U Zrenjaninu su danas, 25. januara 2019. godine, uručeni ključevi za 11 stanova za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, u okviru četvrtog potprojekta Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji (RSP).

  

Događaju su prisustvovali Ivica Dačić prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije, ministar spoljnih poslova i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajneintegracije izbeglica, Vladimir Cucuć komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije, Čedomir Janjić gradonačelnik Zrenjanina, Nj.E. Sem Fabrici ambasador, šef Delegacije Evropske Unije u Srbiji, Nj.E. Andrea Oricio ambasador , šef Misije OEBS-a u Srbiji, Andrei Kazakov šef službe za aktivnosti na terenu UHNC-a u Srbiji, Jane Knutrud zamenicaambasadora Kraljevine Norveškeu Srbiji, Ivan Bošnjak državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Dragan Katuca direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru d.o.o. Beograd kao i predstavnici drugih državnih i međunarodnih institucija i organizacija, i korisnici.

 

Prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić se zahvalio svim učesnicima RPS, donatorima, lokalnoj smaoupravi i građanima Zrenjanina koji su u ona teška vremena primili veliki broj izbeglica.

„Zgrada u Zrenjaninu je druga koju useljavamo iz potprojekta četvrtog Regionalnog stambenog programa. Već smo uselili 15 porodica u Arilju iz istog projekta, a uskoro očekujemo da ćemo useljavati u novoizgrađene stanove i u drugim mestima gde je gradnja u toku. Dugo ste čekali na svoj krov nad glavom i zato vam se zahvaljujem  na strpljenju i želim dug i prosperitetan život u novomdomu“, rekao je komesar Vladimir Cucić zahvaljujući se svima koji učestvuju i podržavaku RPS.

 

Veliko mi je zadovoljstvo što se okupljamo na ovoj lokaciji gde smo pre neku godinu napravili kuće za socijlno ugrožene građane. Drago mi je da sa Vladom Republike Srbije i donatorima iz Evropske unije danas uručujemo  ključeve za jedanaest porodica. Planiramo da za još 40 naših komšija i prijatelja, koji nisu imali sreće devedesetih godina zbog nemilih događaja, dodelimo stanove- istakao je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

Objekat je finansiran iz Fonda Regionalnog stambenog programa sa 275.000 evra, uz kontribuciju opštine Arilje od šest miliona dinara. Izvođač radova je GP „Kej“ d.o.o Valjevo. Projekat 4 RPS je vredan više od 13 miliona evra. U okviru ovog projekta dodeljuje se ukupno 661 stambeno rešenje: 30 montažnih kuća, 261 stan, 300 paketa građevinkog materijala i 70 seoskih kuća.

Projekat se sprovodi uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran je prvenstveno donatorskim sredstvima Evropske unije, koja je najveći donator, zatim Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Italije, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemberga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.