Dr Ružica Omaljev: redovni ginekološki pregledi mogu Vam spasiti život

Zrenjanin- U poslednjoj sedmici jaunara, obeležava se Evropska nedelja prvencije raka grlića materice. Cilj kampanje je podsećanje javnosti na mogućnosti i značaj prevencije oboljenja, koje je i dalje u samom vrhu među uzrocima oboljevanja i umiranja žena u našoj populaciji.

Tim povodom danas je u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ održana konferencija za novinare na kojoj je govorila specijalista ginekologije i akušerstva dr Ružica Omaljev.

Specijalista ginekologije i akušerstva dr Ružica Omaljev istakla je da je karcinom grlića materice, po učestalosti, četvrti najčešći karcinom kod žena, sa preko pola miliona novoobolelih širom sveta, a po stopi smrtnosti zauzima neslavno drugo mesto i da se najčešće dijagnostikuje kod mladih žena, između 35. i 44. godine.

U našoj zemlji se svake godine registruje 1.300 novoobolelih žena od raka grlića materice, dok godišnje gotovo njih 500 izgubi život u borbi sa ovom bolešću. Preventivnim merama i kontinuiranom edukacijom ova se slika značajno može promeniti. Zbog toga što redovni pregledi tako značajno mogu uticati na ishod i prognozu bolesti.

U Srbiji se sprovodi Nacionalni skrining na karcinom grlića i podrazumeva ginekološki pregled i uzimanje PAPA brisa ženama uzrasta od 25 do 64 godine jednom u 3 godine.

„Redovnim ginekološkim pregledima mogu se blagovremeno otkriti rane premaligne promene i sprečiti njihov razvoj u karcinom. Prednosti skriniga grlića materice leže u činjenici da je grlić materice potpuno dostupan vizualizaciji ginekologa, te ginekološki pregled uz uzimanje PAPA brisa predstavlja pouzdanu, jednostavnu, brzu, bezbolnu i kratkotrajnu metodu za utvrđivanje promena na ćelijama grlića materice“, rekla je doktorka Omaljev i naglasila da su početne promene-displazije potpuno izlečive i da zahtevaju samo češće kontrole ili minimalne terapijske procedure.

U Srbiji oko 60% bolesnica u trenutku postavljanja dijagnoze ima odmaklu bolest. U odmaklom stadijumu, samo jedna od šest obolelih žena će preživeti narednih 5 godina.

Lekari apeluju na sve pripadnice lepšeg pola, da makar jednom u 3 godine izdvoje dan za svoje zdravlje!

Povezani članci

1 Comment

  1. Marija

    Samo još da napišete gde u Zrenjanjnu možeš ko čovek (čitaj žena) normalno da odeš odmah kada osetiš nešto ili poželiš da se pregledaš.U dispanzeru za žene treba da uzmeš tri nedelje odmora pa da stigneš da obaviš pregled i ultrazvuk samo.

    Reply

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copy link
Powered by Social Snap