Zrenjanin- Izložba 63. saziva umetničke kolonije Ečka – slika 2018. biće otvorena u ponedeljak, 10. decembra u 19 časova, u Savremenoj galeriji. Tokom oktobra meseca petoro istaknutih savremenih vizuelnih umetnika boravilo je i radilo u Umetničkoj koloniji Ečka u okviru 63. saziva umetnika „Slika 2018“.

Umetnici su tokom boravka u Ečki imali priliku da sami odaberu temu kojom će se baviti u svojim radovima, odnosno mogućnost da predstave ono što ih je najviše inspirisalo i podstaklo na rad u Ečki, njenom okruženju i kroz druženje i razmenu iskustva sa ostalim učesnicima kolonije. Umetnici su razmatrali i preispitivali pojam slike u različitim kontekstima i medijima.

Učesnici ovogodišnje kolonije „Slika 2018“ su: Karkatag kolektiv (Srbija), Zoran Todorović (Srbija), Aleksandra Jovanić (Srbija), Isidora Todorović (Srbija) i Saša Spačal (Slovenija). Ovi umetnici se u polju novih medija, digitalne umetnosti, interaktivne umetnosti, performansa i postmedijske umetnosti bave istraživanjima odnosa čoveka i prirode, nauke, tehnologije u vremenu kada se granice među različitim oblastima delovanja čoveka, ali i samog čoveka i tehnologije sve više brišu.

Selektor i kustos projekta je Sunčica Lambić-Fenjčev.

Umetnička kolonija Ečka osnovana je 1956. godine. Od osnivanja kolonija je u svojim sazivima okupljala umetnike koji su se bavili različitim tradicionalnim likovnim disciplinama (slikarstvo, skulptura, grafika, crtež), da bi se vremenom održala samo dva saziva – umetnika koji su se bavili klasičnim slikarstvom u sazivu „Slika“ i umetnika koji su se bavili akvarelom u „Susretima akvarelista“. Godine 2006. na pedesetogodišnjicu osnivanja kolonije došlo je do promene u konceptu tradicionalnih slikarskih okupljanja kada je u skladu sa već uveliko prisutnim pluralizmom i interdisciplinarnošću u savremenoj umetnosti, umetnicima u Ečki omogućeno da se medijski neograničavaju na tradicionalno podeljene likovne discipline već da svoje ideje realizuju u različitim formama savremenog umetničkog izražavanja.

Izložba će biti otvorena do 17. januar 2019. godine. 63. saziv Umetničke kolonije Ečka – Slika 2018. je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Zrenjanina.

KRATKE BIOGRAFIJE UČESNIKA KOLONIJE
KARKATAG KOLEKTIV
Karkatag je umetnički kolektiv iz Beograda formiran 2009. godine. Funkcioniše u polju interaktivne umetnosti i novih medija, na granici sa performativnim.
Radovi Karkataga su najčešće svojevrsne mašine, obično većih razmera, koje izložene ili podmetnute na korišćenje, dovode publiku u situaciju da postane aktivni učesnik, performer, a događaj koji se generiše kroz njihov rad/upotrebu predstavlja neodvojivi i suštinski deo samog ostvarenja.
Karkatag je dosad učestvovao u brojnim izložbama, festivalima, performansima u Nemačkoj, Engleskoj, Austriji, Poljskoj, Hrvatskoj, Švajcarskoj, Crnoj Gori i u više gradova Srbije. Karkatag kao deo Nacionalne selekcije osvaja Zlatnu medalju za pokretanje dijaloga na Praškom kvadrijenalu 2015. Takođe, 2015. osvaja Nagradu za razvoj britanskog programa Gone in 20 Minutes za nove i hrabre umetničke projekte na otvorenom. Iste godine osvaja i prestižnu The Oxford Samuel Beckett Theatre Trust nagradu i produkciju u Barbiken centru u Londonu za 2016. u kolaboraciji sa britanskom grupom Collectif and then…
Karkatag od 2010. vodi rezidencijalni prostor u Svilajncu, a od 2015. pokreće otvorenu radionicu Praksa mejkerspejs Beograd u Magacinu u Kraljevića Marka.
Karkatag je deo Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije.

ZORAN TODOROVIĆ  (1965)
Živi i radi u Beogradu. Vanredni je profesor na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Vodi nastavu na predmetu Transmedijska istraživanja na odseku za Nove medije na čijem je osnivanju aktivno učestvovao. Izlaže samostalno i grupno od 1992. godine u vodećim domaćim i svetskim institucijama i festivalima novih medija u Evropi i svetu, kao što su  MSU Novi Sad; Salon MSU Beograd; MSU Zagreb;  Artspace Sidnej; Ars Electronica Linc; ZKM Karlsrue; NRLA Glazgov – Pert; Lux Center, London; Transmedijale Berlin; Video maraton Njujork; World Information, MSU Beograd; Blood and Honey – Essl Collection, Beč; Austrian Cultural Forum, Njujork.
Predstavljao je Srbiju na 53. bijenalu u Veneciji.
Dela mu se nalaze u značajnim privatnim i državnim kolekcijama u svetu i u Srbiji. Periodično objavljuje eseje i tekstove o svom radu i o umetnosti, Art in Biotech Era, Experimental Art Foundation Inc. Adelaide, South Australia 2008., Noise, ZKM, The MIT press Cambrige, Massachusetts London, England 2002 itd.

