Foto: Screenshot Senka Domanović – Okupirani Bioskop BELDOCS 2018 – YouTube

Zrenjanin- Kulturni centar Zrenjanina i Kino klub Zrenjanin organizuju besplatnu projekciju filma „Okupirani bioskop“ Senke Domanović. Projekcija se održava u maloj sali Kulturnog centra u petak, 25. januara, u 19 časova, nakon čega sledi razgovor sa autorkom.

 
Film prati mlade aktiviste i događaje oko okupacije bioskopa Zvezda. Različite društvene grupe ujedinile su se sa istom namerom – da menjaju stvarnost u kojoj žive, međutim, ideje o tome kako bi ta stvarnost trebalo da izgleda nisu bile iste. Ovaj dugoočekivani dokumentarac premijerno je prikazan na festivalu Beldocs 2018. i jedan je od filmova koji su izazvali najveću pažnju publike tokom prošle godine.
 

Senka Domanović

Rođena 1982. u Beogradu. Nakon završene XIV beogradske gimnazije 2001. upisuje novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Paralelno završava trogodišnju filmsku školu pri centru za vizuelne komunikacije KVADRAT. 2005. godine upisuje FTv režiju na Fakultetu dramskih umetnosti gde diplomira 2011. u klasi profesora Slobodana Šijana dugometražnim omnibus filmom OKTOBAR. U periodu 2009.-2018. radi je kao rediteljka na projektima za različite medije u producentskim kućama RTS, Emotion, Konstantin, MBK, Vice Srbija. Okupirani bioskop je njen prvi dugometražni film.

 
Projekcija filma „Okupirani bioskop“ održava se u sklopu Dana domaćeg filma, koji organizuju DOK Srbija i Filmski centar Srbije. U sklopu ove manifestacije, koja se održava po drugi put, širom zemlje se održavaju projekcije najboljih savremenih domaćih dokumentaraca. U Zrenjaninu je u sklopu Dana domaćeg filma prethodno gostovao mladi reditelj Stefan Malešević sa filmom „Gora“.