Zrenjanin- Svečanom misom, u prisustvu biskupa iz Srbije, Temišvara i Segedina, kao i predstavnika javnog života grada, biskupija u Zrenjaninu danas obeležava 150 godina od izgradnje Rimokatoličke katedrale, koja je posvećena Svetom Ivanu Nepomuku.
 
Povodom velikog jubileja, toranj i prednji deo crkvene fasade su rekonstruisani, izdate su brošure na nemačkom, mađarskom i srpskom jeziku, gde je predstavljen istorijat ovog hrama, a na glavnom gradskom trgu posetioci su imali priliku  da pogledaju  pano izložbu koja je rezimira 150 godina života i trajanja zrenjaninske biskupije.
– Cela zajednica se danas raduje, ipak je ovo veliki jubilej. Ova crkva je relativno mlada, 150 godina za jednu zgradu nije velika dob, ali stoji na istom mestu gde je prema istorijskim zapisima od 1332. godine postojao hrišćanski katolički hram. Drago nam je da je crkva izgrađena u lepom stilu, velika, dostojanstvena i da odgovara potrebama naših vernika- istakao je Ladislav Nemet zrenjaninski biskup obraćajući se vernicima na svetoj liturgiji

ISTORIJAT RIMOKATOLIČKE CRKVE U ZRENJANINU:

Na mestu Rimokatoličke katedrale nekada je postojala džamija.

U 15. veku u Bečkereku nalazila verska zajednica sa crkvom i sveštenikom. Međutim, za vreme turske vladavine sredinom 15. veka,  crkva je pretvorena u džamiju. Po oslobođenju od Turaka, car Leopold je naredio da se džamija prepravi u katolički hram, o čemu svedoći ukaz carice Marije Terezije, izdat 1758. godine.

Pod patronatom temišvarske biskupije i po nalogu carice Marije Terezije,u periodu od 1758. do 1763. godine podiže se crkva u stilu baroka od tvrdog materijala – opeke. Služila je vernicima ravno 100 godina, nakon čega, pod teretom zvona dolazi do pucanja temelja, što izaziva opasnost od rušenja zvonika

Zahvaljujući prvom fotografskom ateljeu Ištvana Oldala u našem gradu, ostala je sačuvana fotografija te crkve, iz perioda pred uklanjanje, kao i fotografije nastale tokom izgradnje nove crkve.

 

Stara katolička crkva, na mestu današnje katedrale

 

Izgradnja katoličke crkve u V. Bečkereku ( Zrenjanin) oko 1865. godine

 

Uz zvuke orkestra i u prisustvu brojnih građana, 17. maja 1868. godine postavljen je krst na katoličkoj crkvi u centru Velikog Bečkereka, čime su okončani obimni četvorogodišnji radovi na njenoj izgradnji.

 

Sadašnja katedrala je masivna trobrodna građevina, koju je, u neoromaničnom stilu, projektovao arhitekta Stevan Đorđević. Građena je po meri grada i njegovih žitelja – odjek njenih zvona dopirao je tačno do obodnih delova tadašnjeg Bečkereka.
Kamen temeljac  svečano je blagoslovio Šandor Bonaz, 18. septembra 1864. godine, kada je u zid građevine položena povelja pisana na latinskom jeziku. Visina tornja sa krstom iznosi 56 metara.
Unutrašnju dekoraciju crkve uradio je ovdašnji umetnik Jožef Gojgner, po biblijskim motivima i već gotovim uzorima francuskog grafičara Gustava Dorea. Tu su kopije “Isusa pred Pilatom” Munkači Mihalja, “Tajna večera” Leonarda da Vinčija, ulje na platnu “Madona s detetom” mađarskog slikara Sekelj Bertalana.
Katedrala poseduje i originalne orgulje iz 1907. godine, nastale u čuvenoj temišvarskoj radionici “Vegenštajn Lipot i sinovi”.

 

Apostolska administratura u Zrenjaninu uzdiginuta je 1986. godine na rang biskupije, odredivši do tada župnu crkvu u Zrenjaninu za katedralu. Za prvog biskupa imenovan je monsinjor Laslo Hužvar i on službuje do 2007. godine, kada na to mesto dolazi sadašnji biskup dr Laslo Nemet.