ALEKSANDRA JOVANIĆ (1976)
Digitalni umetnik i programer. Doktorirala i magistrirala digitalnu umetnost na Interdisciplinarnim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu i diplomirala Računarstvo i informatiku na Matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.
Započela je akademsku karijeru 2003. godine, kao asistent na Interdisciplinarnim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu. U zvanje docenta na Fakultetu likovnih umetnosti je izabrana 2015. godine, gde na programskom modulu Novi mediji predaje predmete Tehnologija novih medija 1-5. Na master studijama Fakulteta primenjenih umetnosti predaje Veb dizajn, a na Interdisciplinarnim doktorskim studijama Univerziteta umetnosti Interaktivnu multimediju.
Dobitnica je nagrade za realizaciju rada na konkursu Evropska mreža digitalne umetnosti i nauke (European Digital Art and Science Network) u nacionalnoj selekciji za 2015. godinu, projekat finansiran kroz program Kreativna Evropa Evropske komisije, koji koordinira Ars elektronika iz Linca (Ars Electronica); plakete Društva za informatiku Srbije za najbolji Internet projekat u 2007. godini za sajt dnevnih novina Politika; Gold nagrade Udruženja ekonomskih propagandista Srbije za neprofitni projekat u 2010. godini za veb projekat Turističke organizacije Srbije, na kom je bila angažovana kao programer. Pored navedenih projekata, angažovana je duži niz godina i na veb projektima Narodnog muzeja u Beogradu, Filmskog centara Srbije, Modne kuće MONA i NVO ASTRA.
Izlagala je u Galeriji Studentskog kulturnog centra (Digitalni snovi, 2005) i na grupnim izložbama Art and Science (Galerija Podroom, Kulturni centar Beograda, 2016), Nove tehnologije (Galerija savremene umetnosti, Pančevo, 2013) Antidepresiv (O3one, Beograd, 2008), Radna žena (Privatni plesači, O3one, Beograd, 2007), Osvetliću tamnu stranu meseca (Tursko kupatilo, Beograd, 2006), Hibridno-imaginarno (Muzej savremene likovne umetnosti , Novi Sad, 2006) i Brisanje/Erasing (Beograd, 2003. i 2004). Član je žirija Veb festa (od 2007), predsednica žirija škole članice međunarodnog udruženja filmskih škola – CILECT (2008) i organizator i član žirija za izbor vizuelnog identiteta Festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu (od 2006 – 2008).

ISIDORA TODOROVIĆ (1984)
Osnovne i master studije završila je na odseku Novih medija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gde trenutno radi kao asistent.
Rad Isidore Todorović istražuje tehnološke, kulturološke i političke aspekte umetnosti u kontekstu biopolitičke teorije, postfeminističke teorije i DIY kulture. U svojim radovima ona često koristi format sociopolitičkih igara, interaktivnih instalacija i društveno angažovanih projekata. Autor je nekoliko nagrađenih radova (The Travelling Game, One Good Day) i izlagala je na nacionalnim i regionalnim festivalima elektronske umetnosti: Biennale of Young Artists, Puglia, Italija; FIELDS, Riga, Litvanija; Device art, Klovićevi dvori, Zagreb, Hrvatska; Videomedeja, Novi Sad, Srbija.

SAŠA SPAČAL (1978)
Saša Spačal je postmedijski umetnik čiji rad ukršta istraživanje živih sistema, savremene umetnosti i zvuka. Njen rad je fokusiran najviše na postljudski period u kojem ljudska bića ne postoje suvereno već samo kao jedan od mnogih elemenata koji čine ekosistem. Napuštajući Kartezijanski sistem klasifikacije i prihvatajući činjenicu da se polje tehnologije proširilo ne samo sa hardvera na softver već takođe na „wetware“ organski, biološki softver, rezultujući hibridnim fenomenima upisanim u mehaničkoj, digitalnoj i organskoj logici.
Svoje radove je izlagala i izvodila na festivalima kao što su Ars Electronica Festival, Austrija; Prix Cube Exhibition, Francuska; Transmediale Festival, Nemačka; Onassis Cultural Center, Grčka; Chronos Art Center, Kina; Eyebeam, SAD; Cynetart Festival, Nemačka; National Art Museum of China, Kina; Museum of Contemporary Art Metelkova, Slovenija; Kapelica Gallery, Slovenija; Device_art, Hrvatska; Art Laboratory Berlin, Nemačka; Kiblix Festival, Slovenija; Gallery of Contemporary Art Celje, Slovenija; Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Srbija, Lisboa Soa Festival, Portugalija; Sonica Festival, Slovenija.
Saša Spačal živi i radi u Ljubljani, Slovenija.