„Priča počinje daleko, strašno daleko, dalje od svakog stvarnog života, pre gotovo hiljadu i petsto godina. Naš junak je Vitruvije, Vizantinac, rimski vojskovođa, vrhovni zapovednik, veliki strateg, domišljat i nepokolebljiv. Drugi junak u našoj priči je Ragnar, hrabri vojnik iz plemena Avara. Vitruvije i Ragnar srešće se kod Titelske tvrđave, gde će se sukobiti, u dve velike bitke, na Tisi. Rimska vojska i vojska plemena Avara, Slovena i Gepida. Priča o ovom sukobu prvi je siguran podatak o Slovenima.“

           

Ovako smo započeli devetu radionicu iz ciklusa Storytelling u Muzeju koju je osmislio i realizovao bibliotekar Darko Jovanović uz pomoć kustosa Aleksandra Šalamona. Sa decom iz OŠ „Petar Petrović Njegoš“, odeljenjem V5, kao i uvek na radionicama u okviru projekta Storytelling u Muzeju, razgovarali smo o lokalnoj istoriji, ovoga puta o bici kod Titela između Rimljana i Avara, koja se odigrala 600. godine, ali i o savremenim temama koje proizilaze iz obrađene teme, o samopouzdanju i hrabrosti, veri u saborce, disciplini, istrajnosti… Deca su imala prilike da vide i čuju kako je izgledao rimski vojnik, koje se oružje koristilo u rimskoj vojsci, kakvu su ratnu taktiku koristili u bitkama, kako je funkcionisala legija, kako je izgledao avarski ratnik, refleksni luk koji su Avari koristili, koliko su vešti konjanici bili, kako je izgledala tvrđava u Titelu i druge interesantne činjenice iz istorije plemena koja su boravila na našim prostorima pre više vekova. Na kraju su deca pravila i ukrašavala kratke rimske mačeve.

           

Radinica je deo projekta koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja, a koordinatori projekta su Jelena Gvozdenac, iz Narodnog muzeja i Tanja Graovac, iz Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“. Tema naredne radionice je praistorijsko doba na našem prostoru.