Tribina  „Janoš Panji – graditelj Velikog Bečkereka“ biće održana u utorak, 20. novembra u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina sa početkom u 19 časova, na kojoj će govoriti Bojan Kojičić,  istoričar umetnosti. Tribina počinje u 19 časova.

 Panji Janoš je bio zidarski majstor i izvođač, projektant i vlasnik ciglane. Njegov rad je značajan za razvog arhitekture grada u prve četiri decenije XX veka. Na desetine objekata u Velikom Bečkereku podignuto je kvalitetnim ciglama iz Panjijeve ciglane, a mnogi građevinski planovi stambenih kuća potpisani su njegovim imenom. Do sada je identifikovano oko 40 građevina izvedenih po njegovim planovima, od kojih neke i danas postoje u neizmenjenom obliku…

Činjenica da je obim graditeljskog nasleđa Panji Janoša izuzetno velik za ovaj grad i za njegov istorijski i graditeljski razvoj ali i zbog činjenice da je veći deo njegovog stvaralaštva nepovratno izgubljen, na godišnjicu njegovog rođenja odnosno smrti, ove, 2018. godine objavljen je dvojezični katalog na srpskom i mađarskom jeziku, koji govori o ovom plodnom stvaraocu koji je u značajnoj meri kreirao izgled grada.

Autor kataloga je Bojan Kojičić, istoričar umetnosti-konzervator koji je istraživao i sistematizovao građu o jednom od najpoznatijih građevinskih preduzimača Velikog Bečkereka.