Zrenjanin- U poslednjoj sedmici jaunara, obeležava se Evropska nedelja prvencije raka grlića materice. Cilj kampanje je podsećanje javnosti na mogućnosti i značaj prevencije oboljenja, koje je i dalje u samom vrhu među uzrocima oboljevanja i umiranja žena u našoj populaciji.

Tim povodom danas je u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ održana konferencija za novinare na kojoj je govorila specijalista ginekologije i akušerstva dr Ružica Omaljev.

Specijalista ginekologije i akušerstva dr Ružica Omaljev istakla je da je karcinom grlića materice, po učestalosti, četvrti najčešći karcinom kod žena, sa preko pola miliona novoobolelih širom sveta, a po stopi smrtnosti zauzima neslavno drugo mesto i da se najčešće dijagnostikuje kod mladih žena, između 35. i 44. godine.

U našoj zemlji se svake godine registruje 1.300 novoobolelih žena od raka grlića materice, dok godišnje gotovo njih 500 izgubi život u borbi sa ovom bolešću. Preventivnim merama i kontinuiranom edukacijom ova se slika značajno može promeniti. Zbog toga što redovni pregledi tako značajno mogu uticati na ishod i prognozu bolesti.

U Srbiji se sprovodi Nacionalni skrining na karcinom grlića i podrazumeva ginekološki pregled i uzimanje PAPA brisa ženama uzrasta od 25 do 64 godine jednom u 3 godine.

„Redovnim ginekološkim pregledima mogu se blagovremeno otkriti rane premaligne promene i sprečiti njihov razvoj u karcinom. Prednosti skriniga grlića materice leže u činjenici da je grlić materice potpuno dostupan vizualizaciji ginekologa, te ginekološki pregled uz uzimanje PAPA brisa predstavlja pouzdanu, jednostavnu, brzu, bezbolnu i kratkotrajnu metodu za utvrđivanje promena na ćelijama grlića materice“, rekla je doktorka Omaljev i naglasila da su početne promene-displazije potpuno izlečive i da zahtevaju samo češće kontrole ili minimalne terapijske procedure.

U Srbiji oko 60% bolesnica u trenutku postavljanja dijagnoze ima odmaklu bolest. U odmaklom stadijumu, samo jedna od šest obolelih žena će preživeti narednih 5 godina.

Lekari apeluju na sve pripadnice lepšeg pola, da makar jednom u 3 godine izdvoje dan za svoje zdravlje!