Na samo 93 kilometra od Zrenjanina nalazi se grad Temišvar koji itekako vredi posetiti  kako zbog brojnih znamenitosti tako i zbog činjenice da je najveći grad u Banatu sa blizu 400.000 stanovnika. Ovaj  kulturni, obrazovni i trgovački centar nekada su zvali „Mali Beč“ i to u periodu kada je bio pod  Habzburškom monarhijom, a razlog tome  je njegov centralni deo, arhitektura i celokupan izgled  koji podsećaju na stari deo Beča.

  

Temišvar je četvrti po veličini grad u Rumuniji, dobio je ime po reci Tamiš i  mađarskoj reči Var koja označava  tvrđavu. Tamiš je  nekada proticao  kroz grad, ali je kasnije izmešten zbog plavljenja. Kroz grad protiče  i reka Begej, koja  spaja naš grad Zrenjanin sa ovim  i zvanično bratskim nam  gradom. Podatak da je prvi u Evropi dobio ulično osvetljenje davne  1884. godine dosta  govori o Temišvaru.  Ulične svetiljke na Trgu pobede i danas na sebi imaju utisnut ovaj podatak. Takođe među prvima je imao tramvaje koje su vukli konji, a sada se na ulici mogu videti starinski tramvaji za koje su karakteristični široki koloseci  koji daju posebnu draž ovog grada. Temišvar je i najveći kulturno-istorijski centar Srba u Rumuniji. Najviše srpskog življa okupljeno je upravo u Temišvaru, gde inače postoje mnoge kulturne ustanove koje ih zbližavaju. U Temišvaru se nalazi sedište Eparhije temišvarske Srpske pravoslavne crkve, kao i Savez Srba u Rumuniji.

Kada budete odlučili da posetite ovaj grad obavezno posetite njegovo staro jezgro, gde se nalazi nekoliko istorijskih trgova sa zdanjima koja ih okružuju.

Tu je Trg ujedinjenja, jedan od starijih trgova koji je značajan  po tome što se na jednoj njegovoj strani nalazi Srpska saborna crkva Svetog Đorđa, a preko puta Rimokatolička crkva posvećena istom svetitelju. Intersantan je  podatak da nigde ne postoji mesto gde su pravoslavna i katolička crkva bliže jedna drugoj.

 Na slici Srpska saborna crkva, Vladičanski Dvor srpskog pravoslavnog episkopa  i Rimokatolička katedrala:

   

  

U najužem centru grada nalazi se Trg pobede koji  je mesto  sastajanja, mnogih dešavanja u gradu, uskršnjih, božićnih proslava i vašara. Ovaj trg je dosta velik, a čine ga mnogi kafići sa baštama,  zelenilom i fontanom. Na jednom kraju trga je zgrada Opere, a na drugom zgrada Rumunske saborne crkve. Ova crkva je ujedno i najviša građevina u Temišvaru sa visinom centralnog tornja od 90 m, a pored glavnog, karakteriše je još deset nižih tornjeva, zanimljivog je spoljašnjeg izgleda i podseća na dvorac. Još jedna bitna tačka na Trgu pobede je statua vučice sa Romulom i Remom. Ovu statu je 1926. godine Temišvar dobio na poklon od Rima, po kopiji identične bronzane statue iz 5. veka pre nove ere.

TEMIŠVAR NOĆU, NA DRUGOJ SLICI U POZADINI JE ZGRADA OPERE.

 

Obavezno  treba posetiti i Muzej Banata i Palata Lloyd, Tvrđavu bastion u neposrednoj blizini, Park ruža, kao i mnoge druge parkove i šetališta pored Begeja.

Mnogima nije poznato da su Temišvar zvali i “Gradom cveća” zbog mnogih parkova, ali i zato što je cvećem i ružama snabdevao čitavu Evropu tokom 19. veka. Svakog proleća se održava  Festival cveća, a tokom  novogodišnjih i božićnih praznika treba posetiti i „Božićni vašar“ u centru koji traje mesec dana, gde  posetioci imaju priliku  da kupe tradicionalne proizvode i specijalitete ovog kraja, a noću  vide Temišvar u punom sjaju zahvaljujući prelepoj novogodišnjoj rasveti.

Veliko klizalište u centru Temišvara

 Ogromni Iulius šoping mol  je glavno odredište onih koji dolaze u šoping. Prostire se na nešto više od 64.200 metara kvadratnih metara i predstavlja pravi šoping gigant u okolini. Otvoren je od 10 do 22 časova i nalazi se u blizini centra grada. Svi oni koji u Temišvar dolaze na jedan ili dva dana pored obilaska znamenitosti  obavezno izdvoje svoje vreme za  posetu ovom šoping centru. Što se tiče izbora i cena, mišljenja su podeljena, ali je  je izbor brendova i artikala ogroman. Rumunski lej je sredstvo plaćanja tako da na vreme zamenite novac u ovoj valuti (1 Euro=4,77 Lei).

Zbog svoje blizine Temišvar je idealna destinacija koju možete posetiti za jedan dan i ne zahteva velika finansijska ulaganja,  zato Vam i toplo preporučujemo posetu ovom banatskom gradu u Rumuniji.