kafilerije biti rešen u roku od dva meseca. Na tribini održanoj u četvrtak direktor firme “Prekon” g. Srđan Prstojević rekao je da je instaliranje filtera u toku i da će posao biti završen do kraja godine.

Zrenjaninski socijalni forum zahteva da nadležni državni organi odmah ispitaju žalbe meštana Lukićeva i preduzmu sve neophodne mere na koje su po Ustavu i zakonima obavezni. Podsećamo da član 74. Ustava Republike Srbije glasi:

“Svako ima pravo na zdravu životnu sredinu i na blagovremeno i potpuno obaveštavanje o njenom stanju. Svako, a posebno Republika Srbija i autonomna pokrajina, odgovoran je za zaštitu životne sredine. Svako je dužan da čuva i poboljšava životnu sredinu“, naveli su na tribini.

Ako neki privredni akter svojim poslovanjem na bilo koji način nanosi štetu zajednici u kojoj deluje, država i drugi organi javne vlasti su dužni da ga u tome spreče.

Zrenjaninski socijalni forum poziva sve građane da se solidarišu sa borbom meštana Lukićeva i naglašava da samo ujedinjeni građani mogu sprečiti pohlepne kapitaliste da zagađuju životnu sredinu i tako zagorčavaju život ljudima i nanose nenadoknadivu štetu Republici Srbiji i poručio da profit ne sme biti iznad ljudi.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copy link
Powered by Social Snap