Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Božić, dan rodjenja Isusa Hrista. Božić danas slave pravoslavne crkve koje se drže starog, julijanskog kalendara. Pored Srpske pravoslavne crkve danas slave ruska i gruzijska crkva, jerusalimska pravoslavna patrijaršija i Sveta Gora.

Božić, najradosniji hrišćanski praznik slavi se tri dana. Simboli ovog porodičnog praznika su badnjak i česnica i slavi se u kući i u crkvama. Pod kuće se po tradiciji posipa slamom da bi se dočarao skromni ambijent pećine u Vitlejemu u kojoj se, po Bibliji, rodio Hrist.

Česnica, pogača u koju se stavlja novčić, mesi se i lomi na Božić na onoliko delova koliko ima ukućana. U česnicu se stavlja novčić od srebra ili zlata koji simbolizuje dar novorođenom Hristu, a veruje se da sreća čeka onog u čijem komadu bude novčić. Ljudi se na Božić pozdravljaju sa „Hristos se rodi“, a odgovor je „Vaistinu se rodi“.

Ukazujući na značaj božićnog praznika, patrijarh SPC Irinej je u Božićnoj poslanici naveo da je „Hristos došao kao Spasitelj svih naroda“ ali da „radost darovanog nam spasenja zajedno možemo doživeti samo kroz međusobno praštanje i izmirenje“ i naveo  da „blaga reč leči, gruba reč povredjuje“, a da su „rane od reči često grublje i od fizičkih rana“ i pozvao na ljubav i pomirenje.