Zrenjanin-Peta sednica Parlamenta  održana je danas u prostorijama Regionalne privredne komore Srednjobanatskog upravnog okruga. Današnji sastanak bio je prilika da se sumiraju rezultati rada u prethodnoj godini, ali i dodele godišnje nagrade za poseban doprinos razvoju privrede regiona i za regionalnog poslovnog lidera.
Sednici je prisustvovao i zamenik gradionačelnika Zrenjanina Saša Santovac, koji je i uručio nagradu za regionalnog poslovnog lidera.
 
Direktor Regionalne privredne komore Predrag Stankov istakao je da je privreda regiona u periodu januar – oktobar ove godine ostvarila spoljnotrgovinski suficit od blizu 50 miliona evra, što je veliki napredak u odnosu na prošlu godinu koja je takođe bila ocenjena kao dobra.
– Industrijska proizvodnja povećana je za 9,1 odsto u odnosu na 2017. godinu, a broj nezaposlenih je u odnosu na decembar prošle godine smanjen za preko dve ipo hiljade, i u svakom slučaju to su pokazatelji na koje možemo da budemo ponosni i koji Zrenjanin vode napred – rekao je Stankov.
– Imamo i situaciju da Privredna komora danas teže odlučuje kome će dodeliti godišnju nagradu, jer je mnogo preduzeća, kompanija i privrednih subjekata koji zaslužuju da je dobiju. I to je jedan od pokazatelja razvoja privrede na teritoriji srednjebanatskog okruga. Brojke koje su danas saopštene takođe ukazuju na mnogo više izvoza, na veću proizvodnju i što je najvažnije, smanjenje broja nezaposlenih – kazao je Santovac i u ime Grada Zrenjanina, gradonačelnika i svoje lično ime čestitao svim nagrađenim-zamenik gradonačelnika Saša Santovac
Sednici su prisustvovale i predstavnice Privredne komore Srbije – Nermina Ljubović, savetnica predsednika PKS i Gordana Tiodorović, direktorka sektora PKS, koja je prezentovala izveštaj o radu Privredne komore Srbije, s posebnim osvrtom na zastupanje i zaštitu interesa članica i ulozi PKS u kreiranju povoljnog ekonomskog ambijenta u Srbiji.
– Generalno, saradnja privrede sa državom, da li na lokalu ili u centrali, odvija se na način da zagovaramo ono što su aktuelni problemi privrede i pokušavamo da, kao kredibilan sagovornik, prenesemo stavove privrede, uz dobru argumentaciju, kako bi se uočeni nedostaci otklonili i izmenili. To je primarna uloga privredne komore, bez obzira da li su u pitanju Beograd, Zrenjanin ili neka druga sredina u Srbiji – istakla je Tiodorović.
Dodeljena je i godišnja nagrada za poseban doprinos razvoju privrede regiona i za regionalnog poslovnog lidera koju je ovoga puta dobilo tri privredna kolektiva i dvoje pojedinaca.
Za poseban doprinos razvoju privrede regiona nagradu su dobili “Evrobrod” doo Zrenjanin (u sektoru industrije), fabrika ulja “Banat” ad Nova Crnja (sektor poljoprivrede) i “Polar security” doo Zrenjanin (sektor ulsuga).
Za regionalne poslovne lidere proglašeni su Dragan Radić, direktor “ACE – Automatic Control Engineering” doo Zrenjanin i Dragomir Maksimović, direktor “Maksimović-gradnja” doo Zrenjanin.